Jeg elsker fårikål, og mange med meg! Tenk at to ingredienser, lam og kål, skaper slik magi etter noen timer sammen i gryta! Ikke rart at fårikål er kåret til Norges nasjonalrett! Fårikål ble nemlig av Nitimens lyttere i 1972 kåret til Norges nasjonalrett (jeg husker det faktisk, selv om jeg var bare 8 år da), og gikk også helt til topps i en undersøkelse i regi av Landbruks- og Matdepartementet i 2014!

I dag, den siste torsdagen i september, er det fårikålens dag! Og det må selvsagt feires - med en oppdatert fårikåloppskrift her på bloggen. Vel, det er ikke så mye nytt her i forhold til oppskriften fra 2011, men teksten og bildene er nye. Om du ikke har mulighet til å feire med fårikål på selve dagen, så kan du feire fårikålens dag akkurat når du vil. Lag gjerne en stor gryte når du først er i gang og inviter familie og/eller venner på et lite festmåltid (eller varm opp restene dagen etter, for da smaker fårikålen faktisk enda bedre)!

Ingredienser

2 kg fårikålkjøtt
2 kg kål
5 ts hel pepper
2 ts salt , smak til
4 ss hvetemel (kan sløyfes)
2 laurbærblad
5-6 dl vann
1/2 potte persille , grovt hakket

SLIK GJØR DU

Fjern det ytterste laget av kålen og del den i to, og skjær den deretter opp i jevnstore båter. Finn frem en stor gryte og dekk grytebunnen med kjøttet (med fettsiden ned), og legg deretter kål og kjøtt lagvis, med mesteparten av saltet, hel pepper, laurbærblad og hvetemel mellom lagene. Hell over vannet, gi det hele et forsiktig oppkok og sett på lokk.

La det stå å trekke over svak varme i 2-3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra benet. Dersom du benytter fårikålkjøtt av sau må du beregne noe lengre koketid enn om du benytter lammekjøtt. Jeg har benyttet lammekjøtt i denne oppskriften, og det var mørt og fint etter ca. 2 1/2 timer. Smak eventuelt til med mer salt om nødvendig.

Server fårikålen rykende varm rett fra gryta, med kokte poteter og gjerne med et lite dryss av hakket frisk persille (hvis du vil).

FÅRIKÅL

TIPS

  • Kok fårikålen heller litt for lenge enn litt for lite. Den er ferdig når kjøttet løsner fra benet.
  • Dersom du ikke liker å “plukke” pepperkorn mens du nyter fårikålen, kan du knuse pepperkornene grovt og legge dem i en krydderpose eller lignende. Krydderposen fjernes før servering.
  • Hvetemelet bidrar til å jevne sjyen, men dersom du ikke ønsker det eller hvis du ønsker å lage en glutenfri rett, så dropper du selvsagt hvetemelet eller erstatter det med et glutenfritt alternativ.
  • Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for fårikål smaker ofte bedre når den varmes opp dagen etter. Da er det viktig å kjøle gryta raskt ned, slik at ikke kjøttet surner. Fyll oppvaskkummen med kaldt vann, sett gryta nedi vannbadet og la den stå til fårikålen er helt avkjølt. Ha på lokk og sett deretter kjelen i kjøleskapet. Fårikålen er holdbar et par dager i kjøleskapet, og varmes deretter opp på lav varme.

FÅRIKÅL

VELBEKOMME!

PS. Tidligere i uken var jeg en tur i NRK P1 og pratet med Pål Thoresen om fårikål. Klikk her (“Fårikålens uvenner” og “Skal jeg si nei når jeg blir fårikålinvitert?”) dersom du vil høre innslaget fra tirsdagens “Pål igjen”.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine, hvorfor ikke videreutvikle? Jeg bruker med hell både hvitløk og Bayer-øl. I år tester jeg med et syrlig eple også 🙂

  2. Har du hatt noe hell med glutenfrie erstatninger til mel i denne type retter? Og isåfall i hvilken mengde erstatter du? Takk

  3. Hei! Måtte bare prøve meg fram da det er første gangen. Men er noen ting jeg skulle ønske var spesifisert i oppskriften:

    For det første skulle jeg ønske det sto i samme setning at laubærblad, mel og pepper skulle mellom lagene. Jeg la kjøtt og kål lagvis og måtte etterpå prøve å få det mellom lagene.

    Også kanskje spesifisere at man ikke skal dele opp kålbåtene i lag.

    Lurte også på om det skal trekke under lokk eller ikke?

    Håper det blir bra uansett! Elsker oppskriftene dine!

    1. Tusen takk for hyggelig og konstruktiv tilbakemelding! Jeg har nå tatt en ny gjennomgang av teksten, og håper den blir lettere å følge nå. Jeg setter veldig stor pris på slike tilbakemeldinger som bidrar til å kvalitetssikre oppskriftene mine slik at flere kan lykkes med dem. Håper det smakte! 🙂

  4. Kan du forklare litt nærmere hvordan en gjør med hvetemelet ? Jeg strødde litt mellom lagene, og det ble mel-klumper i fårikålen. Så prøvde jeg å røre ut melklumpene, da gikk kålen i stykker, og det ble en uappetittlig «kålsuppe».

    1. Så leit at du fikk melklumper i fårikålen. Hvetemelet skal strøs lett mellom lagene, og hvis det ikke blir for mye av gangen så skal det jevne seg av seg selv. Siden du opplevde å få klumper så vil jeg tro at du ikke fordelte melet jevnt nok utover. Neste gang kan du evt. ha hvetemel og litt av vannet i et glass med lokk og riste dette sammen, før du har det i gryta. Da blir det garantert ikke klumper. Lykke til neste gang!

  5. Hei Trine
    Lurer på hvor på lammet «fårikål kjøtt» er ifra.
    Bor nermare Seattle – og vi går ikke sånne navn på lamme kjøttet.
    Setter pris på oppskriftene dine!
    Turid.

  6. Først må jeg si at du har mange fine oppskrifter som jeg ofte benytter
    Angående fårikål har jeg et spørsmål pm den kan «kokes» ferdig i stekeovnen?

  7. “Trine strikes again!”. Det var kommentaren fra mannen min om fårikålen laget etter din oppskrift. Den ble kjempegod! Tusen takk for inspirerende blogg som brukes veldig mye her i huset. “I think you should only use Trine’s recipes!” ble mannen min sin konklusjon etter at vi var ferdig å spise! Og det gjør jeg (nesten) :-). Har også fått min svigerinne i USA til å bli fan av bloggen.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste