Mange har etterlyst oppskrift på falafler – og her kommer den! Falafel har sin opprinnelse fra Midtøsten, og lages av kikerter og mange gode krydder. Når du skal lage falafeler bør du bruke tørre kikerter og ikke hermetiske. Tørre kikerter må bløtlegges i minst 12 timer før du setter i gang.

Ingredienser

FALAFLER

500 g kikerter (ferdig bløtlagt)
1-2 sjalottløk , grovt hakket
2 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ts spisskummen
1/2 ts malt korianderfrø
1/4 ts kardemomme
1 1/2 ts paprikapulver
1/4-1/2 ts chiliflak
1-2 ss sitronsaft
1 ts bakepulver
2-3 ss hvetemel
2-3 ss frisk bladpersille , grovt hakket
2-3 ss frisk koriander , grovt hakket
1/2-1 ts flaksalt
pepper
4 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje (ca.)

URTEDRESSING

200 g gresk yoghurt eller annen matyoghurt
1 fedd hvitløk , finhakket
1 ss mynte , finhakket
1 ss dill , finhakket
1 ss koriander , finhakket
2 ss sitronsaft
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Legg kikertene i vann i minst 12 timer før du skal begynne å lage falaflene. (Jeg brukte ca. 300 gram tørre kikerter. Når de er ferdig bløtlagt veier du opp 500 gram kikerter, som er mengden du skal benytte i denne oppskriften.)

Skyll kikertene, la dem renne godt av (viktig!) og ha dem i en kjøkkenmaskin med kniver sammen med sjalottløk og hvitløk. Tilsett krydder, hvetemel, bakepulver og sitronsaft, og kjør det til alt er godt blandet. Stopp maskinen for å skrape ned sidene med en slikkepott ved behov. Tilsett urtene og kjør litt til, til du har en fin masse. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer av de øvrige krydderne. Du kan teste konsistensen ved å ta en spiseskje masse i hånden, og klemme den forsiktig til en ball. Dersom den holden formen og ikke smuldrer opp er konsistensen perfekt. Form jevnstore boller med hendene og legg dem på en tallerken. Oppskriften gir 15-20 falafler. (Oppbevar bollene tildekket i kjøleskapet frem til du skal steke dem, om dette ikke skjer umiddelbart.)

Ha nøytral olje i en vid kjele/stekepanne med høye kanter, slik at oljen nesten vil dekke falafelene. Varm opp oljen til den er ca. 180 grader. Sjekk med et termometer eller stikk et treskaft nedi oljen – dersom det bruser er oljen klar til fritering. Friter dem forsiktig på begge sider, i 4-5 minutter, til de er gylne og gjennomkokte. Snu flere ganger underveis slik at de blir jevnt stekt. Pass på å ikke legge for mange falafler i oljen av gangen, for da synker temperaturen i oljen og da blir de ikke sprø og fine. La falaflene renne av på litt tørkepapir.

Bland sammen ingrediensene til urtedressingen, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Server falaflene umiddelbart med urtedressing, pita og en god salat, for eksempel tabbouleh.

Falafler med urtedressing

TIPS

 • Tørre kikerter får du kjøpt i etniske butikker.
 • Falefeldeigen kan oppbevares i kjøleskapet et par dager, forutsatt at den oppbevares i tett boks el. Ferdig stekte falafler kan fryses.

VELBEKOMME!

 

 

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nei, jeg anbefaler å benytte tørre kikerter (som bløtlegges som beskrevet) for best resultat. Du kan få problemer med konsistensen med hermetiserte kikerter.

   1. Kanskje der jeg gjorde feil. Brukte hermetiserte, da de skulle friteres smuldret de bare opp i panna….

    1. Resultatet blir aller best når du benytter tørre kikerter. Håper du gir oppskriften en sjanse til. 🙂

 1. Hei!

  Disse var veldig gode på smak, men jeg synes mine ble litt tørre. Har du noen tips ift det?

 2. Heisann! Tenkte jeg skulle lage oppskrifta i boka Trines Hverdagsmat nå på onsdag, men lurer på hva som menes med tørre kikerter? Er det råe ukokte kikerter? De er veldig harde, også etter bløtlegging, så vil bare sjekke hva som er riktig 🙂

  Tusen takk på forhånd for hjelp/svar 🙂

   1. Hei!
    Du mener vel tørre, BLØTLAGTE og ukokte kikerter?
    Kan forøvrig henvise til et matprogram på TV hvor en egyptisk kokk sa at det var viktig ikke å koke kikertene etter bløtlegging, så dette stemmer jo godt med hva du skriver. Hvis de fremdeles er harde etter bløtlegging, bør de bløtlegger mer. Det kommer jo litt an på hvor gamle kikertene er, har jeg erfaring med.

 3. Hei Trine,

  Ferdig deig til falafler kan fint oppbevares i frysen. Jeg pleier å lage mye deig når jeg først er i sving, og så fyller jeg det jeg ikke skal bruke i brødposer som jeg klemmer flate, slik at jeg har flak på ca 2 cm tykkelse med falafeldeig i fryseren. Et brødposeflak med falafeldeig er nok til middag til oss. Jeg tiner den på kjøkkenbenken, former og steker.

  1. De skal veies opp etter at de er ferdig bløtlagt. Skriver litt om det her: «Jeg brukte ca. 300 gram tørre kikerter. Når de er ferdig bløtlagt veier du opp 500 gram kikerter, som er mengden du skal benytte i denne oppskriften».

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste