SPAGETTI MED SPICY KJØTTBOLLER OG FYLDIG TOMATSAUS

Spagetti med kjøttboller og spicy tomatsaus

Mitt første møte med pasta var mammas spagetti med kjøttboller og tomatpure for mer enn 40 år siden. Det var før hvitløk og friske krydderurter (eller tørket basilikum og oregano for den saks skyld) var vanlige ingredienser i norske husholdninger. Parmesan var et fremmedord, og hvis det skulle serveres noe tilbehør til spagettien var det eventuelt poteter, som for eksempel min kjære morfar alltid spiste til.

Pasta er kjapp, enkel og god hverdags- og helgemat, som kan varieres i det uendelige. Men det er alltid ekstra stas med variasjoner av de første pastaminnene, med spagetti og kjøttdeig, for eksempel i selskap med hakkede tomater, hvitløk, basilikum og en deilig parmesan. Dette er god hverdagsmat, men også ypperlig å invitere gjester på. Kjøttboller og tomatsaus kan fint lages et par dager før den skal serveres, men spagettien koker du selvsagt rett før den skal serveres. Og vil du imponere litt ekstra kan du for eksempel friste med et hjemmebakt brød som tilbehør. Til ca. 4 porsjoner trenger du omtrent:

SPICY KJØTTBOLLER

  • 400 g kjøttdeig
  • 1 egg
  • 4 hvitløkfedd, finhakket
  • chiliflak (etter smak)
  • salt og pepper
  • frisk persille, ca. 1 ss finhakket (kan sløyfes)

TOMATSAUSEN

  • 1 løk, finhakket
  • smør eller olje til steking
  • 2 bokser hermetiske tomater av god kvalitet
  • 1 dl hvitvin (kan sløyfes eller eventuelt erstattes med 1 ts hvitvinseddik)
  • 2 dl kyllingbuljong
  • ca. 1 ts sukker
  • salt og pepper
  • frisk basilikum, ca. 1 ss finhakket

PASTA OG TILBEHØR

  • 4 porsjoner spagetti, tilberedt etter anvisningen på pakken
  • parmesan
  • frisk basilikum
  • godt brød, for eksempel eltefritt landbrød

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene, og rør deigen godt sammen, til den blir seig. Tilsett eventuelt litt finhakket frisk persille, og form deigen til kjøttboller. Bruk for eksempel en sprøytepose og klipp et passe stort hull i tippen, og klem ut små, jevnstore boller og bruk en kniv til å kutte dem av.

Kjøttboller

Legg bollene på en fuktet fjøl, og sett dem gjerne kaldt i ca. 30 minutter før du steker dem (kan sløyfes). Stek kjøttbollene i litt smør eller nøytral olje på middels varme, til de har en fin stekeskorpe over det hele. Stek ca halvparten av gangen, og det er ikke nødvendig å steke dem helt ferdige siden de skal en tur i tomatsausen før de skal serveres. Sett til side.

Fres løken i litt smør eller olje, til løken er blank og myk. Tilsett tomater, hvitvin, kyllingbuljong og ca. halvparten av sukkeret, og la det stå og putre til væsken nesten har kokt inn, etter 15-30 minutter. Kjør gjerne tomatsausen med en stavmikser eller lignende dersom du øsnker en jevn saus. Smak til med salt og pepper, og eventuelt litt mer sukker, om nødvendig. Tilsett hakket frisk basilikum til slutt. Ha kjøttbollene i sausen og la dem trekke i sausen til de er gjennomvarme og ferdige.

Spagetti med kjøttboller og spicy tomatsaus

Kok spagettien etter anvisningen på pakken. Tips til koking av pasta finner du her.

Bland sammen tomatsausen og spagettien, og server umiddelbart. Serveres med fersk parmesan og gjerne noen basilikumblader, og med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt landbrød.

eltefritt landbrød og spagetti

Velbekomme!


, ,

19 Kommentarer

  1. GladMamma 19. november 2013 at 11:13 #

    Et bra tips til en annen vri på kjøttsausen. Denne er notert, og skal pøves ut 🙂

  2. Kristin 19. november 2013 at 22:21 #

    Fantastiske bilder, Trine 🙂

  3. Teal 19. november 2013 at 22:58 #

    Prøvde disse i kveld og de var kjempegode!

  4. Johanne 19. november 2013 at 23:01 #

    Dette ble dagens middag hos oss, og det var nydelig! Ble heldigvis litt rester som jeg kan ha til lunsj en dag 🙂

  5. Bjørg 20. november 2013 at 13:07 #

    Kjenner meg veldig godt igjen mtp på poteter som tilbehør og helt fravær av hvitløk og urter.
    Kjøttdeigen ligger til tining, så får vi se på tiden om det blir denne eller en raskere variant.

  6. Kristine 25. november 2013 at 14:39 #

    Hei!
    Hvilken type hermetiske tomater vil du anbefale?

  7. Karina 26. november 2013 at 17:39 #

    Takk for nok en super oppskrift – disse smakte kjempegodt, og gikk kjapt og greit å lage etter jobb. Hele familien er storfornøyd!

  8. tone storslett 29. november 2013 at 14:04 #

    Jeg lurer på hvor jeg kan få tak i chiliflak?

    • Kathrine 28. januar 2014 at 14:48 #

      Jeg lurer også på hvor man kan få fatt i chiliflak. Har letet i flere butikker.

      • Trine ;) 28. januar 2014 at 17:36 #

        Chiliflak finner du i krydderhyllen i velassorterte dagligvareforretninger og i etniske butikker. Ellers er det også flere nettbutikker som selger krydder som kan være verdt å sjekke ut dersom du ikke finner chiliflak der du bor.

  9. Kristin 7. januar 2014 at 10:23 #

    Opplever at hermetiske tomater varierer veldig i kvalitet, hvilke foretrekker du?
    Blir ikke helt klok på dette.
    Takk for fin og inspirerende blogg!

  10. Siri Nilsen 23. januar 2014 at 15:22 #

    Denne lagde vi igår, med frisk chili, hvitvinseddikk og noen klunker med rødvin. Vi brukte dog hele to potter med urter da vi er en sucker for sånt.

    Dette ble en sukse hos store og små, samt hos 2,5 åringen som sa NAM NAM hele tiden. Lille jenta på 9 mnd var også i ekstase.

    Denne oppskrifta går i kokkeboka mi ja 🙂

    Takk:-)

    • Trine ;) 26. januar 2014 at 01:29 #

      Så hyggelig å høre at retten falt i smak hos både store og små! 🙂

  11. Lorien 13. mars 2014 at 17:37 #

    2 d kyllingbuljong. Er det 2 dl?

    • Trine ;) 16. mars 2014 at 00:39 #

      Ja, det skal være 2 dl. 🙂

  12. Maiken Brix 8. september 2014 at 19:31 #

    Glimrende!! Denne var digg:) Kommer til å gå inn i middagsrulleringen:)

  13. Myrte 9. desember 2014 at 22:53 #

    Dette så utrolig godt ut! Tenkte å lage kjøttbollene og sausen som tapasrett. Hvor lang tid i forveien kan jeg lage dette uten å fryse det? 🙂 Ved frysing, bør sausen og kjøttbollene fryser hver for seg?

    Takk for svar 🙂

  14. edit 10. desember 2014 at 14:29 #

    Digg oppskrift!!

  15. Kjell 3. mars 2016 at 12:47 #

    Kjempe godt ,det blir fast Torsdag’s middag 😀

Legg igjen en kommentar