ELTEFRITT VIDUNDELIG VALNØTTBRØD

valnøttbrød

Når det kommer til brød finnes det knapt noe brød som er bedre enn det eltefrie brødet. Med litt planlegging og minimal innsats blir jeg gang på gang belønnet med luftige og saftige brød, med en perfekt sprø skorpe. Alltid! Dette valnøttbrødet er ikke noe unntak, tvert imot! Det eneste problemet er at det forsvinner så alt for fort, så du må være kjapt frempå i større lag dersom du vil sikre deg en bit. Her er oppskriften:

 • 400 gram siktet hvetemel
 • 75 gram siktet rugmel
 • 1/4 ts tørrgjær
 • ca 1,5 ts havsalt
 • 100 gram valnøtter, grovt hakket
 • 1/2 ts honning
 • 4 dl romtemperert vann

Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca 10-20 timer.

valnøttbrød

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.

valnøttbrød

Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet her er 24 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. La brødet avkjøle på en rist.

valnøttbrød ost

Valnøttbrødet smaker godt til smørbrød og som tilbehør til salater og småretter, for eksempel. Men aller best er det sammen med ost. En god, moden ost, noen valnøtter og litt flytende honning, og kanskje et pittelite glass med portvin – og jeg svever høyt der oppe i «mathimmelen» enda en gang.

valnøttbrød

For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Enjoy!

 


, ,

71 Kommentarer

 1. kristin 14. mars 2013 at 13:13 #

  Hei!

  Noen ganger klapper deigen sammen når jeg «vipper» brødet opp i gryta.
  da blir det ikke like vellykket/godt.
  TIPS?

  • Thea 18. mars 2013 at 13:49 #

   Pleier å bare heve brødet direkte i gryten, synes det er det aller enkleste 🙂

   • Trine ;) 18. mars 2013 at 14:15 #

    Ved å la brødet heve i gryten, for deretter å sette en kald gryte i ovnen, får du nok ikke den sprø og gode skorpen som er karakteristisk for dette brødet.

    • Heidi B R 21. januar 2017 at 19:02 #

     Fungerer kjempefint med rett i gryta. Mitt falt også sammen da jeg vippet det oppi gryta første gang – så det sluttet jeg med. 30 min før det skal i ovnen setter jeg varme under gryten, laveste nivå. Det blir superbra hver gang! Sprø skorpe blir det også, Trine.

     NBJeg har alltid hatt bakepapir i gryten også!

  • Oddbjørg 28. desember 2014 at 19:34 #

   Eg brukar bakepapir på etterhevinga. Brettar brødet og legg det til etterheving på bakepapir i bakebollen. Når det er ferdig hevet løftar eg det bedre rett over i glovarm gryte. Fungerer kvar gong og brødet er sprøtt og godt☺

 2. Nina 14. mars 2013 at 16:48 #

  Oioioi……dette brødet skal jeg sannelig lage:-)
  Fine bilder også 🙂

 3. Hege 14. mars 2013 at 19:28 #

  Hei!

  Jeg har sluttet med brettingen. Jeg tømmer rett og slett den langtidshevede deigen rett i den oppvarmede gryta. Men pass på å løsne den fra bollen forsiktig med en slikkepott, slik at den ikke mister all luft når du tømmer den i gryta. Brødene blir like fine og faktisk mange ganger bedre enn når leg slet med brettingen og tømming over til gryta.

  Og takk til deg Trine for en fantastisk blogg med gode, sunne og kulinariske matopplevelser, min famile har fått ved, at du deler disse oppskriftene og tipsene med oss!!! 🙂

  • Trine ;) 17. mars 2013 at 00:26 #

   Hm, det må jeg forsøk en gang 😉

   • Kari Anne 18. mars 2013 at 12:34 #

    Jeg bretter heller aldri. Brødet blir like godt om ikke bedre og det er definitivt mye mindre kliss. Fremgangsmåten hos Le Creuset sier heller ikke noe om bretting. http://www.lecreuset.no/Verdens-beste-brod-bakt-i-stopejern-no.aspx
    Vi baker ikke annet brød lenger – men varierer med forskjellig typer mel, nøtter og frø. Og nå skal vi altså prøve valnøtter!

    Lykke til!

    • Trine ;) 18. mars 2013 at 12:42 #

     Skal teste det i morgen 🙂

    • Trine ;) 19. mars 2013 at 09:03 #

     Hm, Le Creuset-brødet brettes også, sjekk oppskriften 🙂

     • Kari Anne 19. mars 2013 at 10:58 #

      Ja – jeg var visst litt kjapp og ga deg feil oppskrift. Trodde det var her jeg hentet den en gang og så ikke godt etter.

      Jeg bretter på et vis, men i selve bollen etter at den har stått natten over (eller gjennom dagen). Bruker normalt en slikkepott, eller en våt hånd og drar deigen inn mot midten til jeg har gått bollen rundt. Lar deigen etterheve en times tid før den vippes oppi den varme gryten. Jeg synes det blir mer vellykket når jeg bare lar den etterheve i 1 time pluss tiden det tar å varme opp ovnen, men dette varierer selvfølgelig fra kjøkken til kjøkken og hvor varmt det er.

      Takk for veldig mange gode oppskrifter som vi koser oss med jevnt og trutt. Du er flink!

  • Frank Cannon, P.I. 14. mai 2014 at 17:14 #

   Hvis du ikke etterhever – det er det du gjør når du bretter deigen og lar den hvile, du presser ut CO² og lar gjæren få inn ny luft – vil brødet bli tyngre og tettere i konsistens. Å heve flere ganger øker glutenelastisiteten i deigen. Bare pass på å flytte deigen forsiktig nok over i gryta, så den beholder mye av luftigheten du sørget for ved å etterheve.

 4. Elin 14. mars 2013 at 22:39 #

  Brødet ser fantastisk godt ut. Flotte bilder. Sliter med samme problem her i huset og- eltefrie brød går ned på høykant! 😉

 5. Nina 15. mars 2013 at 11:21 #

  Skal prøve dette brødet i helga, tenkte å bruke en jerngryte, må den smøres med olje eller noe?

  • Trine ;) 15. mars 2013 at 14:15 #

   Neida, det er ikke nødvendig å smøre gryta.

   • Frank Cannon, P.I. 14. mai 2014 at 17:19 #

    Jeg er uenig. Etter min erfaring er det nødvendig å smøre gryta med et tynt lag nøytral olje hvis gryta er ny, og ikke ferdig mettet med fett gjennom annen matlaging slik gamle og godt vedlikeholdte jerngryter gjerne blir.

    Gjør du ikke det, risikerer du at deigen blir hengende fast når du skal ha den ut igjen.

    Dette gjelder for så vidt også emaljerte jerngryter, som ikke vil bli mettet av fett slik vanlige porøse jerngryter blir.

    • Sidsel 16. august 2016 at 18:52 #

     Jeg bruker jerngryte fra IKEA. Den trenger hvert fall ikke smøres.

 6. Laila 15. mars 2013 at 11:44 #

  Var innom Meny, hvor de har osteuke. De hadde en fantastisk god marinert Manchego, som jeg selvfølgelig spurte hvordan de hadde marinert. Ostedamen svarte: «Jeg har funnet oppskriften på noe som heter Trinesmatblogg» 🙂

  • Trine ;) 15. mars 2013 at 14:16 #

   Så gøy å høre! 🙂

 7. Magne D. Antonsen 15. mars 2013 at 15:28 #

  Bra brød, Trine!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  • Trine ;) 15. mars 2013 at 22:49 #

   Bra valg, Magne! 😉

 8. Amorine 15. mars 2013 at 23:13 #

  Lagde dette i dag – fantastisk godt!!!! Ny deig står til heving nå 🙂
  Tusen takk for masse deilig inspirasjon!

  • Trine ;) 17. mars 2013 at 00:24 #

   🙂

 9. Ingrid 17. mars 2013 at 23:41 #

  heisann! Bare lurer på om deigen kan tømmes rett i brødformer ? eller vil det ikke bli like vellykket da? Og i såfall , hva blir steketida da?

  • Trine ;) 18. mars 2013 at 00:35 #

   Jeg har ikke forsøkt det selv, men det skal gå bra dersom du kler formen med dobbelt lag med aluminiumsfolie. Men, det aller beste resultatet får du dersom du steker brødet i jerngryte med lokk.

 10. Svetlana 18. mars 2013 at 08:31 #

  Hei Trine! Da har jeg prøvd vallnøttbrødetheri huset. Det ble så godt! Og forsvant i løpet av dagen (første gang mitt brød spises opp så raskt!)…Tusen takk for oppskriften,den blir fast hos oss :)!

  • Trine ;) 18. mars 2013 at 12:43 #

   Ja, dette brødet får virkelig ben å gå på. 🙂

 11. Camilla 18. mars 2013 at 10:52 #

  Brødet står i ovnen nå, den brettingen fikk jeg ikke helt til. I mangel av gryte løftet jeg to deiger (med bakepapiret) opp i hver sin oppvarmede kakeform og la kakeformbunner som lokk. Det ser foreløpig vellykket ut, men det gjenstår å smake…

 12. Sissel 18. mars 2013 at 11:04 #

  Hei – kan jeg bruke leirgryte ?

  • Trine ;) 18. mars 2013 at 11:14 #

   Jeg har ikke prøvd det selv, men har lest at andre bloggere har brukt det med hell. Lykke til!

  • Gunn 28. mars 2013 at 16:50 #

   Bakte eltefritt brød for første gang nylig. Leirgryte fungerte perfekt.

  • Gro 20. juni 2015 at 15:13 #

   Jeg stekte det i min gode, gamle Røhmertopf idag og det gikk veldig bra. Deilig og sprø skorpe. Jeg drysset havregryn i bunnen før jeg vippet deigen oppi, så det satt ikke fast.

 13. Frank Svoboda 19. mars 2013 at 09:03 #

  Hei!
  Eltefritt brød smaker fantastisk!!!!

  Har et spørsmål.
  Når jeg lager brødet kommer det av og til en salmiakk aktig lukt fra ovenen ( når man tar deigen i gryten).
  Noen som har en idè om hva dette kan være?

  NB!
  Husk at om du har svart fenolhåndtak på din støpejernsgryte (på lokket), så tåler de kun 200 grader og vil sprekke ved steking på 250 grader. Det gjorde hvertfall mitt 🙂
  Skru det av eller kjøp håndtak i rustfritt stål. Vet du har tipset om dette tidligere også Trine 🙂

 14. Rune 19. mars 2013 at 10:22 #

  Hei!
  Nettopp tatt ut mitt første eltefrie brød, som definitivt ikke blir det siste. Dette valnøttbrødet ditt dekker alt jeg trenger i et brød så som smak og konsistens. Og så utrolig enkelt, vanlig brødbaking og meg går ikke sammen, blir alltid noen flate mursteiner ut av det, men dette ble noe helt utrolig luftig og godt. Bakers og disse andre bakerne har mistet meg som kunde fra og med nå.

  mvh
  Rune

 15. WencheS 19. mars 2013 at 19:54 #

  Kan brødet fryses?

  • Trine ;) 20. mars 2013 at 18:55 #

   Ja, brødet kan fryses, men er best ferskt. Du vil miste den sprø skorpen når du fryser det ned, men hvis du varmer opp brødet i varmluftsovn vil du få en sprø skorpe igjen (men da må det spises opp umiddelbart).

 16. Heidi 20. mars 2013 at 10:12 #

  Hei. Hva med emaljerte kjeler ? forsøker å ikke fylle opp kjøkkenet med alskens, håper å bruke noe jeg har. Jerngryta mi er alt for stor. Har en gammeldags (70 tallet) emaljert gryte, vil ikke ødelegge den. Har også en emaljert jerngryte. Tåler de 250 grader?

  • Trine ;) 20. mars 2013 at 10:48 #

   Det vet jeg ikke. Du kan eventuelt sjekke det i en utstyrsforretning, eventuelt med leverandøren.

  • Frank Cannon, P.I. 14. mai 2014 at 17:03 #

   Emaljert jerngryte passer utmerket. Husk at emaljen er herdet på mye høyere temperatur enn den du skal steke brødet på.

 17. Anne Simonsen 22. mars 2013 at 10:33 #

  Hvor har det blitt av utskriftsknappen på oppskriftene dine ?

  Savner den.

 18. salige lavendel 24. mars 2013 at 08:05 #

  Mmmm, ser lekkert ut! Har bokmerket siden til en dag jeg får bakelyst. Synes også det eltefrie brødet er verdens beste! Og så ser det jo ut som det kommer rett fra et fransk bakeri =)

 19. Kjell T. 26. mars 2013 at 20:26 #

  Etter å ha prøvd denne oppskrifta for nokre dager siden er nå brød nr 2 på gang.
  Enkelt og veldig godt på smak så dette blir nok heller å bake sjøl enn å kjøpe på butikken heretter.

 20. Adele 1. april 2013 at 12:42 #

  Ser helt utrolig godt ut, Trine! Dette skal jeg prøve meg på i dag.

 21. Levendel 6. april 2013 at 19:48 #

  Hei! jeg har ikke jerngryte, og ser det går an å bruke brødformer, hvis man kler dem med dobbelt lag aluminiumsfolie. Jeg lurer på: går det an å bruke en stekeplate som er mindre enn vanlig stekeplate, og bruke alu.folie som lokk?? Trenger man ikke lokk hvis man bruker brødformer som beskrevet over her?

  • Trine ;) 9. april 2013 at 12:26 #

   Aluminiumsfolien fungerer som lokk på brødformene. Hvis du ønsker å benytte stekeplate er det nok best å steke brødet uten folie, for den vil jo omslutte deigen. Dessuten kan brødet sige utover. (Jeg har imidlertid ikke selv forsøkt annet enn å steke brødet i gryte, så jeg har selv ingen erfaringer her.) Har du ikke egnede gryter, former eller ildfaste fat å steke i anbefaler jeg at du har deigen i en liten langpanne slik at det blir et langpannebrød. Se feks denne oppskriften: http://trinesmatblogg.no/2011/06/21/eltefri-foccacia/ Eventuelt kan du lage rundstykker: http://trinesmatblogg.no/2011/11/11/eltefrie-rugrundstykker-med-solsikkekjerner-til-farsdag/

   • Frank Cannon, P.I. 14. mai 2014 at 17:29 #

    Hele poenget med jerngryte er at jerngodset holder godt på varmen, og du vil dermed få høy varmepåføring fra første sekund. Det er dette som gir den sprø skorpen. I tillegg vil lokket på jerngryta sørge for at luftfuktigheten inni gryta bevares, noe som igjen forsterker varmepåføringen på den delen av brødet som ikke er i direkte kontakt med jernet (fuktig luft leder varme bedre enn tørr luft).

    Hvis du ikke har jerngryte anbefaler jeg å steke brødet på en såkalt pizzastein som forhåndsvarmes i ovnen på samme måte som jerngryta. I tillegg, for å skape fuktig luft i ovnen, setter du ei brødform (eller noe annet av billig metall) på rist eller plate nederst i ovnen, og legger fire-fem isbiter oppi idet du overfører brødet til steinen. Disse vil raskt fordampe og sørge for god varmepåføring og sprø skorpe.

 22. Stine 1. juni 2013 at 08:41 #

  Kjempegodt brød. Laget det for en ukes tid siden, og nå står brød nr 2 i ovnen, klar for lørdagsfrokost med storfamilien. Tusen takk for en flott blogg med masse inspirasjon!

 23. Stine 9. juli 2013 at 23:26 #

  Hei Trine. Lurer på en ting når det gjelder disse langhevede brødene. Leser på nett at det er en del som synes det er upraktisk å skjære disse runde brødene, og jeg er faktisk veldig enig i dette. Savner en skikkelig «gryte» med lokk, som har samme form som vanlige rektangulære brødformer. Håper dette er noe som kommer etterhvert, har lett overalt på nettet, og finner bare Le Creuset sin brødform (som er i hendige størrelser), men som er uten lokk! Vet du noe om dette, feks om det er noen produsenter som jobber med dette? Når det er sagt så blir faktisk resultatet ganske så bra med å heve brødet i vanlig brødform og steke det på omtrendt samme måte (dvs. steketid og temp). Dette har jeg gjort mange ganger med glutenfrie brød til min datter, og det blir en solid og sprø skorpe da også, t.o.m på glutenfritt.

  • Trine ;) 9. juli 2013 at 23:45 #

   Jeg har ikke kjennskap til at det finnes, eller er under utvikling, en avlang jerngryte. Det finnes imidlertid avlange ildfaste gryter med lokk som kan benyttes, jeg har bla selv en på hytta. Jeg foretrekker imidlertid selv å benytte jerngryten som jeg synes gir det beste resultatet.

  • Pernille 20. november 2013 at 20:09 #

   Jeg bruker denne:

   http://www.lekue.co.uk/en/bread-maker-0200600?&redirected=1

   • Nina 23. mars 2016 at 16:17 #

    Fungerer lekue til denne oppskriften?

 24. Erlend 10. november 2013 at 15:41 #

  Dette er det beste brødet jeg har smakt og det er så morsomt når man får det til, så akkurat ut som på bildet også. Samme dagen som jeg bakte dette brødet laget jeg også pitabrødet utfra oppskrift på bloggen din og de ble også helt perfekte. Det er gøy å prøve nye ting når kjæring og barn også liker det jeg serverer. Takk takk

 25. Christina 14. desember 2013 at 00:21 #

  Dette så kjempegodt ut! Går det greit å fryse dette brødet?

 26. louise 15. desember 2013 at 09:25 #

  Hei Trine. Kjøpte min første le creuset gryte i går og har akkurat fått ut mitt første eltefrie brød fra ovnen. Smakte himmelsk – takk for oppskrift.

  Det jeg lurer på er strengt tatt hvor du har kjøpt den lekre tre-tallerken (som osten og valnøttene er dandert på). Den var skikkelig lekker!

  God jul til deg.

 27. Grethe G. Bøen 10. april 2014 at 14:19 #

  Hei, nå har jeg laget flere varianter av ditt grytebrød, og som du lover blir det bestandig perfekt 🙂
  Men, en ting, eller ett tips, jeg ‘bretter’ ikke deigen. Jeg skraper deigen rett ut av hevebollen og rett i oppvarmet gryte. Mine brød ser akkurat ut som dine.
  Dette ‘tipset’ har jeg sett ett annet sted, husker ikke helt hvor.

  • Kari Anne Paust 15. april 2014 at 10:38 #

   Jeg har nå bakt eltefrie brød i et par år og gjør som deg – skraper deigen rett ut av bollen. Prosessen er slik at jeg langtidshever deigen, når den har hevet seg til dobbeltstørrelse «drar» jeg den sammen i bakebollen og lar den etterheve der i ca. 45 min og så skraper jeg den rett i den oppvarmede gryten. Brødene blir helt supre.

 28. Hanne 12. april 2014 at 12:32 #

  Lurer på om de eltefrie brødrene kan Lages glutenfrie.noen erfaringer med det?

 29. Astrid 20. desember 2014 at 17:46 #

  Bakt brødet mange ganger, men første gang med valnøtter☺️
  Alltid fantastisk resultat, og har heller ingen problemer med at gryta må smøres, bruker Le creuset

 30. Charlotte 14. januar 2015 at 22:24 #

  Skal brødet virkelig inte stå inne lenger enn en halvtime+ farge på toppen?
  «Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter»

  Jeg har prøvet leirgrytebrød før men det har stått inne ca 70 minutter.
  Når jeg tok ut valnøttebrødet etter en liten time så synes at brødet ble veldig kompakt (men godt

  • Trine ;) 27. januar 2015 at 23:31 #

   Jeg baker alltid brødene i støpjernsgryter, og i min ovn er brødene alltid ferdige etter 35-45 minutter. Mulig leirgryter ikke leder varmen like godt, har aldri prøvd det selv og jeg kan derfor ikke gi deg et bedre svar, men ser at mange benytter det.

 31. Linda 18. mars 2015 at 23:45 #

  Laget dette brødet for første gang i dag. Brukte under 10 minutter i går kveld til å sette deigen, og minimalt med tidsforbruk også i dag, med bretting og håndtering av skrekkelig varm gryte!! Så raskt har jeg aldri laget brød før. Og har heller aldri laget brød som smaker så utrolig vidunderlig! Dette kan nok fort bli en vane! Takk for inspirerende oppskrifter!

 32. Laura 21. april 2015 at 12:41 #

  Hei!
  Hvorfor tørrgjær og ikke fersk? Er det hipp som happ? Jeg har laga annen type deig med ferskgjær til kaldheving før, og det har gått bra.

 33. Karianne 1. juni 2015 at 14:43 #

  Hei! Har laget dette brødet mange ganger, og synes det smaker helt fantastisk! Men her jeg befinner meg nå har jeg bare en stor jerngryte.. Vil det fungere å doble oppskriften og steke i den store gryta? ved du evt hvordan det da vil bli med steketid og temperatur? 🙂

 34. Idynn 18. november 2015 at 14:27 #

  Hei!
  Hvordan fungerer det å lage denne typen brød med grovere mel?

 35. Tove 23. desember 2015 at 03:24 #

  god morgen ? har baket ditt brød mange ganger til en cafe i Stavanger, men har lagt litt til
  ( hemmelig ) vellykket vær gang, nå prøver jeg elte frie jule brød, blir sikkert like bra, god jul til deg og din familie Trine

 36. Ida 29. januar 2016 at 17:48 #

  Når skal honningen i😊

 37. Agy 26. februar 2016 at 18:56 #

  Hei Trine!
  2 spørsmål:
  Kan jeg laget den uten valnøtter? Har dem ikke akkurat nå men liker veldig mye hvordan dette brødet ser ut (farge).
  Gryta mi er 28cm. Bør jeg bruke mer mel osv. for å ikke få for flat brød?

 38. marian 21. april 2016 at 11:48 #

  Mine brød blir så kompakte og noen ganger ikke gjennomstekt😢 kan jeg skylde på ovnen nå tro? Jeg følger oppskrift til punkt og prikke! Sist prøvde jeg varmluft,240* men brlde blir fortsatt kompakt😦hva gjør jeg galt??

 39. Arnhild 6. desember 2016 at 00:35 #

  Kan brødet fryses?

  • Trine ;) 6. desember 2016 at 08:06 #

   Ja.

Legg igjen en kommentar