Karamellpudding med karamellsaus med et hint av appelsin er en av mine favoritter, og en nydelig dessert å servere som et søtt punktum etter julematen.

Ingredienser

KARAMELLPUDDING

6 dl helmelk
2 dl kremfløte
75 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
6 egg

APPELSINKARAMELL & DEKOR

200 g sukker
1 appelsin , saften
2 ss Grand Marnier eller Cointreau
3 dl kremfløte
1-2 ts sukker
brødform ca. 1 ½ liter

SLIK GJØR DU

Finn frem en brødform eller lignende, ca. 1 ½ liter. Varm opp en vid tykkbunnet kjele eller stekepanne og tilsett sukkeret til karamellsausen. La sukkeret smelte på litt over middels varme, uten at du rører i det. Hvis du rører, vil sukkeret krystallisere seg. Vend eventuelt litt på pannen eller kjelen for å få litt bevegelse i massen.

Når sukkeret har smeltet til karamell, tilsetter du nypresset appelsinsaft (uten fruktkjøtt, ca. ½–1 desiliter) og likør. Sukkeret vil nå stivne igjen, men rør i det til det smelter på nytt og har en fin gyllen farge. Fordel appelsinkaramellen i bunnen av formen. (Dersom du ønsker å lage en tradisjonell karamellsaus, dropper du appelsinsaft og likør og heller karamellen i formen når den har fått en fin gyllen farge.) Sett formen til side.

Sett stekeovnen på 120 grader, over- og undervarme og sett langpannen eller en annen stor form med høye kanter midt i ovnen.

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha stangen og frøene i kjelen. Gi det hele et forsiktig oppkok. Sett kjelen til side og la melkeblandingen avkjøles noe.

Finn frem en stor bolle, ha i eggene og visp dem raskt sammen. Ikke visp for mye luft inn i eggene, for da kan du få luftbobler i karamellpuddingen. Hell den lunkne melkeblandingen litt etter litt oppi eggene mens du rører godt. Sil deretter blandingen, slik at du ikke får hvite tråder av eggehvite i karamellpuddingen. Sett formen som er dekket av karamell, i langpannen og hell umiddelbart blandingen over i formen.

Fyll langpannen med kokende vann, til vannet står omtrent halvveis opp på formen.

Stekes i 1 time 45 minutter–2 timer, til puddingen akkurat har satt seg. Stikk gjerne en spiss kniv midt i karamellpuddingen for å sjekke om den er fast. Den skal ikke «skjelve» i midten. Avkjøl puddingen på rist og dekk deretter formen med plast og sett den i kjøleskapet over natten.

Rett før servering løsner du forsiktig puddingen langs kanten med en kniv. Legg fatet oppå formen, ta et godt tak i hver ende av formen og fatet, og hvelv raskt rundt. Løft forsiktig av formen, slik at karamellpuddingen løsner og karamellsausen renner ut og samler seg i bunnen av serveringsfatet.

Visp kremfløte og 1–2 ts sukker til en myk krem. Dekorer gjerne karamellpuddingen med litt av kremen, og server resten ved siden av.

Karamellpudding med appelsinkaramell

TIPS

  • Karamellpuddingen må lages minst en dag før den skal serveres. Den er holdbar i 3–4 dager, forutsatt at du oppbevarer den godt tildekket i kjøleskapet.
  • Dersom det sitter karamell igjen i formen etter at du har hvelvet den over på fatet, kan du smelte den ved å sette formen noen minutter i varmt vann. Sausen må da avkjøles før den eventuelt helles over karamellpuddingen, eller den kan serveres i en liten mugge ved siden av. Resten av karamellsausen kan også blandes forsiktig inn i pisket krem (etter at den er avkjølt).
  • Lag gjerne karamellpudding i porsjonsformer på ca. 2 desiliter (8 former). Steketiden må da reduseres noe, se oppskrift her.

VELBEKOMME!

 

 

 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste