Et godt hverdagsbrød skal etter min mening inneholde en stor andel grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være saftig, holdbart og godt på smak. Dette brødet møter alle mine forventninger, og litt til - og ikke minst er det kjapt og enkelt å lage, dersom du planlegger litt. Dette er et eltefritt brød som du rører sammen for hånd på under to minutter, som deretter skal forheve i minst 8 timer, fordeles i to former, etterheves i ca. 2 timer - før du steker dem i omtrent tre kvarter.

Dette brødet er bakt med sammalt speltmel, hvor hele speltkornet er malt opp til mel. I tillegg har jeg tilsatt frø og kjerner. Brødet er betegnet som ekstra grovt på Brødskalaen, og kan selvsagt fryses. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1000 g sammalt speltmel
75 g gresskarkjerner
75 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
2 ts flaksalt
1 ts tørrgjær
1 ss honning
1/2 dl varmt vann
8 dl kaldt vann
2 ss eplecidereddik eller 7% eddik
frø og kjerner til dekor

SLIK GJØR DU

Eltefritt speltbrød med frø Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen i et målebeger og rør den ut med ca. 1/2 dl kokende vann, til honningen er oppløst. Tilsett deretter 8 dl væske og rør godt sammen. Du har nå ca. 8 1/2 dl væske. Hell væsken + eddiken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast. Ønsker du ikke hele frø og kjerner i brødet, kan du kjøre dem med en stavmikser før du rører sammen deigen. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-18 timer. Eltefritt speltbrød med frø Finn frem to brødformer (ca. 1 1/2 liter) og pensle dem med litt olje. Fordel deigen i formene, dryss over hakkede frø og kjerner, og la brødene etterheve under plast/klede i ca. 2 timer. Stekes på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter, senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 96 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en «hul» lyd er de ferdigstekt. Avkjøl brødene på bakerist. Brødet kan fint fryses, helt, halvt – eller i skiver. Eltefritt speltbrød med frø LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Skal jeg bare tømme deigen i formen, eller skal den bakes ut til brød før den has i formene?

 2. Brødene satt dønn fast i forma til tross for at jeg smurte godt med olje. Jeg måtte grave de ut og da ser jeg at bunnen er veldig godt stekt. Er det riktig at de skal stekes på nederste rille hele tida?

   1. Du kan fint kutte ut honning, sukker og sirup i brød, hvis du ønsker å unngå sukker. Å tilsette en liten mengde kan imidlertid være gunstig ift heving av gjærdeigen, men det går bra uten også.

 3. Veldig gode brød som jeg har bakt i et års tid etter å ha funnet de på en treningsblogg. Eddiken er for å heve deigen, som en surdeig. Har ikke hatt problem med at de henger fast, og brød i form stekes alltid på nederste rille har jeg lært.

  1. nå svarer jeg meg selv her. Brukte nå denne oppskriften og tok de i to liters former, ble falte som padder. Har brukt 1,5 l tidligere så det er å anbefale er min erfaring. Ble derfor denne gangen veldig tunge og kompakte i forhold til de jeg har bakt før.

 4. Hva mener du med at deigen skal være fast, men ikke kompakt? Hadde vært lurt om du la ut bilde av en deig som er fast, men ikke kompakt!

 5. Har dette til etterheving nå.. lagd det flere ganger..Kjempegodt! Bruker blanding av spelt og grovt da jeg ikke tåler for grove brød.

 6. Jeg har prøvd denne brødoppskriften i dag, de ble veldig fine
  Tok bilde av de og tenkte jeg skulle legge ut.men det går vist ikke

  1. Så gøy å høre at brødet falt i smak! Det er ikke mulig for andre enn meg å legge inn bilder her på bloggen (eller på bloggens facebookside). Du kan evt. dele bilde med meg via Instagram, hvis du vil (@trinesmatblogg).

 7. Hei Kan vi bytte ut spelt melet med annet mel ? Skal en bake dette brødet til 4 sønner så blir det ganske dyrt ?

 8. Er det veldig viktig at det er over og undervarme ? Jeg har gasskomfyr på hybelen i England og vil gjerne bake dette brødet, men har aldri prøvd med slik ovn! Dvs det er en flamme bakerst i ovnen som kommer nedenifra.

 9. Hvordan ville du justert væskemengden om en også skulle tilsatt gulrot? Savner litt mer saftighet i dette brødet.

 10. Hei,
  takk for en fantastisk blogg jeg har hatt mye glede av!
  Har bakt dette brødet noen ganger nå med en blanding av sammalt og fint speltmel. Pleier å la deigen heve over natten. Det jeg har opplevd hver gang og som jeg stusser litt på er at jeg kan se at deigen har hevet seg mye i løpet av natta for så å synke ned igjen (ser merke etter hvor høy deigen har vært). Den ene gangen jeg lot den heve på dagtid skjedde dette etter noen få timer. Er dette en reaksjon som skjer pga eddiken og som ikke har med hevingen å gjøre? Bruker bare 1 ts tørrgjær og lar den heve til dobbelt str. i romtemperatur, pleier å ta ca 12 timer.
  Mvh Maja

 11. bruker bakepapir i formene –da ikke problemer med at de sitter fast–heller de ut etter en stund(ca 40 min og steker de med andre siden opp –veldig bra resultat

 12. Hei Trine, elsker oppskriftene dine! Et spsml: hva bestemmer hvilken type form brødet skal stekes i? Kunne dette brødet stekes i langpanne eller gryte, f.eks?

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Deigen kan fint stekes i langpanne eller gryte. Jeg vil tro det går bra å steke den slik den er i langpanne (men den er muligens litt for stor slik at du kan få problemer med å få den gjennomstekt). Den blir for stor for en gryte, men du kan evt. steke rundstykker av resten. Anbefaler deg å ta en titt på de øvrige oppskriftene mine for å se hvilken mengde mel og væske som benyttes til de ulike formene/grytene. Lykke til!

   1. Flott, takk for rådet. Deilig å finne oppskrifter på grovbrød som er luftige og har lekker smak — og er enkle å lage!

 13. Hei Trine Jeg skal for moro skyld prøve å leve litt med blodtypedietten type B, for å se om formen vil stige. Jeg skal bake speltbrødet ditt og siden jeg ikke skal ha sesam og solsikke, lurer jeg på om jeg kan tilsette hirse, shiafrø istedet? Tusen takk for glimrende oppskrifter.

 14. Tusen takk for super basisoppskrift. Jeg varierer litt på mel- og frøtyper og det blir som regel supert resultat. Jeg bruker 2 ts tørrgjær og lunken veske om jeg ønsker at det skal gå litt fortere. Jeg har også redusert til 1 ss eddik fordi jeg synes 2 ble for syrlig i smaken. Bruker 1,7 l former og det er perfekt. Men formene må smøres meget godt. Leste lenger opp at noen anbefaler bakepapir og ta brødene ut av formen de siste minuttene av steketiden. Det skal jeg prøve.

  1. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, alltid gøy å høre at oppskriften faller i smak! Og takk for at du deler dine erfaringer og tips!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste