Det er ingen hemmelighet at jeg er svak for kombinasjonen spinat, tomat og feta, og på bloggen finner du den blant annet i pai, calzone, lasagne, pasta og i spinatsnurrer. Kombinasjonen er selvsagt også kjempegod på pizza - prøv den du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZADEIG

450 g pizzamel eller siktet hvetemel
3 dl vann
1/4 ts salt
1 klype sukker
15 g gjær eller 1 ts tørrgjær
1 ss olivenolje

TOMATSAUS

400 g hermetiske tomater , hakkede
1-2 fedd hvitløk , finhakket
1 ss olivenolje
1 klype sukker
salt og pepper , smak til

GARNITYR

100 g babyspinat
1 rødløk , i tynne båter
1/2-1 rød chili , i tynne skiver
200 g feta , smuldret
3 ss pinjekjerner , ristet
ekstra virgin olivenolje

SLIK GJØR DU

Ha mesteparten av pizzamelet, salt, sukker, gjær og vann i bakebollen. Kjør blandingen i kjøkkenmaskin med eltekroker på lav hastighet, og spe på med resten av melet. Øk til middels hastighet og kjør deigen i ca. 10 minutter. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Tilsett olivenolje og elt i ca. 5 minutter til, til du har en fin og smidig deig. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen etterheve til ca. dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer. Pizzadeigen blir imidlertid aller best dersom du lar den heve over natten i kjøleskapet (se tips nedenfor).

Mens pizzadeigen hever lager du tomatsausen. Hell tomatene i et dørslag og la dem stå å renne av i 15-30 minutter uten at du rører i dem. Ha de avrente tomatene i en liten bolle og tilsett finhakket hvitløk og olivenolje. Smak til med sukker, salt og pepper. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller blender, men selv foretrekker jeg den slik den er. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur en stund, slik at alle de gode smakene får satt seg.

Jeg har blitt fortalt at proffene steker pizza i vedfyrt steinovn ved ca. 400 grader. For å få en mest mulig autentisk pizza bruker jeg derfor å steke pizzaen på et bakestål på maksimal stekeovnstemperatur (min ovn går til 300 grader), og blir hver gang belønnet med deilig pizza med tynn, sprø bunn. Har du ikke bakestål kan du benytte bakesten eller stekeovnens bakeplater (se tips nedenfor). Sett bakestålet eller bakestenen på rist midt i (eventuelt litt over midten av) stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme). Når det har vært i ovnen i minst 30 minutter etter at termostaten slo seg av kan du sette i gang å bake ut pizzaene.

Vask spinaten godt og la den renne av på litt kjøkkenpapir. Skjær rødløk i tynne båter og chili i tynne skiver, slik at du har alt klart før du setter i gang med utbakingen.

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i 2 eller 4 jevnstore biter. La dem gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler deigen tynt utover. Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør tomatsausen jevnt over, men ikke helt ut i kantene, og fordel deretter spinat, rødløk og chili over.

Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 6-7 minutter. Smuldre feta over den ferdigstekte pizzaen, og strø gjerne noen ristede pinjekjerner oppå. Drypp litt av din beste olivenolje over, og server og nyt pizzaen umiddelbart!

TIPS:

  • Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du elte deigen for hånd. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen, resten av væsken og olivenoljen i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Juster eventuelt med mer mel og elt deretter så mye du bare orker.
  • Det beste resultatet får du dersom du kaldhever deigen i kjøleskapet over natten. Bruk kaldt vann i deigen og reduser gjærmengden noe. La gjerne deigen hvile på kjøkkenbenken i 1-2 timer før du skal bake ut pizzaene. Deigen kan oppbevares i kjøleskapet i flere dager.
  • For å ta vare på luftboblene i deigen slik at du får en luftig pizzabunn, er trikset å droppe kjevlet og heller bake ut deigen med hendene. Du begynner med å ta deigen på et godt melet bakebord. Marker «gripekanten» og «prikk» deretter bunnen innenfor gripekanten med fingrene. Snu deigen. Deretter skal deigen formes med begge håndflatene. Roter deigen en kvart runde, mens du holder igjen deigen med den ene hånden og bruker den andre til å presse deigen lett utover, i bueform. Gjenta dette til du får ønsket størrelse på pizzaen din. Pass på at det ikke blir noe press på «gripekanten», slik at du presser ut luften i deigen.
  • Dersom du ikke har bakestål eller bakesten kan du benytte stekeovnens bakebrett i stedet. La bakebrettet bli skikkelig varmt før du legger pizzaen oppå og steker som angitt ovenfor. Du vil trenge lengre steketid siden bakebrettet ikke leder varmen like godt som bakestål eller bakesten.
  • Dersom du ikke har pizzaspade kan du legge pizzaen på et bakepapirkledd bakebrett. Hold bakebrettet tett inntil det varme underlaget og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på underlaget. Pass på så du ikke brenner deg! Etter ca. 3 minutter napper du ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig. Hvis det ikke løsner lett venter du et minutt til, før du prøver på nytt.
  • Pizzaen kan også stekes på grillen. Les mer her.
  • Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste