Den 13. desember er St. Luciadagen og dagen for lysfest og Lussekatter. Legenden sier at den historiske skikkelsen Lucia i år 300 led martyrdøden på Sicilia, og ble etter sin død oppnevnt til helgen. Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven og elementer fra den katolske kirke blandet seg etter hvert med urgamle tradisjoner.

Lussi Langnatt var etter gammel tidsregning årets lengste og farligste natt, hvor sagnet sa at tusser, troll og underjordiske gikk fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk. Man måtte brenne lys og våke gjennom hele natten*.

I dag feires St. Lucia med en lysfest i barnehager og på skoler, hvor barna kler seg i hvitt, bærer lys og synger Luciasangen. Og etterpå koser man seg med Lussekatter i vintermørket.
Lussekattene tilberedes selvsagt etter de samme prinsipper som søt gjærbakst for øvrig, men tilsettes i tillegg safran, som setter god smak og gir bollene den karakteristiske lysegule fargen. Her kommer oppskrift på deilige lussekatter, med tips om hvordan du kan servere dem ferske og fine (se helt til slutt). 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIG

900-950 g hvetemel
150 g sukker
25 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts malt kardemomme
1/2 ts salt
1 sukkerbit
1 g safran /10-15 safrantråder
1 egg (kan sløyfes)
5 dl melk
150 g smør , i terninger

TIL PENSLING OG DEKOR

1 egg , til pensling (kan evt. erstattes av melk)
rosiner , til dekor

SLIK GJØR DU

Ha safranen og sukkerbiten i en morter, og støt i stykker sukkerbiten sammen med safranen. Benytter du malt safran kan du droppe sukkerbiten og denne prosessen.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 ½ time. Ønsker du dette mer utførlig beskrevet kan du ta en titt her.

Dersom du har det travelt og ikke har tid til å la deigen heve mer enn 30-60 minutter, kan du øke gjærmengden opp til 50 gram og varme opp melken til ca. 20 grader.

Ha bolledeigen på melet underlag og del den opp i ca. 20 biter eller flere, avhengig av hvor store boller du vil lage. Form lussekattene slik du vil ha dem. Ta gjerne en titt på bildene for å få tips om hvordan du kan forme dem.

Fordel lussekattene på to bakepapirkledde stekebrett og la dem heve under klede eller plast til omtrent dobbel størrelse. Det tar 30-45 minutter. Pensle de ferdighevede lussekattene forsiktig med sammenvispet egg og dekorer gjerne med rosiner. Stekes midt i ovnen ved ca. 225 grader (over- og undervarme) i 10-12 minutter. Steketiden vil variere alt etter hvor stort bakverket ditt er og hvilke stekeegenskaper ovnen din har, så følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdigstekte når de har en gyllen overflate og er lett brune under.

Avkjøl lussekattene på rist. Nytes sammen med små og store Luciaer og stjernegutter.

TIPS

 • Dersom du ikke skal spise alle lussekattene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La dem tine en halvtimes tid på kjøkkenbenken, eller over natten i kjøleskapet, og varm dem deretter noen minutter i ovnen ved ca. 175 grader varmluft i 3-4 minutter. Da smaker lussekattene som nybakte igjen!
 • Deigen/utbakte lussekatter kan også kaldheves over natten og bakes ut om morgenen. Les mer om det her.
 • Ønsker du ekstra saftige og holdbare lussekatter anbefaler jeg tangzhong-metoden – ta en titt på denne oppskriften for inspirasjon.

(* Kilde: Wikipedia)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Åååå, så flott at denne kom nå! Junior på 7 år har lovet læreren sin at moren hans stiller med Lussekatter på Lucia, uten å spørre moren… men hva gjør man ikke for de små? 😉

  Så tusen takk for oppskriften, den kom perfekt timet!

  Du skriver noen klyper safran, men jeg er så dårlig på dette med klyper… hvor mye burde jeg handle inn? 1 gram?

 2. Hei!
  Gurkmeie hører ikke hjemme i lussebollene! 1 gram saffran må til = gir kjempegod smak på deigen vilket er hele greien med lussekatter!
  Tips er å prøve kesam i tillegg til melkemengden og litt mere mel 🙂 knallgode som har blitt bakt i flere år nå..
  Mvh Marielle

  1. Hei.

   For dem som ikke liker, og eller har råd til Safran så er Gurkemeie en kjempefin erstatter.

   Selv elsker jeg førstnevnte, men det er en veldig spesiell smak =D

 3. Å, jeg satt akkurat og lurte på om bolle-teknikken din funker til lussekatter også. Takk for oppskrift, skal prøves på tirsdag! 🙂

 4. Må si at denne oppskriften git supergode lussekatter og en supergod deig å jobbe med! Så Trine Takk nok en gang for en super oppskrift

 5. Dette ble kjempegode lussekatter, selv om kjøkkenmaskinen min valgte å si takk for seg midt i eltingen. Takk for oppskriften!

 6. Nå har vi nettopp brukt oppskriften din til årets lussekatter (første gang jeg har bakt lussekatter siden jeg var liten tror jeg). Prøver å skape litt tradisjoner med mine to små! Ville bare si at lussekattene ble kjempegode – og deigen var helt fantastisk god å jobbe med, kan absolutt anbefale denne 🙂

 7. Du er en matgleder, uten tvil!
  Du gir meg godt humør når jeg leser bloggen din og ser på alle de fantastiske bildene dine. Men ikke minst gir du meg matgleder! Jeg har aldri før likt å bake gjærbakst, spesielt ikke resultatet. Små og harde boller som best (bare?) egner seg som nystekte…men det var før jeg fulgte dine oppskrifter og forklaringer. I følge ungene i gata har jeg «verdens beste boller»; luftige og saftige i flere dager etter de er bakt. Til og med guttungen på 7 spiser boller nå (etter å ha nektet hele livet). 
  Men Lussekattene tok kaka! Som sagt over her meldte guttungen meg til baker uten å ha sjekket med meg, men med din fantastiske hjelp var det «lett som en lek». Og jeg var mer enn «passe stolt» når jeg i dag tidlig hørte andres unger si til hverandre at de burde spise mine boller fremfor noen andre sine i dag, for de smakte best… 😉
  Gratulerer, kjære Trine! Hatten av for deg og tusen takk for at du har tent gløden for baking og matlaging hos meg!

 8. Disse ble kjempegode! Jeg har ikke kjøkkenmaskin, men jobbet inn smøret til slutt likevel. Det gikk kjempefint. Fikk masse skryt for bollene, takk for oppskrift 🙂

 9. For en fantastisk deig å jobbe med! Har ikke smakt de ennå, venter på at ovnen blir varm, men dette lover god t:-)

 10. Hei Trine
  Må bare henge meg på Lenes kommentar- din Lussekatt oppskrift er helt klart best.
  Bakte en stor porsjon i går og begge fikk med seg Lussekatter på skolen i dag og minstemann var helt sikker på at mammas var best.

  1. Det kommer helt an på størrelsen du legger deg på det. En julegris kan jo lages av av omtrent like mye deig som en lussekatt. Anbefaler å benytte omtrent like store emner til de ulike figurene pga stekingen. Hvis du ønsker å lage ulike størrelser bør du steke de ulike størrelsene hver for seg. Lykke til!

 11. Hei 🙂 Har akkurat bakt dine lussekatter, de ble kjempegode! Har ikke eltemaskin, smeltet derfor smøret og det gikk fint 🙂 Vi har tradisjon å vekke unga m sang og lussekatter, det første er ikke så populært men kattene går nedcpå høykant! Gleder meg til i morgen tidlig 🙂

 12. Heia. Håper du kan svare meg; hvor mye ca. blir 1 g safran, har ikke noe som kan måle det og har masse safran liggende. 1 ts eller mindre? Super blogg som jeg har brukt masse, men ikke vært flink å kommentere, men har anbefalt den videre til andre :).

  Anette

 13. Hei Trine! For en super oppskrift!! Jeg var redd for at smøret ikke skulle blande seg ordentlig inn men, det gikk kjempebra!! Veldig gode lussekatter!! Super saftige! Jeg hadde bare tørrgjær og blandet det inn i den lunkene melken istedet, fungerte supert 🙂

 14. Jeg lurer på om jeg kan droppe egget siden jeg har ei med egg-allergi. Må jeg da endre noe annet i oppskriften evt?

  Super blogg forresten!:)

 15. Gleder meg til å bake lussekatter og prøve denne oppskriften (med splitter ny kjøkkenmaskin!:-)
  Bare lurer på én ting… bør jeg elte deigen i 10 min FØR jeg tilsetter smøret, og så elte i 10 min til?

 16. Hvis man har dårlig tid og dermed tar 50g gjær, slipper man da å la den stå i 30-60 min?
  det kom litt uklart fram for meg…

 17. eg må lage julegriser på skolen men jeg trenger bare 6 stk. Kan noen sende oppskriften vær så snill?
  tusen hjertelig takk!

 18. Hei, takk for en fin oppskrift på lusekatter! Lusekattene smakte godt også med gurkemeie, brukte i litt over en halv teskje. Jeg hadde ikke tid til å få tak i safran, men kjenner til at nettsiden http://www.krydderia.no selger safran, og det er veldig enkelt å bestille flere typer eksotiske krydder derfra. Anbefaler den!

 19. Jeg sier som bakeren fra Lom: «Å erstatte safran med gurkemeie er som å erstatte tomatpuré med jordbærsyltetøy. Det eneste de har til felles er fargen.»
  Men ellers er oppskriften kjempefin -herlige lussekatter med smak av safran 🙂

 20. Så er vi snart her igjen ? Har akkurat vært å kjøpt en halv ts med safran til 180kr! ??

  Jeg ser jo du skriver at man kan bytte safran med gurkemeie, og så er det jo en som kommenterer at man ikke burde gjøre det pga smaken.
  Kan jeg ha både safran og gurkemeie i deigen? For å få smaken og fargen? Evt hvor mye av hver?

   1. laget de i dag. Min mor sa jeg skulle varme melke til over 40-50 grader, ha safran oppi, så vente i 20 min til det kom ned til 20 grader. Da skulle de bli skikkelig gule, og det ble de! 🙂

 21. Nå skal jeg snart sette disse inn i ovnen, gleder meg! Tror det er den beste deigen jeg har jobbet med! Kjøpte litt for lite safran, men satser på de blir like gode:)

 22. Nå eltes deigen runde nr 2,, for å få inn smøret 🙂 Oppskriften gir verdens beste boller, så jeg går ut i fra at det blir verdens beste lussekatter også! 🙂
  Takk for en fantastisk oppskrift!

 23. Hei

  Obs. Det står ikke hva du skal gjøre med snøret i denne oppskriften. Regner med at det skal smeltes med melk ig safran.

 24. Kan man lage deigen en dag på forhånd og ha den i kjøleskapet til neste dag? Eventuelle tips rundt dette?

 25. Skulle gjerne lage lussekatter til en som ikke tåler melk. Da kan jeg ikke bruke smør og melk. Kan dette byttes med kokosmelk//fett?

  1. Jeg bruker havremelk og plantemargarin som jeg varmer opp med safran, ser til at margarinet er litt i biter og lussekattene blir saftige kjempegode

 26. Hei,
  Jeg baker en del forskjellig søt gjærdeig og har kommet frem til at sukkermengden i oppskriften med fordel kan være mindre.

  I hvetebrød bruker jeg 100 gr sukker og det kan brukes i lussekatter også 100 til 120 gr sukker.

  1. 1 gram safran på en sats bolledeig. Man bør ikke bytte ut safran med gurkemeie. Det blir tørt og får ikke den samme gode smaken. Kjøp safran når du drar på harrytur til Sverige. Den er allerede pulverisert og mye billigere enn i Norge. Lykke til

 27. Hei!
  De så gode ut…
  Har tenkt til å lage lussekatter til st. Lucia-dagen kvelden før ,også lurte jeg på om det går an å la den kaldheve natten til st. Lucia dagen?

 28. Hei! Jeg fikk ikke til å elte inn smøret.. det ble bare klissete på utsiden.
  jeg brukte bremykt, kanskje det som var feil?

 29. Kan man lage og heve deigen, forme lussekattene – også sette dem i kjøleskapet natta over, for så å steke dem om morgenen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste