Siste torsdag i september er Fårikålens dag. Som matblogger burde jeg selvsagt ha feiret nasjonaldag nr. 2 med rykende fersk fårikål til middag, men hos oss serveres det aldri fårikål midt i uka. I så fall kommer jo ikke maten på bordet før kl. 20 og det er i seneste laget for en såpass tung middag, i alle fall når vekkeklokka ringer kl 6 dagen etter. Derfor kom fårikål på menyen først påfølgende søndag. Siden fårikål er kåret til Norges nasjonalrett så kommer det ingen Trine-vri her. Ingen hokus pokus utover gode råvarer og god tid, fårikål er fårikål. Slik gjør jeg det - og mange med meg.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

2 kg fårikålkjøtt
2 kg hodekål , i båter
3-4 ts hel pepper (ca.)
1 ss salt (ca.)
4-6 dl vann
2-3 ss hvetemel (kan sløyfes)
5 porsjoner poteter

SLIK GJØR DU

Fjern eventuelt det ytterste laget av kålen og del det først i to, og deretter i båter. Finn frem en stor gryte og legg kjøtt og kål lagvis. Begynn med kjøttet og dekk grytebunnen (med fettsiden ned).

Strø salt, hel pepper og eventuelt litt hvetemel mellom lagene. Hvetemelet jevner sjyen, men er ikke nødvendig for å få et godt resultat. Ha på vannet og kok forsiktig opp.

La fårikålen koke på svak varme i 2 1/2-3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra benet. Server fårikålen med kokte poteter, verken mer eller mindre.

Lag gjerne noen porsjoner ekstra når du først er i gang. Fårikål smaker ofte bedre når den varmes opp dagen etter.

Velbekomme!

For en nyere versjon av oppskriften, se HER.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine 🙂

    Har du oppskrift på en enkel, men god brun saus? Jeg har søkt her inne hos deg, og andre steder, men disse virker så utrolig avanserte:( Med kraft og det hele, eller sjy, og det har jeg jo ikke tilgjengelig for hånden!

    Ellers så ville jeg bare si at jeg liker bloggen din utrolig godt, og har allerede prøvd noen av oppskriftene dine med ganske så vellykket resultat:)

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding. Det stemmer at det ikke er oppskrift på en enkel brun saus på bloggen. Har planer om å legge ut oppskrift på kjøttkaker i brun saus i løpet av høsten, så det kommer! 😉

      1. Hei jeg lurer på vannet noen sier halv liter vann til fårikålen andre sier at vannet må dekke alt så hvordan er det man skal gjøre?

        1. Tenker det kommer an på hvor tett man pakker ned kjøttet og kålen om man greier å dekke helt eller ikke. En halv liter burde holde uansett til slutt, da kjøtt og kål vil slippe ut ganske store mengder vann, og man kan dytte litt på det når det har begynt å sette seg, da vil vannet nok ligge godt over resten etterhvert.

  2. Kjære Trine,
    Jeg er fast leser av bloggen din og blir så inspirert av all den lekre maten du lager. Det blir alltid suksess når jeg bruker dine oppskrifter 🙂
    Jeg tenkte å servere fårikål til gode venner på søndag, men har også lyst å avslutte måltidet med en dessert/kake av et slag. Har du tips til noe som kan passe etter en slik middag?

    1. Jeg er ikke Trine, men jeg har ofte servert trollkrem (tyttebærkrem) etter fårikål.
      Syns det er godt med en syrlig og ganske lett dessert etter mektig forikål. Syren i bæra blir litt som en «digestif».
      For dem som syns det blir for syrlig kan den serveres med vaniljesaus til, men det er for pyser;-)
      NB! jeg er opplært til at trollkrem må røres for hånd, og har aldri prøvd pisking. Vi bruker en tresleiv i en bolle, og rører til armen er mør. Er selskapet av en slik art at det passer, kan man gjerne sende bollen rundt så alle bidrar med røring. Særlig barna syns det er fascinerende med klisset som gradvis blir luftig, høyt skum.
      Oppskrift med forhold mellom bær, sukker og eggehviter finner du på matprat. det er drøyt, så 1 eggehvite gir ganske mye krem.

    2. Trollkrem er sikkert godt etter en fårikålmiddag, men selv valgte jeg en fransk epleterte med vaniljeis. Oppskriften kommer dessverre ikke før i neste uke… Lykke til med middagen!

  3. First thing’s first: Sammenlignet med matprat.no og aperitif.no, så er denne siden minst like bra og min nye favoritt. Jeg er visst ganske sen med å oppdage den, men bedre sent enn aldri! 🙂

    Ang fårikål og andre tradisjonelle retter: jeg har vært så heldig å reise mye, oppleve mye god mat og også jobbet med flere virkelig superstjernekokker som har giddet å øse av kunnskapen. Og jeg har ingen skrupler overhodet når det gjelder å overholde tradisjonelle oppskrifter (bortsett fra familieoppskriften på nordnorske mørlefser, som er det eneste jeg forlanger for å få julefølelsen). Smak er lek, og nye smaker er moro.

    Så i min egen tradisjon har jeg kommet frem til fårikål med gulrot, kålrot og epler i gryta: Jeg har alltid syntes at smaken av bare kål (som for øvrig er nydelig), lam, pepper og potet er litt … tam. Det er noe som mangler, synes min tunge. Så jeg tenkte at, hei – tilsett litt (og nøkkelordet er LITT) gulrot og kålrot i småbiter, slik at dette kokes i stykker og gjør kraften littegrann fyldigere og mer smaksfull. Og så synes jeg at epler, skikkelig sitronsure grønne Granny Smith-epler, er nydelig til veldig fet mat. Syren skjærer liksom gjennom alt fettet og renser ganen. Tenk bare på epler og svin? Og fårikål er jo ganske kraftig kost. Så derfor hiver jeg noen eplebåter oppi også, en par-tre epler på en kjele med to kg kjøtt og ett digert kålhode.

    Forsøkte å friste et par gode venner med svært leken smak med min versjon, og møtte til min store overraskelse motstand. Vi ble raskt enige om et kompromiss: først en omgang vanlig fårikål, og så en omgang med min. Og min utvidede fårikål ble faktisk en suksess som gikk rett ned de fårikålstradisjonsstrenge ganene. Så prøv noe nytt, folkens! 🙂

    1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Og takk for tips til å variere fårikålmiddagen! Jeg har heller ingen skrupler ift å eksperimentere med tradisjonsmiddager, men denne gangen ble det en tradisjonell oppskrift. Jeg synes det er viktig å variere, men også å ta vare på gamle tradisjoner. 🙂

  4. Supertipset fra min venninnes pappa er å koke kjøttet først, og så ha i kålen etter et par timer, da blir ikke kålen så «soggy», og kjøttet blir deilig..

  5. Vi spiser alltid fårikålen dagen etter at den er kokt, da rekker smaken å sette seg litt. Koker den et par timer dagen før servering, og lar den småkoke en halvtime samme dag.

  6. Her i huset settes fårikålen på til koking kvelden før, og står og godgjør seg utover kvelden. Da har mannen seg mange «smaketurer» ut på kjøkkenet… Dagen den skal serveres kokes den videre til kålen er like brun som kjøttet. Vi bruker i tillegg sau, ikke lam, da det gir mye bedre smak.

  7. Hei! Hvordan oppbevarer dere fårikålen til dagen etter? Vi holder på å lage nå på hytta, og må la den stå et sted over natta. Lar dere kjøttet og kålen ligge i vannet den ble kokt i, eller skal det ligge tørt over natta og ta i nytt vann imorgen? Takk for hjelpen! Linn

    1. Ønksr du alkoholholdig drikke får du gode tips på polet. Når det kommer til saft er det jo smak og behag, personlig foretrekker jeg heller vann til maten enn saft.

  8. Hei Trine,

    Takk for en flott matside, får ofte inspirasjon fra deg:)
    Jeg har et spørsmål angående hvor stor kjelen skal være når man lager fårikål til mange.

    Jeg skal lage fårikål til et vennelag på 9 personer (Flest jenter, men de er veldig glad i fårikål.) – jeg tenkte å bruke lammebog, og har en gryte på 8,9l – kan jeg bruke denne, eller burde jeg ha en kjele til?

    Tusen takk for hjelpen:)

  9. Så utrolig fin og nyttig blogg du har her. Jeg fant bloggen din da jeg søkte etter tips om fårikål, som jeg selv har blogger om 🙂
    Jeg fikk mange gode tips fra dere her 🙂 Så tusen takk. Ta gjerne turen innom min blogg en gang å se hva jeg skriver,
    Hilsen William

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste