Pizza er ikke hva den en gang var, den gang da pizzaen alltid var fylt med tomatsaus, kjøttdeig, løk og hvitost. Og en gang iblant pølsebiter. I dag er pizzamenyen vesentlig utvidet, og vi tester stadig ut nye varianter. En av nykommerne hjemme hos oss er denne varianten, nemlig hvit pizza med søte pærer, salt og smakfull blåmuggost, med deilig søt honning - og valnøtter som gir det hele litt krønsj.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

PIZZABUNNENE

350 g pizzamel eller hvetemel
2 1/2 dl vann (ca. 20 grader)
1/2 ts salt (ca.)
15 g fersk gjær eller 1/3 pakke tørrgjær
1 ss olivenolje

HVIT PIZZASAUS

200 g creme fraiche
1 fedd hvitløk , finhakket
1 ss god olivenolje
salt og pepper

TOPPING

2 pærer , i tynne skiver
125 g blåmuggost
125 g mozzarella eller revet hvitost
rucculasalat
1 neve valnøtter
litt flytende honning
litt flaksalt
nykvernet sort pepper

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til pizzadeigen, med unntak av olivenoljen, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på lav til middels hastighet i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel/vann dersom deigen er veldig klissete eller virker kompakt. Tilsett olivenoljen og kjør deigen i ytterligere 5 minutter. Du skal nå ha en glatt og smidig deig. La deigen heve under plast/lokk til dobbel størrelse i ca. 1 time, men gjerne lengre. Du kan også lage deigen dagen før og la den kaldheves i kjøleskapet. (Du kan lese mer om kaldheving her.)

Mens deigen hever lager du pizzasausen. Rør sammen ingrediensene og smak til med salt og pepper. Finn også frem de øvrige ingrediensene til toppingen.

Jeg pleier å benytte bakestål når jeg steker pizza, men du kan benytte bakestein eller stekeovnens bakebrett også. Sett bakestålet/pizzasteinen/bakebrettet midt i stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme), vanligvis 250-300 grader. Når det har vært i ovnen i ca. 30 minutter etter at termostaten slo seg av, kan du sette i gang å bake ut pizzaene.

Ta den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i to eller tre jevnstore biter, og kjevle deigen tynt utover. Jeg foretrekker å legge deigen på en pizzaspade (husk å gni den inn med litt mel før du legger deigen forsiktig oppå). Beveg spaden litt frem og tilbake for å forsikre deg om at pizzabunnen glir på melet slik at den lett kan overføres til bakestålet el. Du kan også legge deigen på et bakepapirkledd bakebrett (se nærmere beskrivelse nedenfor).

Bre pizzasausen utover pizzabunnen, fordel pærer og mozzarella over, og la deretter pizzaen umiddelbart gli ned på det varme underlaget. (Dersom du benytter bakepapir og stekebrett kan du holde stekebrettet tett inntil bakestålet/stekebrettet og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på bakestålet. Pass på så du ikke brenner deg! Etter 2-3 minutter napper du forsiktig ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig.)

Stek pizzaen til den er ferdig. Det tar alt fra 4 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på og hvor tykk pizzabunnen er. I min ovn (300 grader på bakestål) tar det ca. 6 minutter. Mitt beste råd er å følge med underveis. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden.

Fordel umiddelbart osten på den varme pizzaen, samt ruccula og valnøtter. Ringle over litt honning, krydre med flaksalt og nykvernet sort pepper, og nyt umiddelbart. Pizzaen er ypperlig som snacks, smårett eller som en av flere pizzaer på en pizzakveld.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nydelig! Laget to ganger, andre gang forstekte jeg bunnen, med godt resultat (ble enda sprøere). Satte deigene i kjøleskapet over natten; superpraktisk!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste