ELTEFRITT SPELTBRØD MED FRØ

Et godt hverdagsbrød skal etter min mening inneholde en stor andel grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være saftig, holdbart og godt på smak. Dette brødet møter alle mine forventninger, og litt til - og ikke minst er det kjapt og enkelt å lage, dersom du planlegger litt. Dette er et eltefritt brød som du rører sammen for hånd på under to minutter, som deretter skal forheve i minst 8 timer, fordeles i to former, etterheves i ca. 2 timer - før du steker dem i omtrent tre kvarter.

Dette brødet er bakt med sammalt speltmel, hvor hele speltkornet er malt opp til mel. I tillegg har jeg tilsatt frø og kjerner. Brødet er betegnet som ekstra grovt på Brødskalaen, og kan selvsagt fryses. Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

1000 g sammalt speltmel
75 g gresskarkjerner
75 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
2 ts flaksalt
1 ts tørrgjær
1 ss honning
1/2 dl varmt vann
8 dl kaldt vann
2 ss eplecidereddik eller 7% eddik
frø og kjerner til dekor

SLIK GJØR DU

Eltefritt speltbrød med frø

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen i et målebeger og rør den ut med ca. 1/2 dl kokende vann, til honningen er oppløst. Tilsett deretter 8 dl væske og rør godt sammen. Du har nå ca. 8 1/2 dl væske. Hell væsken + eddiken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være ganske fast, men ikke kompakt. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast. Ønsker du ikke hele frø og kjerner i brødet, kan du kjøre dem med en stavmikser før du rører sammen deigen. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-18 timer.

Eltefritt speltbrød med frø

Finn frem to brødformer (ca. 2 liter) og pensle dem med litt olje. Fordel deigen i formene, dryss over hakkede frø og kjerner, og la brødene etterheve under plast/klede i ca. 2 timer. Stekes på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter, senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 97 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdigstekt. Avkjøl brødene på bakerist. Brødet kan fint fryses, helt, halvt – eller i skiver.

Eltefritt speltbrød med frø

LYKKE TIL!

 

EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Brødene satt dønn fast i forma til tross for at jeg smurte godt med olje. Jeg måtte grave de ut og da ser jeg at bunnen er veldig godt stekt. Er det riktig at de skal stekes på nederste rille hele tida?

  2. Veldig gode brød som jeg har bakt i et års tid etter å ha funnet de på en treningsblogg. Eddiken er for å heve deigen, som en surdeig. Har ikke hatt problem med at de henger fast, og brød i form stekes alltid på nederste rille har jeg lært.

    1. nå svarer jeg meg selv her. Brukte nå denne oppskriften og tok de i to liters former, ble falte som padder. Har brukt 1,5 l tidligere så det er å anbefale er min erfaring. Ble derfor denne gangen veldig tunge og kompakte i forhold til de jeg har bakt før.

  3. Hva mener du med at deigen skal være fast, men ikke kompakt? Hadde vært lurt om du la ut bilde av en deig som er fast, men ikke kompakt!

  4. Har dette til etterheving nå.. lagd det flere ganger..Kjempegodt! Bruker blanding av spelt og grovt da jeg ikke tåler for grove brød.

  5. Jeg har prøvd denne brødoppskriften i dag, de ble veldig fine
    Tok bilde av de og tenkte jeg skulle legge ut.men det går vist ikke

    1. Så gøy å høre at brødet falt i smak! Det er ikke mulig for andre enn meg å legge inn bilder her på bloggen (eller på bloggens facebookside). Du kan evt. dele bilde med meg via Instagram, hvis du vil (@trinesmatblogg).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.