Borddekking

Jeg får nesten daglig spørsmål fra dere lesere som blant annet ønsker tips om menyer, spørsmål om beregning av mengde mat, og forberedelser og slikt – spesielt når det er mange til bords. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare alle som spør, og har derfor samlet mine beste tips her – som kanskje kan være til hjelp neste gang du skal invitere til lunsj, middag eller fest.

 

HJELP, HVA SKAL JEG SERVERE?

Ut fra henvendelser jeg får her på matbloggen og ellers ser jeg at det er mange som lurer på nettopp det, og det er ikke fritt for at jeg selv også grubler litt på det iblant. Vi vil jo gjerne servere velsmakende mat som har det lille ekstra, uten å slite oss ut på forhånd – og slippe og henge så alt for mye på kjøkkenet når gjestene har ankommet. Og så må det være nok mat, men ikke alt for mye.

 

Til lunsjer og uformelle middager anbefaler jeg å satse på hverdagsretter som du er god til og som resten av familien liker. Da slår det garantert an! Bak gjerne et brød eller rundstykker hvis du har anledning. Det finnes knapt noe som er hyggeligere enn å bli ønsket varmt velkommen av duften av fersk gjærbakst. (Se alle gjærbakstoppskriftene på bloggen her.)

 

Maten trenger ikke å stå på bordet når gjestene kommer, sett gjerne gjestene i arbeid – de fleste er glade for å kunne bidra. Arranger for eksempel pizzakveld hvor hver enkelt kan lage sin egen pizza etter smak og behag, sushiverksted, eller inviter til tex-mex-kurvfest eller sommerfest hvor alle tar med seg et par retter hver.

 

Menyen du velger må tilpasses anledning og andre rammebetingelser, som for eksempel økonomi, tilberedningstid, antall gjester, eventuelle allergier og dietter du må ta hensyn til, og fasilitetene der du skal lage og servere maten. Videre bør menyen være sammensatt av varierte råvarer som gjerne er i sesong. Men la ikke sistnevnte stresse deg eller stoppe deg fra å invitere – det viktigste er å samles rundt bordet til god mat.

 

Dersom du skal servere et skikkelig festmåltid er det også fint om det er en rød tråd gjennom hele måltidet, for eksempel en høstmeny med norske råvarer i sesong, men det er slett ikke nødvendig. Det bør også være en stigning i smakene ved at man begynner med de mildere smakene, og så blir det kraftigere smaker etter hvert. Kald mat bør for eksempel serveres før varm mat, siden varm mat ofte smaker mer enn kald mat. Fiskeretten bør for eksempel ikke serveres etter et kjøttmåltid med en kraftig saus. Når du skal sette sammen en meny, kan det også være lurt å tenke litt kontraster og passe på at retten består av både faste og bløte elementer, for eksempel ovnsbakte rotgrønnsaker og en mos, og at man gjerne også har med et sprøtt element.

En tommelfingerregel bør være jo flere til bords, desto enklere meny. Pass på at det ikke blir flere alt for krevende retter, og lag ferdig minst en av rettene på forhånd, for eksempel desserten. Dersom vi er mange til bords eller er på hytta, sverger jeg ofte til gryteretter, supper eller langtidsstekte steker, som sendes rundt bordet slik at den enkelte kan servere seg selv, og en enkel dessert. Men er vi få til bords, serverer jeg gjerne en meny med flere retter som anrettes på porsjonstallerkener.

 

Men, det viktigste er at du ikke velger en meny som er så krevende at du står mer på kjøkkenet enn du er sammen med gjestene dine. Det er verken gøy for deg eller gjestene, som kom for å være sammen med nettopp deg.

 

Menyforslag med oppskrifter fra bloggen finner du samlet her.

Augustmenyen

HVOR MYE?

Mengden mat er ofte vanskelig å beregne, for det er så individuelt hvor mye man spiser. Vi vil jo ikke at fatene skal være skrapet før gjestene er mette, eller sitte igjen med masse rester etterpå. Som et utgangspunkt kan du beregne ca. 500 g mat pr. person for hele måltidet, uavhengig av hvor mange retter du har tenkt å servere. Og uavhengig av om det er festmat eller hverdagsmat. Ta i litt ekstra dersom det er mange sultne menn på gjestelisten, og reduser eventuelt mengden noe dersom det er overtall av småspiste damer og barn. Du må også beregne mer mat dersom du skal la gjestene forsyne seg selv, enn om du anretter rettene på porsjonstallerkener. Dette gjelder på en fisketirsdag så vel som på en gourmetaften.

 

Oppskriftene her på bloggen er vanligvis beregnet til 4 porsjoner, og de fleste kan justeres opp eller ned etter antall gjester (les mer her om hvordan du kan justere oppskriftene her på bloggen). Når du dobler en oppskrift til 4 får du ca. en halv porsjon ekstra. Det kan ofte være lurt å veie råvarene i stedet for å benytte antall når du beregner ingredienser til mange. Det kan også hende at du trenger mindre mengde væske enn det som fremkommer etter at du har justert opp oppskriften. Hell derfor oppi litt etter litt og se an konsistensen. Ofte blir den litt for flytende hvis du bare oppjusterer oppskriften uten å vurdere konsistensen underveis. Vær også forsiktig når du tilsetter salt og krydder. Hold igjen litt og smak deg frem til du får en fin balanse mellom de ulike smakene. Videre må du være oppmerksom på at en opp- eller nedjustering av oppskriften kan få betydning for hva slags utstyr du skal benytte, størrelse på former, og ikke minst koke- og steketid. En stor stek krever lengre steketid enn en mindre. Og ikke minst må du beregne lengre tilberedningstid til skrelling og hakking når du oppjusterer en oppskrift.

 

Når du serverer et måltid med flere retter bør du nedjustere porsjonene slik at det ikke blir for mye mat. Hovedretten i en treretters meny bør for eksempel være mindre enn om du serverer hovedretten alene. Hvis du serverer suppe til forrett kan du beregne ca. 2 dl pr. person, men dersom suppen er hovedrett bør du beregne ca. 4 dl. pr. person (pluss ekstra garnityr og brød). Det er selvfølgelig leit om det er for lite mat, men det er faktisk nesten verre om du legger på alt for mye på tallerkenen. Husk, gjestene skal være mette helt til slutt, etter at desserten er inntatt. Hvis du er i tvil om det er nok mat kan du for eksempel ha litt ekstra av hovedretten på lur dersom det er noen som har lyst på et lite påfyll. Å ha rikelig med godt brød kan også være lurt, hvis du serverer brød som tilbehør.

Jordbærcarpaccio med limesukker

HANDLELISTE OG INNKJØP

Det er alltid lurt å lese grundig gjennom oppskriftene på forhånd og skrive handleliste. Bestill eventuelt råvarer som ikke er hyllevare (i god tid), slik at du ikke risikerer å måtte gjøre om på menyen og improvisere i siste liten. Dette gjelder gjerne de større anledningene – hverdagsfestmaten skal i utgangspunktet bestå av lett tilgjengelige råvarer du får i nærbutikken. Ukomplisert og kjapt.

 

Dersom du ønsker å servere øl eller vin til maten, anbefaler jeg å ta med menyen på Vinmonopolet, for å få tips om drikke som passer til de ulike rettene og dine preferanser. Her får du også tips om alkoholfrie alternativer.

FORBEREDELSER & GJENNOMFØRING

Du må beregne mer tid enn vanlig når du skal ha gjester, det tar alltid lengre tid enn du tror, og spesielt dersom du skal lage mat til mange. Dersom du skal lage en meny med flere retter er planlegging og orden ekstra viktig, og gjør det også mye hyggeligere å forberede festen. Hvis det er mye å holde orden på, kan det være lurt å lage lister over hva som skal lages når. Fordel oppgaver dersom dere er flere, og gjør gjerne ferdig det som kan lages på forhånd.

 

Pass på at arbeidsplassen din er ren og oversiktlig, slik at du kan fokusere på maten og ikke alt annet. Jeg pleier å rydde kjøkkenbenken og passe på at jeg har nødvendig utstyr, oppskrifter, servise, glass og dekketøy klart. Jeg tømmer også oppvaskmaskinen og rydder i kjøleskapet, slik at jeg enkelt kan rydde unna oppvask og oppbevare maten etter at den er forberedt. Tenk også over stekeovns- og kokekapasitet, slik at du får disponert det slik at alt blir ferdig til rett tid.

 

Gjør som de profesjonelle kokkene og kutt opp alle ingredienser, ha dem i boller eller dype tallerkener (ofte lettere å plassere i oppvaskmaskinen enn dype boller) slik at du har alt klart før du setter i gang.

 

Det er alltid hyggelig å bli ønsket velkommen av et lekkert og feststemt bord. Dekk bordet i god tid før gjestene kommer. Pynt gjerne med blomster, lys og servietter. Bruk fantasien og bruk gjerne kvister, kongler, steiner, skjell eller annet som passer til sesong og anledning. I de uformelle lagene gjør en det selvsagt enklere, men det er alltid hyggelig med levende lys og servietter på bordet.

 

Har du invitert til fest, kan det ofte bli litt hektisk rett før gjestene kommer, sånn er det i alle fall hjemme hos oss. De siste forberedelsene til middagen skal gjøres unna, stearinlysene skal tennes, festantrekket skal på og nesen skal pudres. Det kan derfor være lurt å sørge for at velkomstdrikke, og for eksempel nøtter, oliven eller annen fingermat, står fremme en liten stund før gjestene skal komme, så er i alle fall det klart.

BE OM HJELP

Uansett stort eller lite selskap, formelt eller uformelt, så må du ikke være redd for å be om hjelp underveis. De aller fleste liker nemlig å ta i et tak. Det er også en fin ”icebreaker” i større lag dersom det er flere som ikke kjenner hverandre fra før. Du kan faktisk organisere et ganske stort selskap uten å måtte leie inn hjelp hvis du setter gjestene litt i arbeid. Jeg gjorde det selv i 50-årslaget mitt som jeg arrangerte hjemme hos oss med ca. 35 gjester til bords og med asiatiske småretter på menyen. Under hver tallerken hadde jeg lagt en liten lapp med en liten oppgave til hver av gjestene. Noen hadde ansvar for å skjenke vann eller vin, andre skulle rydde vekk etter hovedretten og noen skulle sette frem kaffekopper, en skulle koke kaffe og en annen skulle hjelpe meg med å sette frem dessertene, osv. Det fungerte kjempebra, med unntak av han som skulle ta ansvar for å tømme og fylle oppvaskmaskinen (oppvasksjefen) i løpet av kvelden. Han ville heller spille gitar og synge sammen med trubaduren vi hadde leid inn. Neste gang leier jeg inn oppvaskhjelp og dropper trubaduren – og lar oppvasksjefen stå for underholdningen alene!

 

LYKKE TIL!

Senk skuldrene! Jeg tror vi ofte stiller for strenge krav til oss selv, og hva som skal til for at det skal bli vellykket. Men når det kommer til stykket så er det aller viktigste å treffes og være sammen, enten det er hverdag, helg, fest, fødselsdag eller høytid – maten kommer i annen rekke, selv om den selvsagt skal smake godt!

 

Og du, husk å ha det gøy både under planleggingen, gjennomføringen – og på selve middagen/festen!

Borddekking

TIPS

 • Alle menyene på bloggen finner du samlet her.
 • Har du rester til overs etter selskapet? Legg inn ingrediensene i ett av søkefeltene her på bloggen, og få forslag til hva du kan lage av det du har tilgjengelig. Les mer om det her.

Hva er ditt beste tips eller triks når du inviterer til bords, til hverdags eller fest? 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette var gode tips, spesielt hva man må tenke på når man oppjusterer en oppskrift! Med utgangspunkt i din «oktobermeny» hadde vi en særdeles vellykket kveld med «matklubben» her om dagen. Vi lagde gryta med lammeskanker ferdig og satte i ovnen for å godgjøre seg lenge før gjestene kom. Potetmosen som hørte til laget vi også ferdig noen timer før, så varmet vi den bare opp rett før servering. Forretten (røkelaks) hadde noen av gjestene ansvar for å anrette. Desserten (pepperepler) hadde også gjester ansvar for å lage etter at hovedretten var fortært – det var like greit med en pause i maten da 🙂 Alt smakte supert!

  1. Takk for din tilbakemelding! Det er alltid gøy (og nyttig) å høre at oppskriftene faller i smak andre steder enn hos oss, også. 🙂

 2. Hei og hopp, jeg skal servere en rett til ca. 40 ungdommer. Det skal gjerne være litt finere enn taco, hamburger eller pizza. Har du noen ideer til meg?

 3. Hei Trine! Skal ha 50 årsdag, og blir ca 35-40 gjester. Vi liker å lage maten vår sjølv, har mann som er svært flink på kjøkkenet, men trenger tips til kva vi kan lage. Ser at du hadde asiatisk mat, noko som vi er glade i, men er redd for at det vert litt feil med brød(eg elsker brød og smør) Planen er å lage masse mat som skal stå på bordet, slik at fokuset vert på hygge og det sosiale, ikkje masse servering. Dessert og kaker lager vi på førehand, og tipset om å gje gjestane oppgåver var brilliant, det kjem eg til å bruke Men altså, utruleg takknemleg om du har forslag til rettar og mengde, slik at vi kan lage ein slagplan. Vi er glad i mat frå alle verdens hjørner, brukar mykje tid og penger på mat, men ønsker at det skal vere overkommelig, og moro Har du eit godt råd så er vi så takknemlege, vi brukar oppskriftene dine ofte og tykkjer dei både er gode og presise.
  Med venleg helsing frå Heidi Sande Gertz

 4. Skal ha 6 jenter 23 juni på bursdagsfest
  Tenker sjømat
  Hva sider du og hvordan gjøre dette til en fin og smakfull kveld
  Reker
  Blåskjell og fylde krabber
  Dessert??
  Takk for svar
  Karin

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste