EPLEKAKE MED BJØRNEBÆR OG SMULDRELOKK

Eplekake med bjørnebær

I dag er det den norske epledagen, og hva passer vel ikke bedre enn å dele en eplekakeoppskrift? Eplekaken laget jeg til mitt eget fødselsdagsselskap forrige helg, og helt ubeskjedent må jeg få si at den smakte nydelig. I tillegg til epler fylte jeg kaken med bjørnebær, noe som er en smakfull kombinasjon til de syrlige eplene. Dessuten er det også en fryd for øyet. I tillegg toppet jeg kaken med en crispy smuldredeig, som ga fin motstand til de lune og myke eplene. Prøv da vel!

Finn frem:

KAKEBUNN

  • 200 g smør
  • 225 g sukker
  • 2 egg
  • 260 g hvetemel
  • 2 ts bakepulver
  • kakeform, ca. 24 cm i diameter

EPLE- OG BJØRNEBÆRFYLL

  • 3 store epler, i tynne båter
  • ca. 150 g bjørnebær (eller andre bær)

SMULDRELOKK

  • 60 g smør
  • 60 g perlesukker
  • 60 g hvetemel
  • 60 g mandler, hakket

eplerSett ovnen på 180 grader.

Rør smør og sukker lyst og luftig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper, hvis du ikke har K-spade). Tillsett ett egg av gangen, og visp godt mellom hvert egg. Vend inn siktet hvetemel og bakepulver, og rør forsiktig til alt er godt blandet. Smør og strø en kakeform (ca. 24 cm i diameter) og fordel ca 2/3 av røren jevnt utover. Fordel eplene utover deigen og deretter bjørnebærene (eventuelt andre bær, for eksempel bringebær eller blåbær). Fordel deretter den resterende 1/3 av deigen over kaken, primært over bjørnebærene.

Smuldre sammen ingrediensene til smuldrelokket og fordel det over kaken, og press det lett ned med hendene. Dryss gjerne litt ekstra perlesukker over og stek kaken ved 180 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i ca. 45 minutter, til kaken er gjennomstekt.

Eplekake med bjørnebær

Server kaken helst lun, for da er den aller best, og gjerne med lettvispet kremfløte/creme fraiche eller med vaniljeis som tilbehør.

TIPS: Bjørnebærene kan eventuelt erstattes med blåbær eller bringebær, eller erstattes med ytterligere ett eple, dersom du ønsker en «ren» eplekake.

Alle oppskrifter med epler finner du samlet HER. Ta gjerne også en titt på innlegget som ble postet på epledagen 2012, hvor jeg har samlet mine eplefavoritter.

Enjoy!


, , ,

15 Kommentarer

  1. Bjørg 18. oktober 2013 at 12:28 #

    Dette blir dagens dessert her! Bjørnebær og epler høres ut som en god blanding.
    Lunken med vaniljeis-hvem kan motstå det?

  2. ilde 18. oktober 2013 at 14:57 #

    «smør og strø».. hva strør man med? hilsen nybegynner!

    • Bjørg 19. oktober 2013 at 17:57 #

      Smør og hvetemel ,rist ut det hvetemelet som ikke kleber seg til smøret. Den er bare kjempegod,bør prøves med en gang!

  3. Bjørg 19. oktober 2013 at 17:49 #

    ….og den smakte helt fantastisk,nærmest ikke en smule igjen

  4. Janne 20. oktober 2013 at 12:32 #

    Helt nyyydelig!!
    Jeg lagde med norske epler og norske, selvplukkede blåbær, og serverte med hjemmelaget vaniljeis og det var en super kombinasjon!
    Falt virkelig i smak hos alle og ikke en smule igjen:-)
    Takk Trine:)

  5. Hulda 30. januar 2014 at 10:06 #

    Kan man lage denne en dag i forkant og la den stå ubakt i kjøleskap, for så å putte den i ovnen rett før den skal spises?

  6. Alexandra 5. februar 2014 at 18:42 #

    Min ble dessverre litt rå i midten, men smakte helt nydelig allikevel! Synes faktisk den var bedre når den hadde fått stå kald i kjøleskapet en natt, enn rett ut av ovnen.. Min nye kakefavoritt!:)

  7. sara 19. september 2014 at 18:00 #

    hei,

    kan man lage denne natten før(skal den da stå i kjøleskap eller romtemperatur)?

    og hvor mange ganger bør den dobles hvis man skal lage en langpanne?

  8. Marte 23. september 2014 at 18:14 #

    Jeg hadde ikke bær, men tok i stedet et lag vaniljekrem oppå eplene. Resultatet ble helt magisk, og jeg måtte gå til naboene med resten av kaken for å ikke spise opp hele selv! 😀

  9. Solveig Karlsen 6. februar 2015 at 16:33 #

    hjælpes så mye godt

  10. Anette 16. april 2015 at 09:15 #

    Hei, kan denne kaken fryses? Planlegger baking til konfirmasjon i mai…Takknemlig for svar.

    • Trine ;) 18. april 2015 at 23:46 #

      Ja, selve kaken kan fin fryses, men jeg vil tro at smuldrelokket kanskje ikke vil være så crispy etterpå.

  11. Bente sund 12. juni 2015 at 15:10 #

    Denne fikk jeg IKKE til. Jeg er vanligvis en råtass m kaker,
    Er det riktig m 260 går m i deigen? Det ble en tykk deig og ingen kakerøre
    Den ble så tykk at det var nesten umulig å fordele den siste1/3 over
    Jeg tok noen bilder. Er det mulig å legge inn disse?

  12. Hanne 13. januar 2016 at 23:29 #

    Fantastisk god! Kaka ble spist opp samme kveld som den ble laget <3 I min ovn bør nok kaka stekes i en time for den ble en anelse rå inni, men det var det ingen av gjestene som brydde seg noe om.

  13. Maja 14. september 2017 at 17:15 #

    Jeg fikk heller ikke til denne kaken. Ble helt rå inni og da var den i ovnen i 50 minutter. Hadde nok forventet en mer luftig kake. Vet ikke helt hva jeg har gjort galt? Men ellers veldig god på smak.

Legg igjen en kommentar