Her kommer oppskrift på et nytt eltefritt brød stekt i brødformer, nemlig havrebrød. Brødene er blant annet tilsatt havregryn, som gir et saftig og smakfullt brød med en nøtteaktig smak. Brødet er fritt for hele frø og kjerner, og er derfor ofte ekstra populært hos barn og unge.

Brødet er betegnet som halvgrovt på "brødskalaen" og kan selvsagt fryses. Et saftig, smakfullt og lettlaget brød - og arbeidsoperasjonene tar totalt sett ikke så lang tid, men krever litt planlegging. Prøv det du også, da vel!

Annonse

Ingredienser

600 g hvetemel
300 g havregryn
150 g sammalt rug , fin
150 g sammalt hvete , grov
1 ss flaksalt
1 ts tørrgjær
1 ss flytende honning eller sirup
10 dl vann , romtemperert
2 ss eddik (7%) eller eplesidereddik
1 neve havregryn , til topping

SLIK GJØR DU

Eltefritt havrebrød

Ha alle de tørre ingrediensene og gjæren i en bakebolle, og rør godt sammen. Ha honningen og ca. 1/2 dl varmt vann i et målebeger eller lignende, og rør til honningen er helt oppløst. Tilsett deretter resten av vannet og eddiken, og rør godt sammen. Hell væsken oppi melblandingen og rør deigen raskt sammen med en slikkepott eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men ikke flyte utover. Justér eventuelt med mer vann dersom deigen er for fast, eller tilsett mer hvetemel om den er for løs. Kle bakebollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur i 8-12 timer.

Finn frem to brødformer (ca. 1 1/2 liter) og pensle dem med litt olje eller smeltet smør (med mindre du har former med slippbelegg), eller kle formen med matpapir. Fordel deigen jevnt i formene (bruk gjerne baksiden av en fuktig skje), dryss over havregryn (eller annen topping) og la brødene etterheve under plast/klede i 1-2 timer.

Stek brødene på nederste rille ved 225 grader (over- og undervarme) i 10 minutter. Senk deretter varmen til 200 grader og stek til brødene er gylne og gjennomstekte, og har en kjernetemperatur på ca. 97 grader. Det tar til sammen ca. 45 minutter. Du kan også sjekke om brødene er gjennomstekte ved å ta et brød ut av formen og knipse forsiktig på undersiden. Dersom du hører en “hul” lyd er de ferdigstekt. Avkjøl brødene på bakerist.

Skjær brødet i skiver og nyt det med favorittpålegget ditt. Dette er også et ypperlig matpakkebrød.

Eltefritt havrebrød

TIPS

 • Bruk oppskriften som et utgangspunkt og varier med ulike typer mel, frø og kjerner. Ta gjerne også en titt på eltefritt rugbrød og eltefritt speltbrød, som er bakt etter de samme prinsippene.
 • Oppbevar brødet i et rent kjøkkenhåndkle eller i en plastpose. Brødet kan gjerne fryses, helt, halvt – eller i skiver.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei Trine, jeg gleder meg til å teste dette brødet i dag! Skal brødene snittes på toppen før de stekes?

 2. Når det heter havrebrød er det vel sannsynlig at det er tilsatt havregryn:-) Forøvrig er du superdyktig!

 3. Jeg lurer også veldig på det samme som Elisabeth. Kan man droppe eddik? Det er noe jeg aldri har hatt i hus.

 4. Bakte det eltefrie havrebrødet i dag, og fulgte oppskriften. Lot det steke i en time, men allikevel ble det rått inni. Hva er årsaken til dette? De falt også ned litt under stekingen.
  Har opplevd dette før med eltefrie speltbrød. Bakte de regelmessig i mer enn et år, så plutselig ble de råe inni. Har kastet flere da de ikke var spiselige. Gjorde som jeg alltid hadde gjort, så jeg forstår ikke dette. Vanlige brød blir kjempefine, høye og godt stekte.
  Har du noe godt råd til meg?

  1. Opplevde dette selv. Etter en del frustrasjon kom jeg fram til at de ble klissete inni hvis jeg brukte for mye gjær eller lot de heve for lenge.. Over-heving. Kanskje det kan forklare det..?

 5. Hei! Har sett ein deig til heving nå. Blir spennande! Eg har også opplevd at eltefrie brød vert rå inni. Fleire gonger har eg prøvd å steike dei mykje lengre, utan at det har blitt betre. Håper du har nokre råd mot dette. Mvh Inger Lise Berge

 6. Jeg tror nok eddik tilføres for å bryte ned fytinsyre i melet og øke jernopptaket fra melet.
  Jeg har også vellykket og misslykket brød om hverandre, leste en baker som sa det henger sammen med flo og fjære…syns den forklaringen er fin, men åpen for andre tips også.

 7. Hei Trine.
  Jeg er så glad i oppskriftene dine. Du er min `go to woman`i alle matanledninger. Takk.
  Dette brødet er veldig godt og enkelt. Bytta til bringebæreddik og maltekstrakt, da det var det jeg hadde for hånden i bakende stund. Siden har det blitt slik. Faller i smak i min familie.

 8. Ved etterheving i brødform, bør man gjøre deigen fastere ved å tilføre mer mel? Ved eltefritt grytebrød tilfører jeg alltid mer mel slik at det blir en fastere form før etterheving.
  Takk for svar!

 9. Nydelig brød! Lukten av eddik under steking var ganske påtrengende, men brødet smakte nydelig. Godt med maldonsalt som gjorde skorpen salt og fin.

   1. Jeg lager brød eller rundstykker med denne oppskriften hver uke nå – putter også linfrø i deigen! Det smaker helt nydelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.