Det er fredag og pizzadagen over alle pizzadager hjemme hos oss. "Fredag er favorittdagen min" sier junior på 8! Jeg har en liten mistanke om at det ikke bare skyldes at det er helg og skolefri, men også fordi en av hans favorittretter, pizza selvsagt, står på menyen.

Slik var det også for to uker siden da denne smakfulle pizzaen, som var toppet med chorizo, chili og paprika, ble servert. Vi hadde besøk av mamma og pappa som slett ikke spiser pizza hver fredag, men de setter stor pris på å få servert hjemmelaget pizza når de kommer på besøk. Jeg var litt spent på hvordan denne varianten ville bli tatt imot, både hos junior og opphavet, for den river aldri så lite i smaksløkene. Men, det var ingen grunn til bekymring, og det var så vidt jeg fikk sikret meg et stykke selv før det bare var smuler igjen på pizzabrettet. Dette er med andre ord en pizza som er testet, kvalitetssikret og godkjent av tre generasjoner. Prøv den du også, men pass endelig på at du bruker en spicy chorizo!

Ingredienser

PIZZABUNNENE

450 g pizzamel eller siktet hvetemel
3 dl vann (ca. 20 grader)
1/2 ts salt (ca.)
15 g fersk gjær (eller 1 ts tørrgjær)
1 ss olivenolje

PIZZASAUS

400 g hermetiske tomater , hakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 ts sukker (smak til)
salt og pepper
2 ss god olivenolje

TOPPING

225 g chorizo (spicy type), i skiver
2 mozzarella , i biter
1-2 røde paprika , i skiver
1 rød chili , i skiver
frisk oregano

SLIK GJØR DU

Pizza med chorizo, paprika og chili

Ha alle ingrediensene til pizzadeigen, med unntak av olivenoljen, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør deigen på lav til middels hastighet i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel/vann dersom deigen er veldig klissete eller virker kompakt. Tilsett olivenoljen og kjør deigen i ytterligere 3-4 minutter. Du skal nå ha en glatt og smidig deig. La deigen heve under plast/lokk til dobbel størrelse i ca. 1 time, men gjerne lengre.

Mens deigen hever lager du pizzasausen. Hell de hermetiske tomatene i et dørslag og la dem renne av i 15-30 minutter uten at du rører i dem. Rør sammen de avrente tomatene, finhakket hvitløk, olivenolje, og smak til med sukker, salt og pepper. Ønsker du en slett saus kan du kjøre den med en stavmikser eller lignende, men selv foretrekker jeg den slik den er. La gjerne sausen stå å trekke i romtemperatur en stund, slik at de gode smakene får satt seg.

Skjær opp chorizo, paprika og chili, og riv mozzarellaen i mindre biter med fingrene, slik at du har alt klart før du setter i gang.

Jeg pleier å benytte bakestål når jeg steker pizza, men du kan benytte bakestein eller stekeovnens bakebrett også. Sett bakestålet/pizzasteinen/bakebrettet midt i stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme), vanligvis 250-300 grader. Når det har vært i ovnen i ca. 30 minutter etter at termostaten slo seg av, kan du sette i gang å bake ut pizzaene.

Pizza med chorizo, paprika og chili

Ta den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i tre jevnstore biter, og kjevle deigen tynt utover. Alternativt kan du bake ut deigen med hendene for å beholde mest mulig luft i pizzabunnene. Jeg foretrekker å legge deigen på en pizzaspade (husk å gni den inn med litt mel før du legger deigen forsiktig oppå). Beveg spaden litt frem og tilbake for å forsikre deg om at pizzabunnen glir på melet slik at den lett kan overføres til bakestålet. Du kan også legge deigen på et bakepapirkledd bakebrett (se nærmere beskrivelse nedenfor).

Bre pizzasausen utover pizzabunnen, fordel chorizo, paprika, chili og mozzarella over, og la deretter pizzaen umiddelbart gli ned på det varme underlaget. (Dersom du benytter bakepapir og stekebrett kan du holde stekebrettet tett inntil bakestålet/stekebrettet og dra i bakepapiret slik at du får lirket pizzaen og bakepapiret over på bakestålet. Pass på så du ikke brenner deg! Etter 2-3 minutter napper du forsiktig ut bakepapiret og lar pizzaen steke ferdig.)

Stek pizzaen til den er ferdig. Det tar alt fra 4 minutter og oppover, avhengig av hvor høy temperatur stekeovnen din har, hva du steker pizzaen på og hvor tykk pizzabunnen er. I min ovn (300 grader på bakestål) tar det ca. 6 minutter. Mitt beste råd er å følge med underveis. Pizzaen er ferdig når bunnen har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden.

Pizza med chorizo, paprika og chili

Fordel oreganoen over den nystekte pizzaen, og server umiddelbart. Server gjerne litt hvitløksdressing ved siden av, hvis du synes pizzaen er i sterkeste laget.

TIPS

  • Pizzaen kan også stekes på grillen. Les mer her.
  • Alle pizzaoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Mmm. Den kjempe god ut! Det er ikke fredag i dag, men fikk lyst til å lage pizza når jeg kommer hjem fra jobb 🙂

  2. Har ikke hørt om bakestål før. Synes det er litt vanskelig med pizzastein. Er bakestål noe man kan kjøpe til alle komfyrer?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste