Lag deilige sjokoladekarameller med et lite dryss med flaksalt - og du blir garantert hekta du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 boks søt kondensert melk (400 g)
200 g sukker
4 ss lys sirup
100 g smør
2 ss kakaopulver (siktet)
1/2 ts flaksalt (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

I disse karamellene må du benytte søt kondensert melk, som er en tykk, gulaktig og kremete melk som fås på hermetikkboks. Du kan ikke benytte Vikingmelk, som er usøtet og har en tynnere konsistens.

Ha alle ingrediensene, med unntak av saltet, i en tykkbunnet kjele (gjerne med slippbelegg), og gi det et forsiktig oppkok under stadig omrøring. La deretter blandingen koke under stadig omrøring på middels varme i ca. 12 minutter. Drypp en dråpe av karamellblandingen i et glass med kaldt vann. Dersom karamellblandingen løser seg opp i vannet må du koke den litt til, og prøve på nytt etter et par minutter. Hvis den synker til bunnen og du kan forme en kule med fingrene er karamellblandingen ferdig. Dette kalles «kuletesten».

Finn frem en form, ca. 25 x 15 cm, kle den med bakepapir, og hell karamellblandingen umiddelbart i formen. Strø eventuelt litt flaksalt over karamellen (eller deler av den) og sett blandingen til avkjøling på kjøkkenbenken – og deretter eventuelt i kjøleskapet dersom den er nesten avkjølt men fremdeles ikke stivnet. Følg med og skjær opp i passende biter når massen har begynt å stivne slik at det er mulig å skjære opp fine biter. Dersom karamellene kleber seg fast på kniven kan du gni kniven inn i litt nøytral matolje. Oppskriften gir 50-60 karameller, men antallet er selvfølgelig avhengig av hvor store du lager dem.

Pakk de avkjølte karamellene inn i cellofan eller matpapir (mellomleggspapir), og ha dem en tett boks/glass som oppbevares på et kjølig sted. Karamellene er holdbare i flere uker, men hvor lenge vet jeg ikke, for de blir aldri så gamle. Dette er også en ypperlig spiselig julegave å gi bort til matglade venner, men pass på at du beholder noen selv også!

TIPS

  • Du kan erstatte kakaoen med andre smakstilsetninger, for eksempel frøene fra en vaniljestang eller lakrissirup/lakrispulver.
  • Alternativt kan du sjekke temperaturen med et sukkertermometer, her er karamellene ferdige når du måler en temperatur mellom 115 – 120 grader (ca. 115 grader hvis du vil ha myke karameller/ca. 120 grader dersom du ønsker harde karameller.)
  • Sjekk også ut oppskriftene mine på fløtekarameller og lakriskarameller.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. hjelp, jeg får ikke opp ingrediensene!! og skulle lage dem nå.. er det bare sida mi det er noe galt med, eller er det en iq-test? (har prøvd både på data og mobil)

  2. Hvor lenge må de stå.i kjøleskapet før det går å skjære i dem? Jeg får.ikke til å skjære fine biter og lurer på om de kanskje er for myke til å skjære i.

    1. Så hyggelig å høre! Joda, jeg kommer til Trondheim også. Torsdag 24.10 kl. 18 kommer jeg på Sirkus shopping for foredrag og boksignering, og den 19.11 blir det et lanseringsarrangement med middag og «bokbad» på E. C. Dahls Pub & kjøkken. Mer info kommer her på bloggen når vi har fått de siste detaljene på plass.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste