ELTEFRITT HALVGROVT SPELTBRØD

Eltefritt halvgrovt speltbrød

I dag kan jeg by på en ny og smakfull variant av det eltefrie brødet, med speltmel, frø og kjerner. Vil du gjøre det veldig enkelt kan du droppe «brettingen», men personlig foretrekker jeg å «brette» deigen i bakebollen før jeg steker det. Jeg beskriver de tre ulike metodene nedenfor, så kan du selv finne ut hva som fungerer best for deg. Til 1 brød trenger du omtrent:

  • 425 g siktet speltmel
  • 150 g sammalt speltmel
  • 50 g havregryn
  • 50 g gresskarkjerner
  • 50 g solsikkekjerner
  • 25 g linfrø
  • 25 g sesamfrø
  • ca. 1 ts salt
  • 1/4 ts tørrgjær
  • 4 1/2 dl vann, romtemperert
  • 1/2 dl appelsinjuice

Eltefritt halvgrovt speltbrød

Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen, og bland det godt sammen. Bland sammen vann og juice og ha det i bakebollen. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel hvis den flyter utover). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-20 timer*. Du har deretter tre muligheter videre:

# 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. (Ta gjerne en titt på bildene på denne bloggen eller denne videoen som så fint illustrerer denne bretteteknikken i praksis.) Deigen skal nå holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over og la brødet etterheve i ca. 2 timer*.

# 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, og dette er den metoden jeg selv vanligvis benytter. Jeg pleier da å strø litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsner deigen rundt det hele med en slikkepott, og bretter den som beskrevet ovenfor. Først benytter jeg slikkepotten, og deretter hendene. Når deigen er «ferdigbrettet» strør jeg litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Deretter settes lokket på bakebollen (eventuelt kles med plastfolie) og deigen får etterheve i ca. ytterligere 2 timer*.

Eltefritt halvgrovt speltbrød

# 3. Du kan eventuelt droppe «brettingen» og helle deigen direkte i oppvarmet gryte, som beskrevet nedenfor.

(Selv foretrekker jeg metode nr. 2, da jeg synes denne metoden gir de luftigste brødene.)

For alle tre metodene: En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta med lokk (på rist på nederste rille). Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. (Har du ikke støpejernsgryte kan du benytte en annen form med lokk eller en leirgryte.)

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefritt halvgrovt speltbrød

TIPS

  • Tidsangivelsene* når det gjelder heving er veiledende og kan kortes inn (noe) og utvides. Dette er ingen eksakt vitenskap!
  • For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
  • Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det deretter ved 200 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen.
  • Eltefrie brød kan varieres i det uendelige, ta en titt HER for flere oppskrifter.

Eltefritt halvgrovt speltbrød

Oppskriften gir et rundt brød, ca. 24 cm i diameter. Brødet på bildet er laget i en avlang Le Creuset gryte og oppskriften er derfor multiplisert med 1,5.

ENJOY!


Trines Mat-Feed

Få dagens oppskrift rett inn i innboksen!

,

21 Kommentarer

  1. Heidi 15. april 2014 at 11:14 #

    Hei Trine.
    Enda en god oppskrift og dele med oss.
    Takk for god beskrivelse av brødene.
    I fjor påske bakte æ to ulike eltefrie brød av dine oppskrifter.
    Stå på Trine med bloggen.
    Følger med hver dag.
    God påske til dæ og dine:)

  2. Synnøve 15. april 2014 at 13:12 #

    Hei Trine!

    Vil bare takke deg for all den fantastiske inspirasjon du har gitt meg og mange andre med bloggen din. Har fulgt deg «nesten» fra du begynte. Er selv veldig opptatt av ren mat uten for mange tilsetningsstoffer, og at vi lærer barna våre å lage skikkelig mat. Skriver selv en matblogg som heter » ganske enkelt» der jeg prøver og formidle litt matglede. Har bodd 10 år i Spania og lærte mye av de spanske husmødren, særlig om å nyttegjøre seg alt av alle matvarer, der ble ingen ting kastet.
    Håper du vil fortsette å inspirere oss videre med bloggen din. Ønsker deg og familien din en riktig god påske. Beste hilsen Synnøve

  3. Berit 15. april 2014 at 20:29 #

    Skappelbrødet, med akkurat de samme ingrediensene, er innmari lettvint å lage. Tror jeg holder meg til deres framgangsmåte på akkurat dette brødet, siden det i utgangspunktet ikke krever elting, men bare røres sammen.

    • Kristin 15. april 2014 at 22:03 #

      Mulig skappelbrødet inneholder like ingredienser Berit, men det er ikke det samme brødet. Skappelbrødet har masse gjær i og heveprosessen er kort (ikke bra for magen eller smaken på brødet med så mye gjær) Dette brødet er garantert MYE bedre og luftigere, det er faktisk ikke mye arbeid heller. Det eltes ikke, man kan velge om man vil brette det litt det er alt. Har bakt skappelbrødet og det kommer ikke til å gjentas. Holder meg til eltefritt samt brett-og strekk brødene til Sverre Sætre. Digger bloggen din Trine, takk for masse inspirasjon!

  4. Cecilie 17. april 2014 at 18:12 #

    Mmmm… Deilig til dagens kyllinggryte. Jeg har alltid litt gurkemeie i brødene mine, mest pga de sunne næringsstoffene. Nå passet det også veldig godt med det gule brødet i forbindelse med påsken 🙂

  5. Siri 3. mai 2014 at 21:38 #

    Hei Trine.

    Takk for så mange gode oppskrifter, klikker meg alltid inn her når jeg trenger litt inspirasjon. Hvilket av brødene dine er det groveste? I ukedagene liker jeg at brødet er så grovt som mulig, så kan man lage litt finere til helgene.

  6. Cecilie 13. juli 2014 at 13:55 #

    Hei
    Ville bare takke for utrolige oppskrifter

    • Trine ;) 20. juli 2014 at 10:21 #

      Takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  7. Heidi 27. juli 2014 at 00:43 #

    Hei, takk for fine oppskrifter og fin inspirasjon. For meg fungerer magen og kroppen best når jeg får disse eltefrie brødrene som nesten ikke inneholder gjær, i tillegg til at jeg har lest meg til at når brødrene langtidshever brytes gluten ned…men jeg har et spørsmål ved siden av; min gryte har blitt så brun/brent inni, og jeg lurer på hvordan du gjør rein gryten? Jeg bruker litt olje i når jeg streiker, kanskje det ikke er så lurt?

  8. gro paulsen 13. september 2014 at 11:09 #

    takk for eltefritt speltbrød! baker det hele tida:) bruker mer grovt og mer væte, og det blir fantastisk! vil bare ha dette brødet:) lærte dette av dattera mi som hadde lært det av deg. er blitt like avhengig av den gode lukta av nystekt brød i huset som av sjølve brødet.:)

  9. ElinTH 12. januar 2015 at 10:44 #

    Forlenger du steiketia når du «1,5dobler» oppskriften?

    • Trine ;) 12. januar 2015 at 11:25 #

      Ja, steketiden forlenges noe, men jeg er innenfor det som står i oppskriften. Steker først i 30 minutter uten lokk, og deretter ca. 15 minutter uten lokk. Benytter jeg en mindre gryte er brødet kanskje ferdig etter 5-10 minutter uten lokk. Dette varierer fra stekovn til stekovn, så her er det viktig å følge med mot slutten. Lykke til!

  10. Tone 1. februar 2015 at 14:38 #

    Hei!
    Må brødet bakast i jerngryte, eller kan ein bruka ei ildfast glassform med glasslokk? Og ein heilt annan ting – kva for kopp er det du har på det fyrste bildet? Kvit med svarte prikkar. Veldig fin!! 🙂

  11. Kristin 6. august 2015 at 11:30 #

    Hei

    Jeg tenkte å prøve en barnevennlig versjon av dette brødet – og tenkte da å knuse gresskarkjernene og solsikkekjernene (jeg bruker alltid knuste linfrø). Det skulle vel ikke gjøre noe for resultatet eller?

  12. signe schineller 26. oktober 2015 at 08:47 #

    Hei! Bra oppskrift, så saftig. Men burde man smøre pannen med olje før man legger i deigen? Smøre før eller etter panne forvarmes i ovnen?? Legger ut oppskriften på min blogg, legger ved link til din blogg, håper det er ok! God mandag fra vakre Rosendal!! ;vh Signe Schineller

  13. Cecilie 9. februar 2016 at 10:51 #

    Hei, og takk for mange god tips:-)Bruker oppskriftene dine mye! Har du tips til gode bakeboller med lokk?

    • Trine ;) 10. februar 2016 at 23:23 #

      Nei, det har jeg dessverre ikke. Jeg har vært på jakt etter nye bakeboller selv, men har ikke kommet over noen enda. Andre som har tips?

      • Tone R 16. februar 2016 at 21:54 #

        Tupperware har gode bakeboller med lokk. Jeg har en bolle på 7,5 l både på hytta og heime. Bollene har jeg hatt i åresvis, og er i bruk minst en gang i uka til rundstykker og pizzadeig m.m. Ser ut som de fortsatt er i salg. Heter maxi røreskål og en mindre bolle som heter røreskål.
        Tusen takk for en flott og lettfattelig blogg, med utrolig masse gode oppskrifter!

  14. Ingvild 19. februar 2016 at 08:45 #

    Hei! Brødet var supert! Har du prøvd å lage det med surdeig? Har en surdeigskultur i kjøleskapet, men er rimelig fersk på dette området 🙂

  15. oddlaug vickneswaran 6. mars 2016 at 15:37 #

    Jeg har halvert gjæmengede på skappel brødet og økt hevingstiden og et bare så suuuuiperfornøyd

  16. Linda 27. juni 2016 at 14:52 #

    Kan man bruke vanlig brødform også?

Legg igjen en kommentar