Biff med blåmuggost, ovnsbakte tomater, løk og råstekte potetskiver
Mannen min er veldig glad i biff. På vei hjem fra barneselskap sist lørdag kveld ble det pent antydet at «det hadde vært godt med biff…». Vi hadde på forhånd blitt enig om at vi skulle gjøre det enkelt, selv om det var lørdag. Men hvem kan vel motstå en biffelskende mann? Ikke jeg i alle fall! Og hvem sier at et biffmåltid trenger å være så krevende? Med litt tempo og ting i riktig rekkefølge ble maten ferdig på vel en halvtime. Omtrent like lenge som han brukte på å få lille M i seng, lufte bikkja, dekke bordet og trekke opp vinen. Til et romantisk måltid for to trenger du, i tillegg til en halvtime, omtrent:
2 biffer à ca 150-200 gram2 skiver blåmuggost, for eksempel Norzolasalt og nykvernet pepper6-7 poteter, i skiverolivenoljemaldonsaltnykvernet peppertimian, frisk eller tørket1 rødløk, i tykke skiverca 10 cherrytomater, gjerne med «kvist»olivenoljeen neve rucculasalat
Sett på stekovnen på 225 grader. Skrell poteter og skjær de i tykke skiver, ca 0,5-1 cm. Ha potetskivene i en langpanne. Ringle over litt olivenolje og rør godt rundt. Krydre med salt pepper og timian. Skjær løken i tykke skiver, ca 1 cm, og legg sammen med potetene. Stekes i ca 25 minutter eller til potetene er møre og ferdige. Mot slutten av steketiden kan du eventuelt sette på varmluften litt, slik at potetene får en brun overflate. (Hvis du har det travelt kan du bruke varmluftovn under hele stekingen, men senk da temperaturen til 200 grader.)
Skyll tomatene og ha de i et lite ildfast fat. Ringle over litt god olivenolje og sett de umiddelbart i stekovnen sammen med potetene. Tomatene vil være ferdige omtrent samtidig med potetene, men dersom du benytter varmluft så trenger de nok litt kortere steketid.
Å steke biff er en kunst. Det viktigste er at du i utgangspunktet har mørt og godt kjøtt. La gjerne kjøttet ligge i romtemperatur uten emballasje en halvtimes tid før du steker det. Krydre med salt og pepper rett før du skal begynne å steke. Det er viktig at du har en panne som gir jevn og god varme, gjerne en jernpanne. Sett temperaturen på maksimal varme og stek i smør eller en blanding av smør og olje, for eksempel solsikkeolje. La pannen bli varm og smøret nøttebrunt før du legger biffen oppi, maksimalt to biffer av gangen. Når kjøttsaften begynner å piple ut på oversiden skal du snu biffene og steke omtrent like lenge på den andre siden. Steketiden avhenger selvfølgelig av tykkelsen på biffene. Vi hadde ganske tykke skiver av ytrefilet og stekte ca 3 minutter på hver side. Deretter dro jeg stekepannen til side og lot den trekke et par minutter på den ene siden på ettervarmen. Deretter snudde jeg biffene og la en raus skive med Norzolaost på hver av biffene, satte et lokk sånn halvveis over stekepannen og lot biffene hvile i ca 5-6 minutter. Da var de medium stekte og helt perfekte etter vår smak!
Legg potetene midt på tallerkenen og legg litt rucculasalat oppå (som du har vendt i litt god olivenolje). Plasser biffen forsiktig oppå det hele og anrett tomater og stekt løk rundt. Ta et par tak med pepperkverna over det hele og avslutt verket med litt balsamicosaus på flaske.
Vintips: Masi Campofiorin 2006
Enjoy!
Nam 🙂 Dette må jeg prøve. Blir vel bare ost på meg, mannen er ikke spesielt begeistra for mugg, som han sier 😉
Dette så godt ut, lettvint var det også! Jeg har kjøpt en frossen brasiliansk indrefilet på rundt 1,7 kg. Denne har jeg tenkt å tilbrerede 14. februar (samboeren har bursdag). Jeg tenkte å tilberede hele som helstekt i ovnen for så å fryse ned resten i passende skiver (ellers blir det vel biff i flere dager etterpå…) Har du noen tips og triks til at dette skal bli mest mulig vellykket? Jeg regner med å måtte tine i kjøleskap et par dager eller mer. Takk for tips og en kjempeflott inspirerende blogg!
Deilig! Biff er berre utruleg godt, alt for lenge sidan vi har hatt det no. Eit tips: Bruk bakepapir under potetskivene! Mindre oppvask og mindre fastbrent gugge i langpanna som aldri går bort.
Får vann i munnen : ))