LUSSEKATTER

Den 13. desember er St. Luciadagen og dagen for lysfest og Lussekatter. Legenden sier at den historiske skikkelsen Lucia i år 300 led martyrdøden på Sicilia, og ble etter sin død oppnevnt til helgen. Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven og elementer fra den katolske kirke blandet seg etter hvert med urgamle tradisjoner.

Lussi Langnatt var etter gammel tidsregning årets lengste og farligste natt, hvor sagnet sa at tusser, troll og underjordiske gikk fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk. Man måtte brenne lys og våke gjennom hele natten*.

I dag feires St. Lucia med en lysfest i barnehager og på skoler, hvor barna kler seg i hvitt, bærer lys og synger Luciasangen. Og etterpå koser man seg med Lussekatter i vintermørket.

Lussekattene tilberedes selvsagt etter de samme prinsipper som søt gjærbakst for øvrig, men tilsettes i tillegg safran, som setter god smak og gir bollene den karakteristiske lysegule fargen. Til ca. 20 lussekatter trenger du:

GJÆRDEIG

  • 950-1000 g hvetemel
  • 5 dl melk (20-25 grader)
  • ca. 1 g safran (10-15 safrantråder)
  • 1 sukkerbit
  • 25 g fersk gjær
  • 150 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1/4-1/2 ts salt
  • 1 egg
  • 150 g smør, i terninger

TIL PENSLING OG DEKOR

  • 1 egg til pensling
  • rosiner til pynt

Ha safranen og sukkerbiten i en morter, og støt i stykker sukkerbiten sammen med safranen. Benytter du malt safran kan du droppe sukkerbiten og denne prosessen. Varm opp melken til ca. 20 grader og tilsett safransukkeret.

Ha alle ingredienser, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å røre ut gjæren i væsken, bare smuldre den lett opp med hendene. (Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden til 50 gram.) Har du ikke safran kan du eventuelt erstatte safranen med litt gurkemeie, for å få den karakteristiske gule fargen. Pass på at du ikke tilsetter for mye, jeg vil tro at ca. 1/2 ts er tilstrekkelig i denne oppskriften.

Det beste resultatet får du dersom du benytter en kjøkkenmaskin med eltekroker. La deigen elte i ca. 10 minutter på sakte til middels fart. Juster eventuelt med mere mel dersom deigen virker løs. Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er eltet godt inn i deigen, etter ca 10 minutter. Øk gjerne farten underveis.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett deigen på et trekkfritt sted for heving til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time, eller litt mer. Det er viktig at deigen får heve seg i sitt eget tempo. For å sjekke om bakverket er ferdig hevet trykker du forsiktig med fingeren i deigen. Dersom fordypningen gradvis forsvinner av seg selv er bakverket ferdighevet. Du skal nå ha en elastisk og smidig deig som lett lar seg forme.

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i ca. 20 biter eller flere, avhengig av hvor store boller du vil lage. Form lussekattene slik du vil ha dem. Ta gjerne en titt på bildene for å få tips om hvordan du kan forme dem.

Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede til omtrent dobbel størrelse. Det tar ca. 30 minutter. Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og dekorer gjerne med rosiner. Stekes midt i ovnen ved ca. 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under.

Avkjøl lussekattene på rist. Dersom du ikke skal spise alle lussekattene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem tine en halvtimes tid på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet, og vekk de til live etter noen minutter i ovnen, ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker lussekattene som nybakte igjen!

(Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Ta en titt på DETTE innlegget, hvor fremgangsmåten er nærmere beskrevet.)

(* Kilde: Wikipedia)


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

25 Kommentarer

  1. Lene 9. desember 2011 at 09:20 #

    Åååå, så flott at denne kom nå! Junior på 7 år har lovet læreren sin at moren hans stiller med Lussekatter på Lucia, uten å spørre moren… men hva gjør man ikke for de små? ;)

    Så tusen takk for oppskriften, den kom perfekt timet!

    Du skriver noen klyper safran, men jeg er så dårlig på dette med klyper… hvor mye burde jeg handle inn? 1 gram?

  2. Marielle 9. desember 2011 at 11:53 #

    Hei!
    Gurkmeie hører ikke hjemme i lussebollene! 1 gram saffran må til = gir kjempegod smak på deigen vilket er hele greien med lussekatter!
    Tips er å prøve kesam i tillegg til melkemengden og litt mere mel :-) knallgode som har blitt bakt i flere år nå..
    Mvh Marielle

  3. Ragnhild 10. desember 2011 at 18:01 #

    Å, jeg satt akkurat og lurte på om bolle-teknikken din funker til lussekatter også. Takk for oppskrift, skal prøves på tirsdag! :)

  4. Bente 11. desember 2011 at 20:12 #

    Må si at denne oppskriften git supergode lussekatter og en supergod deig å jobbe med! Så Trine Takk nok en gang for en super oppskrift

  5. Katrine 12. desember 2011 at 20:03 #

    Dette ble kjempegode lussekatter, selv om kjøkkenmaskinen min valgte å si takk for seg midt i eltingen. Takk for oppskriften!

  6. Ellen 12. desember 2011 at 20:34 #

    Nå har vi nettopp brukt oppskriften din til årets lussekatter (første gang jeg har bakt lussekatter siden jeg var liten tror jeg). Prøver å skape litt tradisjoner med mine to små! Ville bare si at lussekattene ble kjempegode – og deigen var helt fantastisk god å jobbe med, kan absolutt anbefale denne :-)

  7. Lene 13. desember 2011 at 10:20 #

    Du er en matgleder, uten tvil!
    Du gir meg godt humør når jeg leser bloggen din og ser på alle de fantastiske bildene dine. Men ikke minst gir du meg matgleder! Jeg har aldri før likt å bake gjærbakst, spesielt ikke resultatet. Små og harde boller som best (bare?) egner seg som nystekte…men det var før jeg fulgte dine oppskrifter og forklaringer. I følge ungene i gata har jeg «verdens beste boller»; luftige og saftige i flere dager etter de er bakt. Til og med guttungen på 7 spiser boller nå (etter å ha nektet hele livet). 
    Men Lussekattene tok kaka! Som sagt over her meldte guttungen meg til baker uten å ha sjekket med meg, men med din fantastiske hjelp var det «lett som en lek». Og jeg var mer enn «passe stolt» når jeg i dag tidlig hørte andres unger si til hverandre at de burde spise mine boller fremfor noen andre sine i dag, for de smakte best… ;-)
    Gratulerer, kjære Trine! Hatten av for deg og tusen takk for at du har tent gløden for baking og matlaging hos meg!

  8. Ida S 13. desember 2011 at 14:16 #

    Disse ble kjempegode! Jeg har ikke kjøkkenmaskin, men jobbet inn smøret til slutt likevel. Det gikk kjempefint. Fikk masse skryt for bollene, takk for oppskrift :)

  9. ElisesBakery 13. desember 2011 at 20:24 #

    Mange forkjellige former på dem !
    trodde julegris var lussekatt jeg :-P
    Lagde slike ida jeg også :)

  10. Hilde 13. desember 2011 at 20:40 #

    For en fantastisk deig å jobbe med! Har ikke smakt de ennå, venter på at ovnen blir varm, men dette lover god t:-)

  11. Bjørg 13. desember 2011 at 22:18 #

    Hei Trine
    Må bare henge meg på Lenes kommentar- din Lussekatt oppskrift er helt klart best.
    Bakte en stor porsjon i går og begge fikk med seg Lussekatter på skolen i dag og minstemann var helt sikker på at mammas var best.

  12. Frida Moland 11. desember 2012 at 20:37 #

    Hei! Blir det 24 lussekatter av denne oppskriften, eller ca. 24 julegriser? :)

    • Trine ;) 11. desember 2012 at 20:52 #

      Det kommer helt an på størrelsen du legger deg på det. En julegris kan jo lages av av omtrent like mye deig som en lussekatt. Anbefaler å benytte omtrent like store emner til de ulike figurene pga stekingen. Hvis du ønsker å lage ulike størrelser bør du steke de ulike størrelsene hver for seg. Lykke til!

  13. Linda 12. desember 2012 at 21:22 #

    Hei :) Har akkurat bakt dine lussekatter, de ble kjempegode! Har ikke eltemaskin, smeltet derfor smøret og det gikk fint :) Vi har tradisjon å vekke unga m sang og lussekatter, det første er ikke så populært men kattene går nedcpå høykant! Gleder meg til i morgen tidlig :)

  14. Bjørg 12. desember 2012 at 22:46 #

    Akkurat laget en dobbel porsjon ,den deigen er bare helt fantastisk å jobbe med!
    Bjørg

  15. Anette 13. desember 2012 at 13:34 #

    Heia. Håper du kan svare meg; hvor mye ca. blir 1 g safran, har ikke noe som kan måle det og har masse safran liggende. 1 ts eller mindre? Super blogg som jeg har brukt masse, men ikke vært flink å kommentere, men har anbefalt den videre til andre :).

    Anette

  16. Lisa 15. desember 2012 at 03:35 #

    Hei Trine! For en super oppskrift!! Jeg var redd for at smøret ikke skulle blande seg ordentlig inn men, det gikk kjempebra!! Veldig gode lussekatter!! Super saftige! Jeg hadde bare tørrgjær og blandet det inn i den lunkene melken istedet, fungerte supert :-)

  17. Kristin 11. desember 2013 at 20:05 #

    Jeg lurer på om jeg kan droppe egget siden jeg har ei med egg-allergi. Må jeg da endre noe annet i oppskriften evt?

    Super blogg forresten!:)

  18. Anita 12. desember 2013 at 09:21 #

    Gleder meg til å bake lussekatter og prøve denne oppskriften (med splitter ny kjøkkenmaskin!:-)
    Bare lurer på én ting… bør jeg elte deigen i 10 min FØR jeg tilsetter smøret, og så elte i 10 min til?

  19. emma 12. desember 2013 at 14:44 #

    Hvis man har dårlig tid og dermed tar 50g gjær, slipper man da å la den stå i 30-60 min?
    det kom litt uklart fram for meg…

  20. Heidi Aker 7. desember 2014 at 22:15 #

    I år blir det lussekatter fra trinesmatblogg, det er nå helt sikkert

  21. edith 11. desember 2014 at 07:57 #

    eg må lage julegriser på skolen men jeg trenger bare 6 stk. Kan noen sende oppskriften vær så snill?
    tusen hjertelig takk!

  22. Eivor 12. desember 2014 at 11:08 #

    Hei, takk for en fin oppskrift på lusekatter! Lusekattene smakte godt også med gurkemeie, brukte i litt over en halv teskje. Jeg hadde ikke tid til å få tak i safran, men kjenner til at nettsiden http://www.krydderia.no selger safran, og det er veldig enkelt å bestille flere typer eksotiske krydder derfra. Anbefaler den!

  23. Annika 16. desember 2014 at 20:24 #

    Jeg sier som bakeren fra Lom: «Å erstatte safran med gurkemeie er som å erstatte tomatpuré med jordbærsyltetøy. Det eneste de har til felles er fargen.»
    Men ellers er oppskriften kjempefin -herlige lussekatter med smak av safran :-)

    • Trine ;) 16. desember 2014 at 20:46 #

      :)

Legg igjen en kommentar