Chili sin carne (chili uten kjøtt) er den vegetariske versjonen av chili con carne, og er så absolutt verdt et forsøk enten det er på en kjøttfri mandag eller hvilken som helst annen dag. I gryta har jeg puttet bønner, tomater, søtpotet og gulrot, samt rikelig med chili slik at den river litt i smaksløkene. Og ikke minst har jeg en hemmelig ingrediens - nemlig litt mørk sjokolade som setter en spennende smak på det hele. Prøv den du også da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 løk , i små terninger
4 fedd hvitløk , finhakket
1 rød chili , finhakket
2 ss tomatpuré
2 ts spisskummin
2 ts paprikapulver
1/2 ts chilipulver (smak til)
1 ts oregano
1/4 ts kanel
600 g hermetiske tomater , hakket
2 dl grønnsaksbuljong
2 paprika , i terninger
250 g søtpotet , i terninger
1 gulrot , i skiver
1 ts sukker (smak til)
salt og pepper
2 ruter mørk kokesjokolade , finhakket
300 g hermetiske kidneybønner
300 g hermetiske svarte bønner
1 neve frisk koriander , grovt hakket
lime
rømme
avokado eller guacamole
godt brød eller tortillachips

SLIK GJØR DU

Skjær opp alle grønnsakene som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang. Fres løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili og la det surre litt til. Vil du ha retten ekstra sterk kan du beholde frø og hinner i chilien. Tilsett deretter tomatpuré og krydder og rør godt sammen. La det stå å surre et par minutter, og tilsett deretter hermetiske tomater, grønnsaksbuljong, paprika, søtpotet og gulrot. Rør godt sammen og la det småkoke til søtpotetene er møre, etter ca. 20 minutter. Smak til med sukker, salt og pepper, samt litt mørk sjokolade som setter en spennende smak på retten. Kokesjokoladen kan eventuelt erstattes med litt bakekakao. Ha bønnene i et dørslag og skyll dem godt. Ha bønnene oppi gryta og la det stå å småkoke noen minutter, til bønnene er gjennomvarme. Smak gjerne til med litt limesaft.

Gi retten et dryss av frisk koriander rett før servering, og servér den sammen med ønsket tilbehør, for eksempel en rømmeklatt, en limebåt og hjemmelaget tortillachips.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Kjøttfri mandag ble en suksess. Guttene mine på 16 og 20 forsynte seg to ganger, selv om de var veldig skeptisk før vi satte oss til bordet. Super middag. Tusen takk, Trine 🙂

 2. Fantastisk godt!
  Hvis man skal lage 4dobbel porsjon skal man 4doble alle ingrediensene? Eller holde litt tilbake på krydder OL?

  1. Ja, du kan benytte kjøttbuljong istedet, men da blir det ikke en vegetarrett. Du kan alternativt benytte vann istedet og øke mengden med krydder noe. Lykke til!

 3. Dette har blitt en ny favoritt her i huset! Bloggen din har virkelig gjort mye for middagsvanene våre, har aldri laget noe herfra som ikke har vært godt 🙂 Lett forståelige oppskrifter, og med råvarer vi finner på den lokale matbutikken 🙂 Halvfabrikata bruker vi nesten aldri lenger, det tar jo ikke så mye lenger tid å ordne alt fra bunnen. Og det smaker veldig mye bedre 🙂 Takk for en inspirerende og flott blogg!

  1. Det står i oppskriften, bønnene skal tilsettes mot slutten, ikke sammen med tomatene. Lykke til!

   1. Se der ja, sånn går det når man ikke leter skikkelig? Gjorde det feil jeg da. Men det ble godt likevel

 4. Hvordan er det å fryse rester av det her? Jeg bor alene og vil gjerne lage flere porsjoner enn kun én.

  1. Fungerer supert å fryse. (Veldig seint svar, men kan jo hende det kommer noen innom som lurer…).

 5. Denne var helt fantastisk! Knall god Forsynte meg 2-3 ganger til tross for at jeg var helt stappings

 6. Hei. Forsøker å få skrevet ut oppskriften, men får det ikke til.. Noen tips? (Veldig god rett 😉 )

 7. Hei jeg prøvde og lage denne vegetarretten, og den var kjeeeeeempe god jeg hadde ikke forventet at den skulle være så god

 8. La merke til dden retten da jeg var innom her på jakt etter middagsinspirasjon. Nå har jeg laget den ganske mange ganger og den er like nydelig hver gang!
  Vi serverte den til en gjest som har fått link til oppskriften og laget den til mange andre som også har bedt om oppskriften.
  Takk for all inspirasjon og oppskrifter!

 9. Hei Trine

  Hvis man skal lage denne til et stort selskap på ca 30 personer, og ønsker å bruke denne oppskriften; hvordan bør jeg gå frem?
  Er litt redd for å bomme på krydderne.

  Takk!

   1. Ikke noe hokus pokus det. Gang opp alle mål og skriv det ned. Dobbeltsjekk gjerne at det er riktig før du starter. Det går tre ts på en ss. Vær evnt litt forsiktig med krydderne om du er engstelig for det. Smak godt til på slutten.

 10. når du tilsetter chilien fjerner du frøene eller lar du de være med? Hilsen meg som har har begynt og lage maten fra bunnen av og synes det er kjekt.

  1. Det er en smaksak. Selv fjerner jeg vanligvis frøene, men dersom du ønsker det ekstra hot kan du beholde (noen av) frøene. 🙂

 11. Er denne like god etter en tur i fryseren? Lurer på å lage opp i forkant av et selskap for å spare tid. Tenker på bl.a om bønnene blir like gode?

 12. Smaker denne like godt dagen etter? Jeg vurderer å servere den i bursdag, og vil lage mat som kan lages dagen i forveien.

  1. Har spist denne som rester dagen etterpå flere ganger. Bare vær sikker at gryten er nådd romtemperatur før du setter den i kjøleskapet.

 13. Når skal jeg egentlig ha i kanel? Har lest gjennom oppskriften 3 ganger nå, ser det ikke nevnt der, men det er ført opp i ingrediensene.

 14. Veldig godt! Men to ganger har jeg opplevd at den må koke veldig my lenger. I dag tid det i alle fall 1 1/2 time – og selv da var ikke søtpotet og gulrot helt møre

 15. Blir det godt å erstatte søtpotet med vanlig potet? Jeg har så urolig mange poteter å få brukt opp.

 16. Verdens beste chili sin carne! Vår lille familie har lagd den regelmessig i flere år nå, like godt hver gang. Jeg lager med 3 store chili’er for vi liker det sterkt. Takk for nydelig oppskrift, Trine.

  1. Så gøy å høre at oppskriften faller i smak hjemme hos dere også! Hos oss lages den også rett som det er. 🙂

 17. Hvis jeg skal lage denne retten en dag i forveien, skal jeg da vente med noen av ingrediensene (bønner?) til jeg varmer den opp før servering?

  1. Ja, vent gjerne med bønnene. Ikke kok grønnsakene helt ferdig dagen før, slik at de beholder litt «spenst» dagen etter.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste