I serien med surdeigsbakst er det formbrød som står for tur. Dette brødet krever litt mindre arbeid enn tradisjonelle surdeigsbrød og er enkelt å lykkes med. Resultatet blir nydelig brød med karakteristisk, litt syrlig smak og knasende sprø skorpe. Oppskriften gir ett brød, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang.

PS. Dersom surdeigsbakst er ganske nytt for deg anbefaler jeg deg å ta en titt på innleggene under "tips" avslutningsvis. Her har jeg samlet det du trenger for å komme i gang.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

125 g surdeigstarter
550 g vann
250 g hvetemel
250 g sammalt hvete, grov
100 g lettkokte havregryn
100 g frø og kjerner , feks. solsikkekjerner, linfrø og sesamfrø + litt ekstra til dekor
12 g salt

SLIK GJØR DU

Grovt surdeigsbrød i form

MATING AV SURDEIGSTARTER

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 125 gram aktiv/moden surdeigstarter. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar kan du gjøre «flytetesten», les mer om det her.

SETTE DEIGEN

Ha den bakeklare surdeigstarteren og vannet i bakebollen, og rør sammen. Tilsett deretter mel, havregryn, frø og kjerner, og rør deigen raskt sammen til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å elte deigen. Dekk bakebollen med lokk eller klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem en liten bolle med lunkent vann. Strø saltet jevnt over deigen, fukt hendene og klem saltet inn i deigen. Samle deigen til en jevn klump og dekk den med lokk/klede, og la deigen hvile i ca. 30 minutter.

Dypp fingrene i vannet og stikk dem inn under deigen på midten. Ta godt tak i deigen, løft den litt opp og brett deigen inn mot midten. Roter bollen og gjenta det samme 3-4 ganger. Ta en titt på bildene i dette innlegget dersom du vil ha «brettingen» nærmere beskrevet (kun en «runde» til dette brødet).

Finn frem en brødform som rommer ca. 2 liter. Kle formen med bakepapir eller pensle den med litt nøytral olje dersom den ikke har slippbelegg. Fordel deigen i formen og trykk den jevnt utover. Strø eventuelt over litt havregryn, frø og kjerner, og dekk formen med litt plast. La deigen heve i romtemperatur 2-4 timer, og sett den deretter i kjøleskapet over natten, 8-12 timer.

STEKING

Forvarm ovnen til 240 grader (over- og undervarme) og plasser en rist på midterste rille. Sett samtidig et ildfast fat med kokende vann i bunnen av stekeovnen (dampen gir ekstra sprø skorpe). Lag et par snitt i brødet, og plasser brødformen på risten. Stek brødet ved 240 grader i 20 minutter, fjern deretter den ildfaste formen med vann og senk varmen til 225 grader. La brødet steke videre til det er gjennomstekt, etter ca. ytterligere 30-40 minutter. Du kan sjekke om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Er du i tvil kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at brødet er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er 98 grader er brødet ferdig stekt. Avkjøl brødet på rist.

Grovt surdeigsbrød i form

OPPBEVARING

Oppbevar brødet i rent klede eller brødpose, eller uemballert på skjærefjøl med snittflaten ned. Da holder brødet på saftigheten samtidig som skorpen holder seg sprø. Brødet kan også fryses umiddelbart etter at det er avkjølt, men vil da miste den sprø skorpen.

Grovt surdeigsbrød i form

TIPS

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Når man dobler oppskriften, skal man også doble mengden surdeigstarter? Eller er det litt som med gjærbakst, der det er greit å bare legge til litt ekstra?

 2. Dette brødet var særs smakfullt. Deigen var var god å jobbe med og teksturen var akkurat sånn vi ønsker den. Gleder meg allerede til neste surdeigsoppskrift.

 3. Hei,
  Dette brødet fikk jeg lyst til å lage! Kan jeg erstatte melet med spelt siktet og sammalt, og samtidig bruke like mengder av alle ingrediensene?

 4. Prøvde denne oppskriften i dag, og brødene ble supergode! Takk! Er det en grunn til at du ikke gjentar foldingen utover den ene gangen?

  1. Var deigen din klissete? Min er veldig klissete og jeg får ikke til å brette den slik som på bildene… takk for svar!

 5. Har prøvd mange surdeigsoppskrifter, dette er den beste. Og beskrivelsen fra A til Å er perfekt. Tusen takk!

   1. Okay. Jeg hevde mine brød i 4 timer i romtemperatur før jeg satte de i kjøleskapet til i morgen. Men synes ikke de hevde noe særlig. Vil de heve når de kommer inn i ovnen? Og er det meninga at jeg skal sette de rett fra kjøleskapet og inn i ovnen?

    1. Dersom surdeigen din var aktiv og fin vil brødene heve videre i kjøleskapet + under steking. Lykke til!

 6. Når jeg lager disse, så revner brødet på langsiden under steking, med mindre jeg lager et dyp snitt langs hele langsiden. Gjør jeg noe feil? Bør de heve lenger feks?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste