Meze Tabbouleh

Meze eller mezze er en tradisjonell måte å nyte mat på i mange land rundt Middelhavet og Midtøsten, som for eksempel Tyrkia, Hellas, Libanon og Kypros. Ordet «meze» stammer fra persisk og betyr «smak». Å servere meze handler ikke bare om maten, men også om å skape en sosial ramme hvor familie og venner samles rundt bordet. Ulike smakfulle og fargerike småretter settes midt på bordet for å deles. Meze inkluderer både varme og kalde retter som serveres som forretter før hovedretten, eller som en helaftens matopplevelse. Her har jeg samlet noen mezeretter jeg selv liker å lage. (De fleste oppskriftene krever medlemskap i Trines matklubb.)

Falafler med urtedressing

Velg gjerne 5-6 retter når du inviterer til et mezemåltid. Selv lager jeg gjerne hummus og en dip, et par varme retter og et par salater/grønnsaksretter. I tillegg serverer jeg oliven, ost, nøtter og brød. Det er litt jobb å skulle lage så mange retter, men de fleste kan tilberedes helt eller delvis god tid i forveien. Fordel gjerne oppgaver på flere hvis dere er mange rundt bordet. Klikk på bildene for å komme til oppskriftene.

 

Kalde dipper er en essensiell del av meze. Disse dippene, som for eksempel tzatziki, hummus og ulike yoghurtsauser, tilfører måltidet friske smaker og en myk tekstur harmonerer godt med de andre rettene.

 

Muhammara – paprikadipp

MUHAMMARA - PAPRIKADIPP

Hummus med topping

Hummus - meze

Tzatziki

Tzatziki

Sitron- og basilikumdipp

HARISSAMARINERTE KYLLINGSPYD MED GULROTSALAT OG YOGHURTDIPP

Dippene nytes gjerne sammen med deilig brød, som for eksempel hjemmelaget pita.

Som varmrett serverer jeg gjerne tomatbakte reker med feta…

REKER SAGANAKI - TOMATBAKTE REKER MED FETA

… eller spinat- og fetaruller med honningdipp

Meze - Feta- og spinatruller med spicy honningdipp

Og gjerne grillspyd med kylling og lam, som for eksempel harissamarinerte kyllingspyd med sitron- og basilikumdip …

HARISSAMARINERTE KYLLINGSPYD MED GULROTSALAT

… eller lammekjøttboller med mynteyoghurt.

Lammekjøttboller med tomatsalat

Greske kjøttboller med tzatziki og gresk salat er et annet alternativ.

Greske kjøttboller med tzatziki og salat

Falafler med urtedressing er en smakfull vegetarisk variant.

falafler

Når du skal servere meze er deilige salater et obligatorisk valg. Som for eksempel honningbakt gulrotsalat med chili og granateple…

HARISSAMARINERTE KYLLINGSPYD MED GULROTSALAT OG YOGHURTDIPP

… eller tomat- og granateplesalat …

Tomat- og granateplesalat

… og selvsagt en fargerik og smakfull tabbouleh.

Meze Tabbouleh

I tillegg serverer jeg alltid oliven, ost og nøtter i små skåler.

meze

Jeg håper du blir inspirert til å lage meze selv, enten som småretter i et uformelt lag eller som forretter før for eksempel et grillmåltid – eller som et helt måltid i seg selv. Alle oppskrifter med meze finner du samlet her.

 

LYKKE TIL!

 

Har du laget et mezebord av en eller flere av oppskriftene? Jeg vil høre hva du synes og gjerne hvilke retter du kombinerte. Legg gjerne igjen en kommentar under, på facebook eller på Instagram (@trinesmatblogg).

Skriv ut

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste