Til hverdags er det ekstra grovt brød som gjelder hos oss. Jeg skal innrømme at jeg ofte kjøper brød, men de siste månedene har jeg bakt mesteparten av brødene selv. Jeg benytter da vanligvis den eltefrie metoden, hvor jeg rører sammen deigen for hånd på under to minutter. Deretter skal deigen forheve i minst 8 timer, fordeles i to brødformer, etterheves i ca. 2 timer - før du steker dem i omtrent tre kvarter. Resultatet er et smakfullt, saftig og holdbart brød.

Dette brødet er bakt med fullkornsmel, som er et grovt mel med god bakeevne. I tillegg har jeg tilsatt både fint og grovt sammalt rugmel og solsikkekjerner, som gir en god smak på brødet. Brødet er betegnet som ekstra grovt på Brødskalaen, og kan selvsagt fryses. Enkelt, godt og arbeidsoperasjonene tar totalt sett ikke så lang tid - men krever litt planlegging. Prøv det du også, da vel!

Annonse

Ingredienser

500 g fullkornsmel
200 g sammalt rug, fin
200 g sammalt rug, grov
150 g solsikkekjerner
1 ts tørrgjær
1 ts salt
1 ss honning
1/2 dl varmt vann
8 1/2 dl kaldt vann
2 ss eddik (7% eller eplesidereddik)
1-2 never solsikkekjerner , til dekor

SLIK GJØR DU

Eltefritt rugbrød

SETTE DEIG

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen og 1/2 dl varmt vann i et målebeger eller lignende, og rør til honningen er helt oppløst. Tilsett deretter 8 1/2 dl vann + 2 ss eddik og rør godt sammen. Du har nå ca. 9 dl væske. Hell væsken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast, eller tilsett mer mel om den er for løs. Ønsker du ikke hele solsikkekjerner i brødet, kan du kjøre dem med en stavmikser før du rører sammen deigen, eller så kan du droppe dem. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-18 timer.

STEKING

Finn frem to brødformer (1 1/2-2 liter) og pensle dem med litt olje eller smeltet smør (med mindre du har former med slippbelegg). Fordel deigen jevnt i formene (bruk gjerne baksiden av en fuktig skje), dryss over solsikkekjerner og la brødene etterheve under plast/klede i ca. 2 timer.

Stek brødene på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 97 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdigstekt. Avkjøl brødene på bakerist.

SERVERING

Nytes med godt pålegg, gjerne sammen med morgenkaffen. Dette er også et ypperlig matpakkebrød.

OPPBEVARING

Oppbevar brødet i et rent kjøkkenhåndkle eller i en plastpose. Brødet kan gjerne fryses, helt, halvt – eller i skiver.

Eltefritt rugbrød

TIPS

 • Hevetider er ikke “absolutte”, du har et slingringsmonn her også, men min erfaring er at baksten blir bedre jo lengre det hever.
 • Sjekk gjerne også ut oppskriften på eltefritt speltbrød, som er laget etter samme fremgangsmåte. Bruk gjerne disse oppskriftene som et utgangspunkt og varier etter smak og hva du har tilgjengelig. Ulike typer frø, kjerner og nøtter setter også en god smak på brødene.
 • Alle oppskrifter på eltefri bakst finner du samlet her.

Lykke til!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei. Denne oppskriften vil jeg prøve. Men, hvorfor eddik? Er det for smakens skyld eller har den en annen funksjon?

 2. Hei, brødene ser supergode ut og oppskriften var veldig enkel å følge. Men, jeg vil derimot ikke anbefale noen å smøre formene med olje. Begge brødene mine satt klistret fast til tross for at jeg smurte på forhånd.. Bruk heller bakepapir! 😉

  1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Vedr. smøring av formen, matpapir eller ikke – så kommer det an på hva slags type form du har. Noen former har slippbelegg som gjør at man ikke behøver å smøre/bruke matpapir. Andre bør smøres, mens noen trenger matpapir. 🙂

  2. Jeg bakte brødene i dag, og de ble veldig gode. Det var deilig å slippe eltingen! Noen erfaringer: jeg har gullelokserte former som jeg smurte med olje (rapsolje), som anbefalt, men brødene satt godt fast, så jeg måtte lirke brødene ut – var en periode redd for at jeg måtte bryte brødene ut av formene. Neste gang blir det bakepapir! Har ellers aldri brukt annet enn smør i formene ved vanlige eltebrød. Jeg lot deigen heve i 13 timer, men jeg tror dette var litt lenge, for ved 2-timers etterheving var det ikke så mye futt igjen i hevingen. Da forsøker jeg 8 timer neste gang. Brødformene mine er på 2 liter, og da ble deigmengden litt liten, for brødene ble ikke så høye, så neste gang øker jeg deigmengden med 50%, bruker 2 ts tørrgjær, går litt ned i væskemengde i forhold til originaloppskriften. Med mer deig i formene må jeg også øke steketiden.

  3. Enzymene som vekkes til live når mel og korn bløtlegges over natten, gjør brødet lettere fordøyelig, og vil ytterligere øke sin aktivitet under sure forhold som for eksempel ved surfeigsbaking eller ved å tilsette eddik i brøddeigen.

 3. Disse vil jeg prøve! Jeg trenger derimot noen råd.. det er så kaldt i leiligheten vi bor i at baksten aldri hever. Vi har ikke varmekabler, kun panelovner. Noen gode idéer? 🙂

  1. Førstegangshevingen tar jeg i kald bod, 16-20 timer. Bruk litt ekstra gjær og god tid på 2.gangs hev. Strevde i mange å med å lykkes medå bake brød. Med denne metoden blir det vellykket hver gang. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.