Hjemmelaget hamburger er god sommermat, enten den grilles på grillen eller stekes i stekepannen. Jeg har denne gangen laget eltefrie hamburgerbrød, som er en utrolig enkel og lite arbeidskrevende måte å lage hamburgerbrødene selv på. Med minimal innsats og en raus dose med tålmodighet belønnes du med luftige hamburgerbrød med mye smak. Sett deigen i kveld, så kan du serverer denne retten i morgen (eller lag disse hamburgerbrødene hvis du ikke vil vente til i morgen)! Til 4 porsjoner trenger du omtrent:

Ingredienser

Eltefritt hamburgerbrød (6-8 stk.)

400 g hvetemel
1 ts salt
1/4 ts tørrgjær
3,5 dl vann
sesamfrø

Hamburgere (4 stk.)

800 g karbonadedeig
1 egg
salt og nykvernet sort pepper
eventuelt sjalottløk/hvitløk, finhakket

Ovnsbakte poteter

600 g poteter , i båter
olivenolje
salt og pepper

Chilisaus

1 dl creme fraiche
1 dl hot chilisaus (ca.)
salt og pepper

Tilbehør

2 bifftomater , i skiver
salat
4 skiver ost
solsikkespirer (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

 

 

Hamburger med eltefritt hamburgerbrød

Begynn med hamburgerbrødene dagen før. Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal nå være ganske klissete, men ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 12-20 timer. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med hvetemel utover. Hvelv deigen oppå bakepapiret. Deigen er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en «bretteprosess». Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten, rotèr deigen 90 grader og gjenta «brettingen» på samme måte til alle flikene er «brettet». Stekk deigen ut til du har en rektangulær leiv.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. Sett ovnen på 250 grader og legg samtidig inn en pizzastein eller et bakebrett. La deigen etterheve i 30 minutter. Skjær deigen opp i 6-8 like store deler og legg dem på det glovarme pizzasteinen/bakebrettet. Det gjør slett ikke noe at brødene har ulike form (=”rustikk”). Pensle med vann og strø sesamfrø over. Stekes ved 225 grader i 12-15 minutter, til hamburgerbrødene er gjennomstekte. Alternativt kan du lage “vanlige” hamburgerbrød, etter DENNE oppskriften.

Ha karbonadedeigen i en bolle sammen med egg, salt og pepper. Rør det hele godt sammen, og form 4 burgere. Legg gjerne burgerne kaldt før du skal steke dem. Stekes på sterk varme i smør, til de har en fin stekeskorpe på begge sider, og er passe gjennomstekt. Ha på en raus skive med ost og la burgerne hvile noen minutter før servering.

Ovnsbakte potetbåter

Potetbåtene stekes ved 225 grader (over- og undervarme, midt i ovnen) i 30-45 minutter, avhengig av størrelsen på potetbåtene og potettype. Bruk gjerne litt varmluft mot slutten av steketiden slik at potetene får en gyllen farge.

Rør sammen ingrediensene til chilisausen. Smak deg frem til ønsket styrke, og krydre gjerne med salt og pepper om nødvendig.

Del hamburgerbrødene i to og legg salat, tomatskiver og en klatt chilisaus på den nederste delen. Legg hamburgeren over og sett den øverste delen av hamburgerbrødet oppå. Server potetbåtene og resten av chilisausen som tilbehør. Gi gjerne retten et dryss av spirer, hvis du har, for eksempel solsikkespirer.

Hamburger med eltefritt hamburgerbrød

Varier gjerne retten med ulikt tilbehør, som for eksempel paprikasalsa, tomatsalsa, hvitløkskrem eller for eksempel chiliaioli.

Hamburgerbrød du eventuelt får til overs kan fint fryses ned. La dem tine helt opp før du varmer dem på ca. 175 grader (varmluft) i 3-5 minutter.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Det er et punkt i oppskriften jeg ikke helt skjønner. Det er: “Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over”. Her har du allerede tatt deigen ut av bakkebollen og lagt det på det melete bakepapiret, og etter som jeg forstår det skal man gjøre det en gang til?

  Mvh Linn

  1. Når du er ferdig med “bretteprosessen” har du skjøten øverst. Når deigen skal etterheve skal den snus, dvs at bretten skal ligge nederst, og det er da viktig at bakepapiret er dekket med et lag mel.

 2. Steiker eltefritt brød nå,herligt. Til fredagskosen blir det hamburger med brød,blir nok chilikrem og salsa også,gleder meg.

 3. Lagde denne til guttene mine og følte meg som en mesterkokk! Utrolig velsmakende og god. Anbefales på det sterkeste til små og store. Til de minste kan kanskje chilikremen byttes ut med ketchup.

 4. Hei!
  Bloggen din er utrolig bra, og du er så flink til å legge ut gode oppskrifter! 🙂

  Men i denne oppskriften var det noe jeg begynte å stusse litt på. Du skriver at hamburgerene gjerne kan være litt rosa i midten. Men slik jeg har forstått det, skal alltid kjøttdeig og karbonadedeig være helt gjennomstekt, da det har større bakterieoverflate enn hele kjøttstykker.

  Klem Vilde

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste