ELTEFRITT SPELTBRØD MED FRØ

Et godt hverdagsbrød skal etter min mening inneholde en stor andel grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være saftig, holdbart og godt på smak. Dette brødet møter alle mine forventninger, og litt til - og ikke minst er det kjapt og enkelt å lage, dersom du planlegger litt. Dette er et eltefritt brød som du rører sammen for hånd på under to minutter, som deretter skal forheve i minst 8 timer, fordeles i to former, etterheves i ca. 2 timer - før du steker dem i omtrent tre kvarter.

Dette brødet er bakt med sammalt speltmel, hvor hele speltkornet er malt opp til mel. I tillegg har jeg tilsatt frø og kjerner. Brødet er betegnet som ekstra grovt på Brødskalaen, og kan selvsagt fryses. Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

1000 g sammalt speltmel
75 g gresskarkjerner
75 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
2 ts flaksalt
1 ts tørrgjær
1 ss honning
1/2 dl varmt vann
8 dl kaldt vann
2 ss eplecidereddik eller 7% eddik
frø og kjerner til dekor

SLIK GJØR DU

Eltefritt speltbrød med frø

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen i et målebeger og rør den ut med ca. 1/2 dl kokende vann, til honningen er oppløst. Tilsett deretter 8 dl væske og rør godt sammen. Du har nå ca. 8 1/2 dl væske. Hell væsken + eddiken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast. Ønsker du ikke hele frø og kjerner i brødet, kan du kjøre dem med en stavmikser før du rører sammen deigen. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-18 timer.

Eltefritt speltbrød med frø

Finn frem to brødformer (ca. 2 liter) og pensle dem med litt olje. Fordel deigen i formene, dryss over hakkede frø og kjerner, og la brødene etterheve under plast/klede i ca. 2 timer. Stekes på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter, senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 97 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdigstekt. Avkjøl brødene på bakerist. Brødet kan fint fryses, helt, halvt – eller i skiver.

Eltefritt speltbrød med frø

LYKKE TIL!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits