DET ALLER BESTE KNEKKEBRØDET

Det aller beste knekkebrødet

Hjemmelaget knekkebrød finner du stort sett alltid på kjøkkenbenken min, og jeg er stadig på jakt etter det optimale knekkebrødoppskriften. Jeg begynner nå å nærme meg, for disse er tynne og crispy, samtidig som de er mettende og veldig gode på smak. Finn frem:

 • 3 dl sammalt rug, grovmalt
 • 1 dl ruggryn
 • 2 dl lettkokte havregryn
 • 2 dl solsikkefrø
 • 2 dl gresskarkjerner
 • 1 dl knuste linfrø
 • 1 dl sesamfrø
 • 1 ts havsalt
 • 7,5 dl vann (gjerne med kullsyre)

Sett stekeovnen på 160 grader, varmluft. Mål opp og rør de tørre ingrediensene godt sammen, og tilsett deretter vannet. Bruk gjerne vann med kullsyre hvis du har, da dette skal gi ekstra sprø knekkebrød. Rør det hele sammen, slik at alt er godt blandet. Du skal nå ha en litt «grøtete» masse.

Det aller beste knekkebrødet

Fordel røren på tre bakepapirkledde stekebrett. Bruk en slikkepott eller lignende og stryk røren jevnt utover. Dette er viktig for å få et vellykket resultat, hvis ikke kan knekkebrødene bli ujevnt stekt, og du ender opp med noen brente knekkebrød, mens resten er myke. Det kan derfor være vel verdt å investere noen ekstra minutter på dette arbeidet.

Strø gjerne over litt ekstra med frø/kjerner, og stek knekkebrødene ved. 160 grader. Sett alle brettene i ovnen samtidig, og la dem først steke i ca. 10 minutter. Bruk pizzahjul eller kniv og del opp i passende biter, for eksempel 4×5 biter på hvert brett, tilsammen 60 knekkebrød. Sett brettene tilbake i stekeovnen og bytt plass ca. hvert 15/20 minutt. Knekkebrødene er ferdige etter ca. 60-70 minutter total steketid, men dette varierer så her må en følge med mot slutten av steketiden.

Det aller beste knekkebrødet

Dersom du til tross for iherdig innsats med å stryke utover massen jevn likevel har ulik tykkelse på deigen (det har alltid jeg), kan det være lurt å ta ut de tynneste knekkebrødene når de er ferdige, og la de litt tykkere variantene (oftest de som er i midten) få steke litt til, til de er ferdigstekt.

Brekk knekkebrødene forsiktig fra hverandre og la dem avkjøles helt på rist. Knekkebrødene oppbevares i tett boks, og er holdbare i flere uker, og plutselig er boksen tom!

Det aller beste knekkebrødet

Nytes med godt pålegg, som tilbehør til ost – eller alene. Strø gjerne litt maldonsalt over ett av brettene – og du har ypperlig snacks eller tilbehør til en god suppe.

VELBEKOMME!


, , ,

67 Kommentarer

 1. Christine 8. oktober 2014 at 11:24 #

  Det er så godt med hjemmelagde knekkebrød.
  Jeg bruker i tillegg vekt når jeg fordeler røren på bakebrettet, så blir det like mye på hvert brett.
  Ellers synes jeg det er lett for at det ene brettet har tykkere knekkebrød enn på det andre.

  Ha en flott dag!
  Klem fra Christine

 2. Vigdis 8. oktober 2014 at 18:18 #

  Hjemmelagde knekkebrød er faktisk og alle her i huset elsker dem og spiser dem som kjeks. Jeg bruker fiberhusk (knust physilliumfrø) i knekkebrødene – synes de blir lettere å smøre utover og får dem tynnere enn uten. Sist jeg lagde hadde jeg hele qinoa i, ga enda mer knasende følelse og en god smak. Har også eksperimentert med div tørka urter og flaksalt oppå. Mmmmmmm…….

 3. Ellen Sofie 8. oktober 2014 at 18:38 #

  Hirseflak i frøblandingen gir utrolig god smak synes jeg 🙂

 4. Ida 8. oktober 2014 at 22:43 #

  Hei! Jeg lager nesten samme oppskrift, men bruker kli istede for byggryn og gresskarkjerner. Har laget knekkebrød nå i et par år, ig blir ikke lei. Syns det fortsatt smaker godt, og jeg får bedre samvittighet i forhold til antall kalorie når jeg bruker kli isteder. 😉

  Et lite tips for å få deigen jevn på platen er å legge over et bakeark og bruke kjevle. Funker som bare det!

  Kos deg videre med knekkebrød!

  • Lene 21. mars 2016 at 21:55 #

   Takk for tipset med bakepapir oppå!

  • Karine 31. oktober 2016 at 20:25 #

   Takk for tipset med å legge stekepapir over også kjevle, gjorde dette så utrolig mye lettere! 🙂

  • Tom Brox 11. februar 2017 at 11:01 #

   Genialt med bakepapir. Sparte meg mye frustrasjon 😀

 5. Anne-Grete 8. oktober 2014 at 23:14 #

  Må berre spørre sjølv om du skreiv det ettertrykkelig i teksten; ikkje varmluft altså? Er liksom det som har vore greia alle desse åra vi har laga knekkis heime.. Men samme det så lenge det funka! Skal lagast snarast råd! 🙂

  • Trine ;) 9. oktober 2014 at 00:06 #

   Visst skal det stå varmluft! Har rettet opp nå, takk for at du sa ifra!

 6. Gjermund 8. oktober 2014 at 23:25 #

  En spiseskje honning rørt ut i vannet før det blandes i det tørre, smaker veldig godt!
  Med et bakepapir mellom røren og kjevla, blir det enklere å få fordelt den jevnt utover brettet.
  Jeg steker i tillegg ett og ett brett, midt i ovnen, med varmluft. Det har gjort mye for å få et jevnt stekeresultat.

 7. Tor Anders 8. oktober 2014 at 23:49 #

  Viktig å åpne komfyrdøren hvert 10-15 min for å slippe ut damp, for å få sprøe knekkebrød 😉

 8. Sigrun 9. oktober 2014 at 12:29 #

  For å få jevn tykkelse legger jeg plastfolie over massen på steikeplata, og kjevler. Ikke noe gris, og det blir helt jevnt!

 9. Tone 9. oktober 2014 at 18:30 #

  Hei
  Er det noen grunn til at det er knuste linfrø og ikke hele ?

  • ida 15. oktober 2014 at 21:40 #

   det er fordi oljen i linfrø ikke klarer å trenge ut fra kjernen. derfor knuser man de foreksempel i en food prosessor.

   • Rune 8. oktober 2015 at 21:02 #

    Idas svar er ikke helt riktig. Årsakener at vi ikke greier å fordøyde linfrø – de kommer ut i andre enden like hele, og all god kostfiber og olje går til spille. Pengene du betalte for linfrøene også.

    • Hilde Annie 25. oktober 2016 at 17:37 #

     Er i gang for 1.gang nå, jeg kjøpte jo selvfølgelig ikke knuste linfrø 😱 Og av nysgjerrighet: hva skal man bruke de til da? 😊

     • Anita Angelin 27. april 2017 at 16:55 #

      Du kjøper hele linfrø, knuser dem når du skal bruke dem 🙂 i knekkebrød eller vanlig brød eller rundstykker feks..

 10. Therese 9. oktober 2014 at 19:19 #

  Strever med å få tak i ruggryn, hvor får jeg kjøpt det?

  • Tuva 9. oktober 2014 at 20:21 #

   Therese: Prøv helsekostbutikker f.eks., endte der etter å ha lett i talløse butikker etter hele rugkorn en gang. De har mye typer mel/korn som kan være vanskelig å finne ellers, selv i store supermarkeder.

  • Hilde 5. januar 2015 at 21:32 #

   Jeg har kjøpt det på Ica!

  • Camilla 3. juni 2015 at 22:09 #

   Jeg kjøpte ruggryn på ICA 🙂

 11. Berit 9. oktober 2014 at 20:09 #

  Kan knekkebrødene stekes uten varmluft? Har ikke det, men knekkebrød hadde vært supert å bake.
  Takk for flotte oppskrifter.
  Snill du 🙂

  Høsthilsen fra Varteig

  • Helene 18. oktober 2014 at 15:52 #

   Hei Berit.

   Jeg lager knekkebrød uten varmluft, som blir sprøe; knepet er å la hele røren (fordelt TYNT ut på brett med bakepapir) være i ovnen på ca. 200 grader i rundt 15 min først.

   Deretter tar du ut brettet, skjærer opp røren i firkanter (evt. hvilken annen knekkebrødform du ønsker) og snur de!

   Skru ned varmen i ovnen til ca. 150 og la de stå 45 min – til en time. Alt ettersom hvor mørke og sprø du ønsker de. Da blir de ikke seie, som de lett kan bli uten varmluftovn.

   Hilsen Helene 🙂

 12. Lise 13. oktober 2014 at 16:26 #

  Noen bakepapir sitter fast i knekkebrødene når de er ferdige. Det finnes sånne fine ferdige som kan benyttes flere ganger. Jeg bruker også trikset med «gladpak» og kjevle for å få det jevnt. Takk for fin side :).

 13. Gerd 13. oktober 2014 at 18:23 #

  Bruk kjøttbuljong som væske…, – gir god smak, – helt sant 🙂

 14. Katrine 22. oktober 2014 at 09:33 #

  Hvis du tar kaldt vann på slikkepotten når du stryker røren utover, er det lettere å få det jevnt over hele brettet. Hver gang røren «røer seg litt mer enn den skal» så tar du kaldt vann på slikkepotten og fortsetter 🙂

 15. Oddny 23. oktober 2014 at 18:16 #

  Ser at du bruker slikkepott til fordeling av røra. Et tips jeg fikk for noen år siden er å bruke en brødpose. Ta en brødpose og klipp den opp langs ene siden og i bunn og brett ut. Legg den over deigen på stekebrettet og glatt ut med hendene. Du må være tørr på hendene, ellers glir de ikke så lett…Det går lynkjapt og det er mye lettere å få en gjevn flate. Dra posen av etterpå og del opp med pizzahjul. Smart ikke sant ..?

  • Lisbeth 25. januar 2015 at 13:44 #

   Oppklippet brødpose funket perfekt! Jeg brukte kjevle oppå – sparte sååå mye tid! Tusen takk for tipset!

 16. Trude 11. november 2014 at 20:54 #

  Hei!

  Hvor store er stekebrettene/stekeovnen din, Trine? Har ikke sjans til å lage tre brett med knekkebrød. Kanskje du har mindre ovn?

 17. Hanne 11. desember 2014 at 11:35 #

  Takk for god oppskrift. Er i gang med stor julegaveproduksjon, har kjøpt litt tøffe knekkebrødbokser, og skal fylle dem med knekkebrød som jeg pakker inn i cellofan m. rød sløyfe.
  Bruker tipset til Oddny med å klippe opp brødpose, kan absolutt anbefales istedenfor å klisse med kjevle eller slikkepott 🙂 🙂

 18. Tina 28. desember 2014 at 20:30 #

  Til deg som lurte på dette med 3 brett: jeg har lagd uante mengder knekkebrød etter oppskrift her(den med honning og nøtter) og får alltid for mye røre til 2 brett i helt vanlig 60 cm ovn. Vil tro det blir 2,5 brett hos meg iallefall. Men så blir de og hakket tykkere enn jeg egentlig vil ha dem, så nå skal jeg teste ut dette med gladpack/bakepapir mellom og kjevle. Og kullsyrevann 🙂 Har også hørt tips om å bruke kjøttbuljong, men for meg som er storspiser av knekkebrød blir det litt mer salt enn jeg personlig ønsker(særskilt om barn skal spise mye).

 19. Marianne 1. februar 2015 at 19:44 #

  Laget nettopp disse deilige knekkebrødene. Det ble 3 plater. Ser diskusjonen om hvordan få røren tynt og jevnt på. Jeg bruker litt mer vann og klapper røren ut med hånda. Hånda må være våt, og jeg har en skål med vann ved siden av. Da får du også god kontroll med tykkelsen.

 20. Christine 10. mars 2015 at 12:34 #

  Hei, så kjekt å lese bloggen din – masse godt her 🙂 Er veldig glad i knekkebrød, men i de fleste oppskriftene er det rug – noe jeg ikke tåler. Har du forslag til hva jeg kan bruke istedenfor rug og ruggryn? Og bytter jeg det ut med like mye? På forhånd takk for svar 🙂

  • linda 13. mars 2015 at 03:10 #

   Hei da anbefaler jeg denne oppskriften som er veldig god og lett å lage:

   2 dl solsikkekjerner
   2 dl mandelmel
   1 dl sesamfrø
   1 dl linfrø
   1 dl gresskarkjerner
   2 ss fiberhusk/psyllium
   5 dl vann

   Gir 2 brett knekkebrød. Stekes på samme måte.

 21. Kari 31. juli 2015 at 22:28 #

  Super oppskrift! Jeg har laget knekkebrød før, men de har hatt tendens til å bli for harde. Men disse ble helt perfekte. Brukte farris, mulig det er hemmeligheten.

 22. Ingrid 7. september 2015 at 23:21 #

  Hei,
  Skal det være hele rugkorn eller rugflak? Satset på sistnevnte, siden rugkorn må bløtlegges. Knekkebrødene ble supergode, men jeg lurer altså likevel!

 23. K Strømland 19. oktober 2015 at 12:16 #

  Jeg har dessverre ikke varmluftsovn… Er det fortsatt 160 grader jeg må steke de på? Hva blir forskjellen på steketiden? 🙂

 24. Dine-May Mansåker 28. oktober 2015 at 14:06 #

  Vi elsker disse deilige knekkebrødene! Jeg har laget ny porsjon av dem i dag.

  Det er et lite problem forbundet med å ha dem i hus….ungene i nabolaget kommer hit for å spise kveldsmat fordi vi har så gode knekkebrød….vern om dine favoritter…. eller lag flere 🙂

  Takk for super oppskrift. Til middag i dag er det kyllinggryten med kikerter…nam! 🙂

 25. Pernille 21. november 2015 at 08:16 #

  Hei Trine.
  Sønnen min elsker knekkebrød, men tåler ikke solsikkefrø.
  Hvis jeg skal holde meg til de andre frøene i denne oppskriften, hvordan vil du fordele mengden da?
  Takk for hjelp, god blogg og inspirasjon til hverdag og fest!

 26. Trine 5. februar 2016 at 11:50 #

  Da har jeg prøvd meg på denne oppskriften, og resultatet var Supergodt!! Disse blir jeg garantert å lage igjen :):)

 27. May-Britt 15. februar 2016 at 07:43 #

  Hei! Noen som kjenner ca kaloriinnhold pr knekkebrød?

 28. Anita 15. februar 2016 at 14:54 #

  Noen som har funnet ruggryn i det siste? Har fått kjøpt før, men nå er jeg tom og finner ikke noe sted. Prøvd Kiwi, Meny (den med størst vareutvalg i hele Bergen), Coop Obs, Coop Extra, Rema… Går jo an å ta i litt mere havregryn eller andre ting, men irriterer meg at jeg ikke finner det noe sted.

  • Elin 15. april 2017 at 16:06 #

   Hei. Kanskje litt sent men rugflak fant jeg i alle fall på meny, vestkanten for sn måneds tid siden! ☺

 29. Heidi Svanholm 16. februar 2016 at 22:49 #

  Hei
  Eg har laga mine fyrste knekkebrød. Dei blei steinharde. Brukte varmluft. Kva gjer eg gale?
  Mvh
  Heidi

 30. Barbara 26. april 2016 at 20:17 #

  Super gode knekkebrød. Knekkebrødene ble kjempe sprøe når jeg laget med kullsyrevann😀👍

 31. Tatjana 15. mai 2016 at 10:33 #

  Hei, har en liten kommentar: jeg har eksperimentert med chia frø til røre, de gir litt spesielt konsistens og det ble mye lettere å fordele røren tynt på stekeplaten. Og dine knekkebrød og kjempe gode!!! ALLTID POPULÆRT. Tusen takk!

 32. Harriet Molven Løkensgard 23. mai 2016 at 10:30 #

  Hei.

  kan jeg lage helt uten salt uten at det påvirker sameken for mye? barna vil bare ha knekkebrød og jeg har kommet meg inn på en saltkrigssti. Det er så mye salt i all mat. Samme med brød egentlig.

  Takk for super blogg!

  Hilsen Harriet

  • Nina 28. mai 2016 at 12:03 #

   Jeg bruker aldri salt i,og det fungerer utmerket likevel, alle her i huset elsker knekkebrødene. Går mest på vane dette med salt, jeg bruker minimalt med salt uansett hva jeg baker.

 33. Torbjørn 14. juni 2016 at 12:59 #

  Har ikke varmluftsovn. Det vil si at jeg bare kommer til å steke ett brett om gangen. Kan det stå på midterste rille gjennom hele stekeprosessen?

  • Trine ;) 14. juni 2016 at 20:58 #

   Da må du steke dem midt i ovnen. Det er selvsagt ikke nødvendig å flytte det på de ulike rillene da, men jeg tror kanskje det kan være lurt å åpne stekeovnsdøren en gang iblant for å slippe ut fuktighet.

 34. Vårin 17. juli 2016 at 20:51 #

  Hei!
  Hvor lang holdbarhet har knekkebrødene?

 35. Merethe 11. august 2016 at 09:16 #

  Hei.
  Supergode knekkebrød som nå en blitt en favoritt hjemme hos oss 🙂
  Før jeg starter å regne lurer jeg på om du tilfeldigvis har oversikt over kcal på disse?
  Tusen hjertelig takk for at du deler fantastiske oppskrifter.

 36. Stine 26. august 2016 at 20:28 #

  Noen som vet ca ant kcal pr knekkebrød?
  Lager disse hver uke og de går ned på høykant både hos store og små 😀

 37. Tone-Lise 7. september 2016 at 14:15 #

  Nydelige knekkebrød! Det eneste som lir spist her, både i matpakke og ellers:) Henger meg på Stine og lurer på ca hvor mange kcal pr. knekkebrød? Hadde vært kjekt å vite…

 38. Diah 16. september 2016 at 23:55 #

  Hi Trine,

  Greetings from Chile.
  My apologies that this is in English. I can understand reading Norwegian, but cannot write!!
  May I ask you what is ‘lettkokte havregryn’? Do I need to cook the oatmeal first or is that fast cooking (instant) oatmeal?
  Thank you very much in advance for your help

  • Hilde Annie 25. oktober 2016 at 19:07 #

   Jeg brukte vanlige havregryn, ikke noe problem, ellers er det en oransje pose som det står lettkokte havregryn på 😊

 39. Linnsy 21. september 2016 at 20:51 #

  Det gikk faktisk fint å lage disse knekkebrødene uten å bruke varmluft. Stekte to brett med knekkebrød hvor jeg byttet plass på brettene hvert tiende minutt, i starten stod de fem min før jeg byttet og etter fem min igjen skar jeg opp knekkebrødene. Dette gikk helt fint og de ble veldig fine. Burde kanskje lest litt mer i kommentarfeltet om tips for å få de jevnere i tykkelsen siden mine endte opp med å bli veldig ujevne. Jaja, bedre lykke neste gang! 🙂

 40. Kjell G 11. oktober 2016 at 17:59 #

  Etter at du har stekt dem ferdig, kan du fjerne matpapiret og gi knekkebrødene en tur inn i ovnen på rist, ca. 5 min. Legg dem jevnt utover i ett lag. Garanterer en sprø opplevelse.

 41. Hannah 2. desember 2016 at 18:28 #

  Hei Trine! Du har så utrolig flott blogg! Jeg bruker den masse 🙂 Denne oppskriften har jeg laget mange ganger.. Men jeg tenkte jeg skulle lage den i julegave, så spørsmålet mitt er om de er holdbare til jul dersom jeg lager de i løpet av helgen (3.des)?

  • Trine ;) 4. desember 2016 at 21:46 #

   Knekkebrødene er holdbare i flere uker. Min mening er imidlertid at når man skal gi knekkebrød som gave bør de være ganske nylagede når du gir dem fra deg. Jeg ville derfor ha ventet til ca. en uke før jul.

 42. Laila 15. desember 2016 at 21:49 #

  Hei, Kan jeg bruke noe annet enn ruggryn?
  Tenkte også jeg skulle prøve m Grovt bokhvetemel istede for rug..

 43. Vibeke 17. januar 2017 at 14:28 #

  Hva er kcal pr 100 g på disse knekkebrøda?

 44. Lena 20. januar 2017 at 17:25 #

  Er de 60/70 minuttene til sammen på begge bretta eller er det på hvert sitt brett?

 45. Ranveig Kvam 15. mars 2017 at 08:50 #

  Hei, elsker desse knekkebrødene. Lager de en gang i uka:) men skal nå over på Lav FODMAP kost og må da kutte rug. Har du noe tips hva jeg kan bytte det ut med?

 46. Rebecca 4. mai 2017 at 15:56 #

  Hei, lagde disse for ikke så lenge siden. Men måtte kaste de dagen etter for de var helt bløte 🙁 oppbevarte de i tette matbokser. Noen som vet hvordan jeg kan oppbevare de så de holder?

Legg igjen en kommentar