Jeg elsker fårikål, og mange med meg! Tenk at to ingredienser, lam og kål, skaper slik magi etter noen timer sammen i gryta! Ikke rart at fårikål er kåret til Norges nasjonalrett! Fårikål ble nemlig av Nitimens lyttere i 1972 kåret til Norges nasjonalrett (jeg husker det faktisk, selv om jeg var bare 8 år da), og gikk også helt til topps i en undersøkelse i regi av Landbruks- og Matdepartementet i 2014!

I dag, den siste torsdagen i september, er det fårikålens dag! Og det må selvsagt feires - med en oppdatert fårikåloppskrift her på bloggen. Vel, det er ikke så mye nytt her i forhold til oppskriften fra 2011, men teksten og bildene er nye. Om du ikke har mulighet til å feire med fårikål på selve dagen, så kan du feire fårikålens dag akkurat når du vil. Lag gjerne en stor gryte når du først er i gang og inviter familie og/eller venner på et lite festmåltid (eller varm opp restene dagen etter, for da smaker fårikålen faktisk enda bedre)!

Annonse

Ingredienser

2 kg fårikålkjøtt
2 kg kål
5 ts hel pepper
2 ts salt , smak til
4 ss hvetemel (kan sløyfes)
2 laurbærblad
5-6 dl vann
1/2 potte persille , grovt hakket

SLIK GJØR DU

Fjern det ytterste laget av kålen og del den i to, og skjær den deretter opp i jevnstore båter. Finn frem en stor gryte og legg kjøtt og kål lagvis. Begynn med kjøttet og dekk grytebunnen (med fettsiden ned).

Tilsett mesteparten av saltet, og ha hel pepper, laurbærblad og hvetemel mellom lagene. Hvetemelet jevner sjyen, men dersom du ikke ønsker det eller hvis du ønsker å lage en glutenfri rett, så dropper du selvsagt hvetemelet. Hell over vannet og gi det hele et forsiktig oppkok. Smak eventuelt til med mer salt om nødvendig.

La det stå å trekke over svak varme i 2-3 timer, til kjøttet er mørt og løsner fra benet. Dersom du benytter fårikålkjøtt av sau må du beregne noe lengre koketid enn om du benytter lammekjøtt. Jeg har benyttet lammekjøtt i denne oppskriften, og det var mørt og fint etter ca. 2 1/2 timer.

Server fårikålen rykende varm rett fra gryta, med kokte poteter og gjerne med et lite dryss av hakket frisk persille (hvis du vil).

FÅRIKÅL

TIPS

  • Kok fårikålen heller litt for lenge enn litt for lite. Den er ferdig når kjøttet løsner fra benet.
  • Dersom du ikke liker å «plukke» pepperkorn mens du nyter fårikålen, kan du knuse pepperkornene grovt og legge dem i en krydderpose eller lignende. Krydderposen fjernes før servering.
  • Lag gjerne litt ekstra når du først er i gang, for fårikål smaker ofte bedre når den varmes opp dagen etter. Da er det viktig å kjøle gryta raskt ned, slik at ikke kjøttet surner. Fyll oppvaskkummen med kaldt vann, sett gryta nedi vannbadet og la den stå til fårikålen er helt avkjølt. Ha på lokk og sett deretter kjelen i kjøleskapet. Fårikålen er holdbar et par dager i kjøleskapet, og varmes deretter opp på lav varme.

FÅRIKÅL

VELBEKOMME!

PS. Tidligere i uken var jeg en tur i NRK P1 og pratet med Pål Thoresen om fårikål. Klikk her («Fårikålens uvenner» og «Skal jeg si nei når jeg blir fårikålinvitert?») dersom du vil høre innslaget fra tirsdagens «Pål igjen».

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine, hvorfor ikke videreutvikle? Jeg bruker med hell både hvitløk og Bayer-øl. I år tester jeg med et syrlig eple også 🙂

  2. Har du hatt noe hell med glutenfrie erstatninger til mel i denne type retter? Og isåfall i hvilken mengde erstatter du? Takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.