Her kommer oppskrift på et nytt eltefritt brød stekt i brødformer, nemlig havrebrød. Brødene er blant annet tilsatt havregryn, som gir et saftig og smakfullt brød med en nøtteaktig smak. Brødet er fritt for hele frø og kjerner, og er derfor ofte ekstra populært hos barn og unge.

Brødet er betegnet som halvgrovt på "brødskalaen" og kan selvsagt fryses. Et saftig, smakfullt og lettlaget brød - og arbeidsoperasjonene tar totalt sett ikke så lang tid, men krever litt planlegging. Prøv det du også, da vel!

Ingredienser

600 g hvetemel
300 g havregryn
150 g sammalt rug , fin
150 g sammalt hvete , grov
1 ss flaksalt
1/2-1 ts tørrgjær
1 ss flytende honning , sukker eller sirup
10 dl vann , romtemperert
2 ss eddik (7%) eller eplesidereddik
1 neve havregryn , til topping

SLIK GJØR DU

Eltefritt havrebrød

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen og ca. 1/2 dl varmt vann i et målebeger eller lignende, og rør til honningen er helt oppløst. Tilsett deretter resten av vannet og eddiken, og rør godt sammen. Hell væsken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast, eller tilsett mer hvetemel om den er for løs. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-12 timer.

Finn frem to brødformer (ca. 1 1/2 liter) og pensle dem med litt olje eller smeltet smør (med mindre du har former med slippbelegg), eller kle formen med matpapir. Fordel deigen jevnt i formene (bruk gjerne baksiden av en fuktig skje), dryss over havregryn (eller annen topping) og la brødene etterheve under plast/klede i 1-2 timer.

Stek brødene på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 97 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdigstekt. Ta brødene umiddelbart ut av formene og la dem avkjøles på bakerist.

Skjær brødet i skiver og nyt det med favorittpålegget ditt. Dette er også et ypperlig matpakkebrød.

Eltefritt havrebrød

TIPS

  • Bruk oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike typer mel, frø og kjerner. Ta gjerne også en titt på eltefritt rugbrød og eltefritt speltbrød, som er bakt etter de samme prinsippene.
  • Oppbevar brødet i et rent kjøkkenhåndkle eller i en plastpose. Brødet kan gjerne fryses, helt, halvt – eller i skiver.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine, jeg gleder meg til å teste dette brødet i dag! Skal brødene snittes på toppen før de stekes?

  2. Når det heter havrebrød er det vel sannsynlig at det er tilsatt havregryn:-) Forøvrig er du superdyktig!

  3. Jeg lurer også veldig på det samme som Elisabeth. Kan man droppe eddik? Det er noe jeg aldri har hatt i hus.

  4. Bakte det eltefrie havrebrødet i dag, og fulgte oppskriften. Lot det steke i en time, men allikevel ble det rått inni. Hva er årsaken til dette? De falt også ned litt under stekingen.
    Har opplevd dette før med eltefrie speltbrød. Bakte de regelmessig i mer enn et år, så plutselig ble de råe inni. Har kastet flere da de ikke var spiselige. Gjorde som jeg alltid hadde gjort, så jeg forstår ikke dette. Vanlige brød blir kjempefine, høye og godt stekte.
    Har du noe godt råd til meg?

    1. Opplevde dette selv. Etter en del frustrasjon kom jeg fram til at de ble klissete inni hvis jeg brukte for mye gjær eller lot de heve for lenge.. Over-heving. Kanskje det kan forklare det..?

  5. Hei! Har sett ein deig til heving nå. Blir spennande! Eg har også opplevd at eltefrie brød vert rå inni. Fleire gonger har eg prøvd å steike dei mykje lengre, utan at det har blitt betre. Håper du har nokre råd mot dette. Mvh Inger Lise Berge

  6. Testa denne oppskrifta. Den var enkel og brødet ble utrolig godt! Takk for en super oppskrift <3

  7. Jeg tror nok eddik tilføres for å bryte ned fytinsyre i melet og øke jernopptaket fra melet.
    Jeg har også vellykket og misslykket brød om hverandre, leste en baker som sa det henger sammen med flo og fjære…syns den forklaringen er fin, men åpen for andre tips også.

  8. Tusen takk for oppskrift på et enkelt og godt brød! Endelig et hjemmebakt brød min kjøpebrødglade familie likte .

  9. Hei Trine.
    Jeg er så glad i oppskriftene dine. Du er min `go to woman`i alle matanledninger. Takk.
    Dette brødet er veldig godt og enkelt. Bytta til bringebæreddik og maltekstrakt, da det var det jeg hadde for hånden i bakende stund. Siden har det blitt slik. Faller i smak i min familie.

    1. Fikk også dette resultatet. Da prøvde jeg igjen, men denne gangen med litt under en halv ts gjær og fikk godt resultat. Hever i ca 8 timer og steker 20 min 225 +20 min 250 grader.

  10. Ved etterheving i brødform, bør man gjøre deigen fastere ved å tilføre mer mel? Ved eltefritt grytebrød tilfører jeg alltid mer mel slik at det blir en fastere form før etterheving.
    Takk for svar!

  11. Fantastisk godt brød. Det var like godt dagen etter og etter frysing. Anbefales

  12. Nydelig brød! Lukten av eddik under steking var ganske påtrengende, men brødet smakte nydelig. Godt med maldonsalt som gjorde skorpen salt og fin.

      1. Jeg lager brød eller rundstykker med denne oppskriften hver uke nå – putter også linfrø i deigen! Det smaker helt nydelig!

  13. Jeg steker brødene til de har kjernetemperatur på 97grader. Alltid gjennomstekt da.
    Det tar mye lenger tid enn 45 minutter.

  14. Hei Trine!
    Eg er ein stor favoritt av dine oppskrifter. Eg har no kjøpt meg ei brødbakemaskin. Den er superenkel i bruk, men har ingen program for eltefritt brød med lite gjær. I og med at eg er sensitiv for gjær, så lurar eg på er om eg kan kombinere den med eltefritt brød. I tillegg til standardprogramma med heile prosessen frå elting til steiking, så har den separat deigelting på 25 min, og eit manuelt program for steiking på 60 minutt. Kan eg bruke desse programma til å langtidsheving og steiking med lite gjær, og kva gjer eg med deigen mellom heving og steikeprogrammet? Slår eg ned/punkterar deigen i forma og let den heve opp igjen til ønskt størrelse før steiking eller kan eg berre gå rett på steikeprogram frå 1. langtidsheving? Skal eg evt. avbryte eltinga så snart deigen er blanda før det er gått 25 min slik at brødet på eit vis vert eltefritt eller er det berre gunstig med eltinga? Håpar du kan hjelpe meg med svar. Ser at i dei fleste oppskriftene dine tømmer du den eltefrie deigen oppi 250 grader varm jerngryte eller i varm ovn. I mitt tilfelle vil det nok verte langsom oppvarming i brødbakemaskina.

  15. Enkel og godt brød.De var litt fuktige når jeg tok dem ut av formen, la dem på rist og inn i ovnen 5min på pizzafunksjon(luft +undervarme). Ble perfekte.

  16. Hei Trine

    Har et spm.
    Eddik I brøddeigen. Nytt for meg inntil jeg ble kjent med Trines.
    Lærte en gang og særlig for bakst med rug, at en skal tilsette syre. En ingrediens som naturlig ble til surmelk. Er det denne som er tatt videre her, -eller annen årsak?
    Ellers.
    Takk for masse inspirasjon, gode oppskrifter og matglede
    Spesielt vil jeg si takk o ve for eltefritt brød. Endelig klarte jeg å lage grovt brød som ikke blir det gutta mine kalte, -godt «smulebrød» mamma og spesielt etter frysing. Da hang det nesten ikke sammen. Gjennom Trines har jeg rett og slett skjønt greia, om deigen konsistens som skal spas opp i formene i tillegg til lite gjær, og langsom hev. Takk

  17. Jeg får perfekt brød hver gang jeg baker med denne metoden! Tusen takk!! Bytter ut hvetemel med siktet spelt og grovt mel med sammalt spelt, funker kjempebra

  18. Kan brødet heve lengre enn 12 timer? Deigen var ferdigrørt kl 20.30, er ikke hjemme fra jobb før 16.30

  19. Jeg bakte dette i går kveld, smakte i dag, og jeg er strålende fornøyd! Et virkelig smaksrikt og saftig brød, og enklere å lage blir det vel ikke:) Jeg brukte 300g sammalt grov rug fremfor grov hvete og fin rug, funka bra!

  20. Er søtningsmiddelet nødvendig for å hjelpe gjæren eller kan jeg skippe det? Hvilken funksjon har eddiken?

  21. Hei! Jeg lagde dette brødet i dag, men tror jeg må ha gjort noe galt. Vet du hva som gjør at det lukter alkohol? Er det fordi jeg har tatt i for mye gjær? I oppskriften står det at det skal tas ut av brødformen med en gang, men jeg får ikke ut brødet i det hele tatt – det har klistret seg fullstendig fast til formen, (som jeg har penslet med rapsolje). Hva har jeg gjort feil? 🙂

  22. Hei, har bakt dette og rugbrødet og sliter med at de blir sittende fast i formene til tross for forsøk med smøring og bakepapir. Noen tips til hva jeg kan gjøre? Brødene er gjennomstekt og gode på smak, men blir fillete av å måtte tvinges ut.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste