Hjemmelagde fløtekarameller hører julen til, og er også en ypperlig spiselig gave å gi bort. Her er oppskriften jeg benytter, og den har jeg fått av Annemari Erlbeck på et matbloggertreff for et par år siden. Annemari er en anerkjent konditor og har blant annet vært på konditorlandslaget. Karamelloppskriften hennes er nydelig, prøv den du også (med noen mindre endringer/presiseringer fra min side).

Ingredienser

250 g sukker
150 g lys sirup eller honning
250 g kremfløte
75 g smør
1 vaniljestang
2 klyper maldonsalt (kan sløyfes)
cellofan eller matpapir (til innpakning)

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene i en vid gryte og kok forsiktig opp på middels varme. Det er ikke nødvendig å røre underveis. Finn frem en form, ca. 20 x 20 cm, og kle den med bakepapir. La karamellblandingen stå å putre på middels varme i 30-40 minutter, til den har ønsket temperatur (koketiden vil variere etter hva slags gryte (størrelsen) du benytter og hvor sterk varme du koker på, ta derfor koketiden som veiledende). Hvis du har et sukkertermometer kan du sette det i gryta og la blandingen stå å putre til du har en temperatur rundt 117 grader hvis du vil ha myke karameller, og ca. 120 grader dersom du ønsker harde karameller. Dersom du ikke har sukkertermometer kan du dryppe en dråpe av karamellblandingen i et glass med kaldt vann. Dersom karamellblandingen løser seg opp i vannet må du koke den litt til. Hvis du kan forme en kule med fingrene er karamellblandingen ferdig.

Rør godt sammen og hell blandingen umiddelbart i formen. Det er viktig at du er kjapp, for drøyer du for lenge stiger temperaturen i karamellmassen ytterligere, og du kan risikere å få harde karameller (slike som tannleger liker ekstra godt).

Sett blandingen til avkjøling på benken. Følg med og skjær opp i passende biter når massen har begynt å stivne. Dersom karamellen kleber seg fast på kniven kan du gni kniven inn i litt nøytral matolje. Oppskriften gir 80-100 karameller, avhengig av hvor store du lager dem.

Fløtekarameller

Pakk de helt avkjølte karamellene inn i cellofan eller matpapir, og ha dem en tett boks/glass som oppbevares på et kjølig sted.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, Trine. Er disse karamellene seige og harde slik som smørbukk, eller mer kornete og myke som vanlige fløtekarameller?

   1. Hei hei? Jeg har lagd karamellene i dag. Fantastisk konsistens! Men jeg brukte lynghonning, og det var ingen suksessfaktor. Karamellene smaker bare honning!

  1. Oppskriften gir 75-100 karameller, avhengig av hvor store du lager dem. Du kan gjerne benytte sirup istedet for honning.

  1. Koketiden vil variere etter hva slags gryte du benytter og hvor sterk varme du koker den på, ta derfor koketiden som veiledende. Har presisert dette i oppskriften nå.

 2. Hei!
  Trenger man flere former? Du skriver at du bruker 1 form på 20×20 cm, men får ikke til å stemme at det kan bli 80-100 karameller i 1 form

  1. Det med antall er alltid vanskelig å angi, fordi det vil være avhengig av hvor store du lager karamellene. Men hvis du lager dem i en 20×20 cm form, og deler hver karamell i 2×2 cm så får du akkurat 100 karameller.

 3. Et supertips til den som blir lei av å pakke èn og èn karamell – ta tørr melis i en plastpose sammen med en haug karameller – rist – nå henger de ikke sammen, og du kan ha de på glass eller i cellofankremmerhus med fin sløyfe på ?

 4. krise uten vanlijestang? har akkurat hatt alt i kasserollen å vaniljestanga ligger igjen på butikken 😛

 5. Hei.
  Jeg syns mine ble litt for bløte, jeg tok de sikkert en grad før jeg burde. Nå er de kald, det er vel ikke mulig å starte prosessen en gang til og koke dem på nytt?

 6. Hvor lang tid tar det sånn ca. før karamellene er avkjølt? Jeg hadde termometer, kokte blandingen opp til 117 grader, men den ble allikevel alt for myke. Lurer litt på om jeg kanskje er for utålmodig.

 7. Fantastisk oppskrift, ble helt perfekt! Brukte lys sirup i stedet for honning, varmet til 117 med sukker termometer.

 8. Hei Trine, jeg gjorde det samme som Caroline i et spørsmål tidligere her på siden. Tok de nok for tidlig og det blir ikke stivt.Har stått over natta i kjøleskap, er det noen hensikt å varme de opp igjen, eller det noe annet jeg kan bruke det til? Smaker ihvertfall veldig godt, men er helt flytende…

  1. Jeg har ikke testet det selv, så vet ikke om det har noen hensikt å varme det opp på nytt. Men, du har i alle fall en deilig karamellsaus som du kan benytte på dessert, is, eplekake og annet som er godt med karamell på. 🙂

   1. Takk,det tenkte jeg ikke på. Da bruker jeg den til is eller ekstra saus til karamellpuddingen.Tusen takk for tips.

 9. Har nå laget disse karamellen og de smaker fantastisk -bedre enn smørbukk i følge klanen hjemme 🙂

 10. Har tenkt til å prøve å lage disse karamellene til helgen men må ha laktosefritt. Vet du om det fungerer like fint med laktosefri fløte og smør?

 11. Hei,

  Skal maldonsaltet kokes sammen med de andre ingrediensene, eller skal det strøs på når de er ferdig?

 12. Hvor lang tid tar det før blandingen har stivnet nok til at man kan skjære i den? Er fortsatt veldig rennende/ bløtt etter 1,5 time på benken. Kan den settes i kjøleskap?

  Helene

 13. Hei! Vet du om det er mulig å helle røren over i små muffinformer i stedet for å skjære det opp etter det har stivnet?

  Hege

 14. Disse er supergode, hakket litt nøtter- bedre enn Smørbukk. Skar de i biter og pakket i matpapir…men papiret henger fast i karamellen, hadde også noen liggende på stekepapir og de henger også. Noen tips.
  Bør de ligge i kjøleskap?
  Vh Kari

 15. Har laget 2 porsjoner, men den første ble for myk, så varmet de opp igjen. Det gikk helt fint. Pakker de inn i mellomleggspapir i plast. Da kleber de seg ikke.

 16. Jeg la rosiner til bløt i bløt over natten i litt av fløten,kjørte dem i mikseren og de gav en fin smak på karamellene.

 17. Hei! Kan man lage disse sukkerfri? Vet du/noen i såfall hvilken erstatning som egner seg til formålet? Ting kan jo muligens oppføre seg annerledes enn vanlig sukker, jeg vet ikke siden jeg aldri har laget karameller før. På forhånd takk for svar.

  1. Det tviler jeg på, sukkeret er her avgjørende for både smak og konsistens. Det finnes sikkert andre oppskrifter på karameller med sukkererstatning, men det kan dessverre ikke jeg hjelpe deg med.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste