Karamellpudding med karamellsaus med et hint av appelsin er en av mine favoritter, og en nydelig dessert å servere som et søtt punktum etter julematen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

KARAMELLPUDDING

6 dl helmelk
2 dl kremfløte
75 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
6 egg

APPELSINKARAMELL & DEKOR

200 g sukker
1 appelsin , saften
2 ss Grand Marnier eller Cointreau
3 dl kremfløte
1-2 ts sukker
brødform ca. 1 ½ liter

SLIK GJØR DU

Finn frem en brødform eller lignende, ca. 1 ½ liter. Varm opp en vid tykkbunnet kjele eller stekepanne og tilsett sukkeret til karamellsausen. La sukkeret smelte på litt over middels varme, uten at du rører i det. Hvis du rører, vil sukkeret krystallisere seg. Vend eventuelt litt på pannen eller kjelen for å få litt bevegelse i massen.

Når sukkeret har smeltet til karamell, tilsetter du nypresset appelsinsaft (uten fruktkjøtt, ca. ½–1 desiliter) og likør. Sukkeret vil nå stivne igjen, men rør i det til det smelter på nytt og har en fin gyllen farge. Fordel appelsinkaramellen i bunnen av formen. (Dersom du ønsker å lage en tradisjonell karamellsaus, dropper du appelsinsaft og likør og heller karamellen i formen når den har fått en fin gyllen farge.) Sett formen til side.

Sett stekeovnen på 120 grader, over- og undervarme og sett langpannen eller en annen stor form med høye kanter midt i ovnen.

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha stangen og frøene i kjelen. Gi det hele et forsiktig oppkok. Sett kjelen til side og la melkeblandingen avkjøles noe.

Finn frem en stor bolle, ha i eggene og visp dem raskt sammen. Ikke visp for mye luft inn i eggene, for da kan du få luftbobler i karamellpuddingen. Hell den lunkne melkeblandingen litt etter litt oppi eggene mens du rører godt. Sil deretter blandingen, slik at du ikke får hvite tråder av eggehvite i karamellpuddingen. Sett formen som er dekket av karamell, i langpannen og hell umiddelbart blandingen over i formen.

Fyll langpannen med kokende vann, til vannet står omtrent halvveis opp på formen.

Stekes i 1 time 45 minutter–2 timer, til puddingen akkurat har satt seg. Stikk gjerne en spiss kniv midt i karamellpuddingen for å sjekke om den er fast. Den skal ikke «skjelve» i midten. Avkjøl puddingen på rist og dekk deretter formen med plast og sett den i kjøleskapet over natten.

Rett før servering løsner du forsiktig puddingen langs kanten med en kniv. Legg fatet oppå formen, ta et godt tak i hver ende av formen og fatet, og hvelv raskt rundt. Løft forsiktig av formen, slik at karamellpuddingen løsner og karamellsausen renner ut og samler seg i bunnen av serveringsfatet.

Visp kremfløte og 1–2 ts sukker til en myk krem. Dekorer gjerne karamellpuddingen med litt av kremen, og server resten ved siden av.

Karamellpudding med appelsinkaramell

TIPS

  • Karamellpuddingen må lages minst en dag før den skal serveres. Den er holdbar i 3–4 dager, forutsatt at du oppbevarer den godt tildekket i kjøleskapet.
  • Dersom det sitter karamell igjen i formen etter at du har hvelvet den over på fatet, kan du smelte den ved å sette formen noen minutter i varmt vann. Sausen må da avkjøles før den eventuelt helles over karamellpuddingen, eller den kan serveres i en liten mugge ved siden av. Resten av karamellsausen kan også blandes forsiktig inn i pisket krem (etter at den er avkjølt).
  • Lag gjerne karamellpudding i porsjonsformer på ca. 2 desiliter (8 former). Steketiden må da reduseres noe, se oppskrift her.

VELBEKOMME!

 

 

 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har prøvd din oppskrift med godt resultat. Er forresten alltid trygg når jeg bruker dine oppskrifter.Ser dessuten at du har et perfekt fat til denne denne puddingen. Hvor kan jeg få kjøpt et slikt?
    Inger Elisabeth

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste