I dag er det den norske epledagen, og hva passer vel ikke bedre enn å dele en eplekakeoppskrift? Eplekaken laget jeg til mitt eget fødselsdagsselskap forrige helg, og helt ubeskjedent må jeg få si at den smakte nydelig. I tillegg til epler fylte jeg kaken med bjørnebær, noe som er en smakfull kombinasjon til de syrlige eplene. Dessuten er det også en fryd for øyet. I tillegg toppet jeg kaken med en crispy smuldredeig, som ga fin motstand til de lune og myke eplene. Prøv da vel!

Ingredienser

KAKEBUNN

200 g smør
225 g sukker
2 egg
260 g hvetemel
2 ts bakepulver
kakeform , ca. 24 cm i diameter

EPLE- OG BJØRNEBÆRFYLL

3 epler (store), i tynne båter
150 g bjørnebær eller andre bær

SMULDRELOKK

60 g smør
60 g perlesukker
60 g hvetemel
60 g mandler , hakket

SLIK GJØR DU

Sett stekeovnen på 180 grader.

Rør smør og sukker lyst og luftig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visper, hvis du ikke har K-spade). Tillsett ett egg av gangen, og visp godt mellom hvert egg. Vend inn siktet hvetemel og bakepulver, og rør forsiktig til alt er godt blandet. Smør og strø en kakeform (ca. 24 cm i diameter) og fordel ca 2/3 av røren jevnt utover. Fordel eplene utover deigen og deretter bjørnebærene (eventuelt andre bær, for eksempel bringebær eller blåbær). Fordel deretter den resterende 1/3 av deigen over kaken, primært over bjørnebærene.

Smuldre sammen ingrediensene til smuldrelokket og fordel det over kaken, og press det lett ned med hendene. Dryss gjerne litt ekstra perlesukker over og stek kaken ved 180 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i ca. 45 minutter, til kaken er gjennomstekt.

Server kaken helst lun, for da er den aller best, og gjerne med lettvispet kremfløte/creme fraiche eller med vaniljeis som tilbehør.

TIPS: Bjørnebærene kan eventuelt erstattes med blåbær eller bringebær, eller erstattes med ytterligere ett eple, dersom du ønsker en «ren» eplekake.

Alle oppskrifter med epler finner du samlet HER. Ta gjerne også en titt på innlegget som ble postet på epledagen 2012, hvor jeg har samlet mine eplefavoritter.

Enjoy!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Dette blir dagens dessert her! Bjørnebær og epler høres ut som en god blanding.
  Lunken med vaniljeis-hvem kan motstå det?

  1. Smør og hvetemel ,rist ut det hvetemelet som ikke kleber seg til smøret. Den er bare kjempegod,bør prøves med en gang!

 2. Helt nyyydelig!!
  Jeg lagde med norske epler og norske, selvplukkede blåbær, og serverte med hjemmelaget vaniljeis og det var en super kombinasjon!
  Falt virkelig i smak hos alle og ikke en smule igjen:-)
  Takk Trine:)

 3. Kan man lage denne en dag i forkant og la den stå ubakt i kjøleskap, for så å putte den i ovnen rett før den skal spises?

 4. Min ble dessverre litt rå i midten, men smakte helt nydelig allikevel! Synes faktisk den var bedre når den hadde fått stå kald i kjøleskapet en natt, enn rett ut av ovnen.. Min nye kakefavoritt!:)

 5. hei,

  kan man lage denne natten før(skal den da stå i kjøleskap eller romtemperatur)?

  og hvor mange ganger bør den dobles hvis man skal lage en langpanne?

 6. Jeg hadde ikke bær, men tok i stedet et lag vaniljekrem oppå eplene. Resultatet ble helt magisk, og jeg måtte gå til naboene med resten av kaken for å ikke spise opp hele selv! 😀

  1. Ja, selve kaken kan fin fryses, men jeg vil tro at smuldrelokket kanskje ikke vil være så crispy etterpå.

 7. Denne fikk jeg IKKE til. Jeg er vanligvis en råtass m kaker,
  Er det riktig m 260 går m i deigen? Det ble en tykk deig og ingen kakerøre
  Den ble så tykk at det var nesten umulig å fordele den siste1/3 over
  Jeg tok noen bilder. Er det mulig å legge inn disse?

 8. Fantastisk god! Kaka ble spist opp samme kveld som den ble laget <3 I min ovn bør nok kaka stekes i en time for den ble en anelse rå inni, men det var det ingen av gjestene som brydde seg noe om.

 9. Hei 🙂
  Jeg tenkte å prøve ut denne i dag, men da jeg er ganske ny på baking lurer jeg på et (sikkert kjempe teit) spørsmål. Skal smøret smeltes før jeg skal røre det sammen med sukker?

  1. Nei, du skal ikke smelte smøret. Det kan imidlertid være lurt å la smøret stå på benken noen minutter før du rører det sammen med sukkeret, slik at det blir lettere å blande sammen. Lykke til!

  1. Dersom du tåler nøtter kan du benytte det. Er usikker på om havregryn vil gjøre nytten, da mandlene skal tilføre litt «krønsj».

 10. Hei! Jeg har bakt eplekaken i kveld,men skal spises i morgen,lønner det seg å fryse den eller kan den stå i romtemperatur/kjøleskap til i morgen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste