Når det kommer til brød finnes det knapt noe brød som er bedre enn det eltefrie brødet. Med litt planlegging og minimal innsats blir jeg gang på gang belønnet med luftige og saftige brød, med en perfekt sprø skorpe. Alltid! Dette valnøttbrødet er ikke noe unntak, tvert imot! Det eneste problemet er at det forsvinner så alt for fort, så du må være kjapt frempå i større lag dersom du vil sikre deg en bit. Her er oppskriften:
Ingredienser
400 g | siktet hvetemel |
75 g | siktet rugmel |
1/4 ts | tørrgjær |
1,5 ts | havsalt (ca.) |
100 g | Valnøtter , grovt hakket |
1/2 ts | honning |
4 dl | vann romtemperert |
SLIK GJØR DU
Bland de tørre ingrediensene godt sammen i en bakebolle. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være ganske klissete, men skal ikke flyte utover. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca 10-20 timer.
Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller lignende og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret.
Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over. La brødet etterheve i ca 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryta/formen (med lokk) som du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benyttet her er 24 cm i diameter.
Når brødet er ferdig etterhevet ”vipper” du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. La brødet avkjøle på en rist.
Valnøttbrødet smaker godt til smørbrød og som tilbehør til salater og småretter, for eksempel. Men aller best er det sammen med ost. En god, moden ost, noen valnøtter og litt flytende honning, og kanskje et pittelite glass med portvin – og jeg svever høyt der oppe i «mathimmelen» enda en gang.
For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.
Enjoy!
Hei!
Noen ganger klapper deigen sammen når jeg «vipper» brødet opp i gryta.
da blir det ikke like vellykket/godt.
TIPS?
Pleier å bare heve brødet direkte i gryten, synes det er det aller enkleste 🙂
Ved å la brødet heve i gryten, for deretter å sette en kald gryte i ovnen, får du nok ikke den sprø og gode skorpen som er karakteristisk for dette brødet.
Fungerer kjempefint med rett i gryta. Mitt falt også sammen da jeg vippet det oppi gryta første gang – så det sluttet jeg med. 30 min før det skal i ovnen setter jeg varme under gryten, laveste nivå. Det blir superbra hver gang! Sprø skorpe blir det også, Trine.
NBJeg har alltid hatt bakepapir i gryten også!
Eg brukar bakepapir på etterhevinga. Brettar brødet og legg det til etterheving på bakepapir i bakebollen. Når det er ferdig hevet løftar eg det bedre rett over i glovarm gryte. Fungerer kvar gong og brødet er sprøtt og godt☺
Oioioi……dette brødet skal jeg sannelig lage:-)
Fine bilder også 🙂
Hei!
Jeg har sluttet med brettingen. Jeg tømmer rett og slett den langtidshevede deigen rett i den oppvarmede gryta. Men pass på å løsne den fra bollen forsiktig med en slikkepott, slik at den ikke mister all luft når du tømmer den i gryta. Brødene blir like fine og faktisk mange ganger bedre enn når leg slet med brettingen og tømming over til gryta.
Og takk til deg Trine for en fantastisk blogg med gode, sunne og kulinariske matopplevelser, min famile har fått ved, at du deler disse oppskriftene og tipsene med oss!!! 🙂
Hm, det må jeg forsøk en gang 😉
Jeg bretter heller aldri. Brødet blir like godt om ikke bedre og det er definitivt mye mindre kliss. Fremgangsmåten hos Le Creuset sier heller ikke noe om bretting. http://www.lecreuset.no/Verdens-beste-brod-bakt-i-stopejern-no.aspx
Vi baker ikke annet brød lenger – men varierer med forskjellig typer mel, nøtter og frø. Og nå skal vi altså prøve valnøtter!
Lykke til!
Skal teste det i morgen 🙂
Hm, Le Creuset-brødet brettes også, sjekk oppskriften 🙂
Ja – jeg var visst litt kjapp og ga deg feil oppskrift. Trodde det var her jeg hentet den en gang og så ikke godt etter.
Jeg bretter på et vis, men i selve bollen etter at den har stått natten over (eller gjennom dagen). Bruker normalt en slikkepott, eller en våt hånd og drar deigen inn mot midten til jeg har gått bollen rundt. Lar deigen etterheve en times tid før den vippes oppi den varme gryten. Jeg synes det blir mer vellykket når jeg bare lar den etterheve i 1 time pluss tiden det tar å varme opp ovnen, men dette varierer selvfølgelig fra kjøkken til kjøkken og hvor varmt det er.
Takk for veldig mange gode oppskrifter som vi koser oss med jevnt og trutt. Du er flink!
Hvis du ikke etterhever – det er det du gjør når du bretter deigen og lar den hvile, du presser ut CO² og lar gjæren få inn ny luft – vil brødet bli tyngre og tettere i konsistens. Å heve flere ganger øker glutenelastisiteten i deigen. Bare pass på å flytte deigen forsiktig nok over i gryta, så den beholder mye av luftigheten du sørget for ved å etterheve.
Brødet ser fantastisk godt ut. Flotte bilder. Sliter med samme problem her i huset og- eltefrie brød går ned på høykant! 😉
Skal prøve dette brødet i helga, tenkte å bruke en jerngryte, må den smøres med olje eller noe?
Neida, det er ikke nødvendig å smøre gryta.
Jeg er uenig. Etter min erfaring er det nødvendig å smøre gryta med et tynt lag nøytral olje hvis gryta er ny, og ikke ferdig mettet med fett gjennom annen matlaging slik gamle og godt vedlikeholdte jerngryter gjerne blir.
Gjør du ikke det, risikerer du at deigen blir hengende fast når du skal ha den ut igjen.
Dette gjelder for så vidt også emaljerte jerngryter, som ikke vil bli mettet av fett slik vanlige porøse jerngryter blir.
Jeg bruker jerngryte fra IKEA. Den trenger hvert fall ikke smøres.
Var innom Meny, hvor de har osteuke. De hadde en fantastisk god marinert Manchego, som jeg selvfølgelig spurte hvordan de hadde marinert. Ostedamen svarte: «Jeg har funnet oppskriften på noe som heter Trinesmatblogg» 🙂
Så gøy å høre! 🙂
Bra brød, Trine!
Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no
Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no
Bra valg, Magne! 😉
Lagde dette i dag – fantastisk godt!!!! Ny deig står til heving nå 🙂
Tusen takk for masse deilig inspirasjon!
🙂
heisann! Bare lurer på om deigen kan tømmes rett i brødformer ? eller vil det ikke bli like vellykket da? Og i såfall , hva blir steketida da?
Jeg har ikke forsøkt det selv, men det skal gå bra dersom du kler formen med dobbelt lag med aluminiumsfolie. Men, det aller beste resultatet får du dersom du steker brødet i jerngryte med lokk.
Hei Trine! Da har jeg prøvd vallnøttbrødetheri huset. Det ble så godt! Og forsvant i løpet av dagen (første gang mitt brød spises opp så raskt!)…Tusen takk for oppskriften,den blir fast hos oss :)!
Ja, dette brødet får virkelig ben å gå på. 🙂
Brødet står i ovnen nå, den brettingen fikk jeg ikke helt til. I mangel av gryte løftet jeg to deiger (med bakepapiret) opp i hver sin oppvarmede kakeform og la kakeformbunner som lokk. Det ser foreløpig vellykket ut, men det gjenstår å smake…
Hei – kan jeg bruke leirgryte ?
Jeg har ikke prøvd det selv, men har lest at andre bloggere har brukt det med hell. Lykke til!
Bakte eltefritt brød for første gang nylig. Leirgryte fungerte perfekt.
Jeg stekte det i min gode, gamle Røhmertopf idag og det gikk veldig bra. Deilig og sprø skorpe. Jeg drysset havregryn i bunnen før jeg vippet deigen oppi, så det satt ikke fast.
Hei!
Eltefritt brød smaker fantastisk!!!!
Har et spørsmål.
Når jeg lager brødet kommer det av og til en salmiakk aktig lukt fra ovenen ( når man tar deigen i gryten).
Noen som har en idè om hva dette kan være?
NB!
Husk at om du har svart fenolhåndtak på din støpejernsgryte (på lokket), så tåler de kun 200 grader og vil sprekke ved steking på 250 grader. Det gjorde hvertfall mitt 🙂
Skru det av eller kjøp håndtak i rustfritt stål. Vet du har tipset om dette tidligere også Trine 🙂
Hei!
Nettopp tatt ut mitt første eltefrie brød, som definitivt ikke blir det siste. Dette valnøttbrødet ditt dekker alt jeg trenger i et brød så som smak og konsistens. Og så utrolig enkelt, vanlig brødbaking og meg går ikke sammen, blir alltid noen flate mursteiner ut av det, men dette ble noe helt utrolig luftig og godt. Bakers og disse andre bakerne har mistet meg som kunde fra og med nå.
mvh
Rune
Kan brødet fryses?
Ja, brødet kan fryses, men er best ferskt. Du vil miste den sprø skorpen når du fryser det ned, men hvis du varmer opp brødet i varmluftsovn vil du få en sprø skorpe igjen (men da må det spises opp umiddelbart).
Hei. Hva med emaljerte kjeler ? forsøker å ikke fylle opp kjøkkenet med alskens, håper å bruke noe jeg har. Jerngryta mi er alt for stor. Har en gammeldags (70 tallet) emaljert gryte, vil ikke ødelegge den. Har også en emaljert jerngryte. Tåler de 250 grader?
Det vet jeg ikke. Du kan eventuelt sjekke det i en utstyrsforretning, eventuelt med leverandøren.
Emaljert jerngryte passer utmerket. Husk at emaljen er herdet på mye høyere temperatur enn den du skal steke brødet på.
Hvor har det blitt av utskriftsknappen på oppskriftene dine ?
Savner den.
Mmmm, ser lekkert ut! Har bokmerket siden til en dag jeg får bakelyst. Synes også det eltefrie brødet er verdens beste! Og så ser det jo ut som det kommer rett fra et fransk bakeri =)
Etter å ha prøvd denne oppskrifta for nokre dager siden er nå brød nr 2 på gang.
Enkelt og veldig godt på smak så dette blir nok heller å bake sjøl enn å kjøpe på butikken heretter.
Ser helt utrolig godt ut, Trine! Dette skal jeg prøve meg på i dag.
Hei! jeg har ikke jerngryte, og ser det går an å bruke brødformer, hvis man kler dem med dobbelt lag aluminiumsfolie. Jeg lurer på: går det an å bruke en stekeplate som er mindre enn vanlig stekeplate, og bruke alu.folie som lokk?? Trenger man ikke lokk hvis man bruker brødformer som beskrevet over her?
Aluminiumsfolien fungerer som lokk på brødformene. Hvis du ønsker å benytte stekeplate er det nok best å steke brødet uten folie, for den vil jo omslutte deigen. Dessuten kan brødet sige utover. (Jeg har imidlertid ikke selv forsøkt annet enn å steke brødet i gryte, så jeg har selv ingen erfaringer her.) Har du ikke egnede gryter, former eller ildfaste fat å steke i anbefaler jeg at du har deigen i en liten langpanne slik at det blir et langpannebrød. Se feks denne oppskriften: http://trinesmatblogg.no/2011/06/21/eltefri-foccacia/ Eventuelt kan du lage rundstykker: http://trinesmatblogg.no/2011/11/11/eltefrie-rugrundstykker-med-solsikkekjerner-til-farsdag/
Hele poenget med jerngryte er at jerngodset holder godt på varmen, og du vil dermed få høy varmepåføring fra første sekund. Det er dette som gir den sprø skorpen. I tillegg vil lokket på jerngryta sørge for at luftfuktigheten inni gryta bevares, noe som igjen forsterker varmepåføringen på den delen av brødet som ikke er i direkte kontakt med jernet (fuktig luft leder varme bedre enn tørr luft).
Hvis du ikke har jerngryte anbefaler jeg å steke brødet på en såkalt pizzastein som forhåndsvarmes i ovnen på samme måte som jerngryta. I tillegg, for å skape fuktig luft i ovnen, setter du ei brødform (eller noe annet av billig metall) på rist eller plate nederst i ovnen, og legger fire-fem isbiter oppi idet du overfører brødet til steinen. Disse vil raskt fordampe og sørge for god varmepåføring og sprø skorpe.
Kjempegodt brød. Laget det for en ukes tid siden, og nå står brød nr 2 i ovnen, klar for lørdagsfrokost med storfamilien. Tusen takk for en flott blogg med masse inspirasjon!
Hei Trine. Lurer på en ting når det gjelder disse langhevede brødene. Leser på nett at det er en del som synes det er upraktisk å skjære disse runde brødene, og jeg er faktisk veldig enig i dette. Savner en skikkelig «gryte» med lokk, som har samme form som vanlige rektangulære brødformer. Håper dette er noe som kommer etterhvert, har lett overalt på nettet, og finner bare Le Creuset sin brødform (som er i hendige størrelser), men som er uten lokk! Vet du noe om dette, feks om det er noen produsenter som jobber med dette? Når det er sagt så blir faktisk resultatet ganske så bra med å heve brødet i vanlig brødform og steke det på omtrendt samme måte (dvs. steketid og temp). Dette har jeg gjort mange ganger med glutenfrie brød til min datter, og det blir en solid og sprø skorpe da også, t.o.m på glutenfritt.
Jeg har ikke kjennskap til at det finnes, eller er under utvikling, en avlang jerngryte. Det finnes imidlertid avlange ildfaste gryter med lokk som kan benyttes, jeg har bla selv en på hytta. Jeg foretrekker imidlertid selv å benytte jerngryten som jeg synes gir det beste resultatet.
Jeg bruker denne:
http://www.lekue.co.uk/en/bread-maker-0200600?&redirected=1
Fungerer lekue til denne oppskriften?
Dette er det beste brødet jeg har smakt og det er så morsomt når man får det til, så akkurat ut som på bildet også. Samme dagen som jeg bakte dette brødet laget jeg også pitabrødet utfra oppskrift på bloggen din og de ble også helt perfekte. Det er gøy å prøve nye ting når kjæring og barn også liker det jeg serverer. Takk takk
Dette så kjempegodt ut! Går det greit å fryse dette brødet?
Hei Trine. Kjøpte min første le creuset gryte i går og har akkurat fått ut mitt første eltefrie brød fra ovnen. Smakte himmelsk – takk for oppskrift.
Det jeg lurer på er strengt tatt hvor du har kjøpt den lekre tre-tallerken (som osten og valnøttene er dandert på). Den var skikkelig lekker!
God jul til deg.
Hei, nå har jeg laget flere varianter av ditt grytebrød, og som du lover blir det bestandig perfekt 🙂
Men, en ting, eller ett tips, jeg ‘bretter’ ikke deigen. Jeg skraper deigen rett ut av hevebollen og rett i oppvarmet gryte. Mine brød ser akkurat ut som dine.
Dette ‘tipset’ har jeg sett ett annet sted, husker ikke helt hvor.
Jeg har nå bakt eltefrie brød i et par år og gjør som deg – skraper deigen rett ut av bollen. Prosessen er slik at jeg langtidshever deigen, når den har hevet seg til dobbeltstørrelse «drar» jeg den sammen i bakebollen og lar den etterheve der i ca. 45 min og så skraper jeg den rett i den oppvarmede gryten. Brødene blir helt supre.
Lurer på om de eltefrie brødrene kan Lages glutenfrie.noen erfaringer med det?
Bakt brødet mange ganger, men første gang med valnøtter☺️
Alltid fantastisk resultat, og har heller ingen problemer med at gryta må smøres, bruker Le creuset
Skal brødet virkelig inte stå inne lenger enn en halvtime+ farge på toppen?
«Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 5-15 minutter»
Jeg har prøvet leirgrytebrød før men det har stått inne ca 70 minutter.
Når jeg tok ut valnøttebrødet etter en liten time så synes at brødet ble veldig kompakt (men godt
Jeg baker alltid brødene i støpjernsgryter, og i min ovn er brødene alltid ferdige etter 35-45 minutter. Mulig leirgryter ikke leder varmen like godt, har aldri prøvd det selv og jeg kan derfor ikke gi deg et bedre svar, men ser at mange benytter det.
Laget dette brødet for første gang i dag. Brukte under 10 minutter i går kveld til å sette deigen, og minimalt med tidsforbruk også i dag, med bretting og håndtering av skrekkelig varm gryte!! Så raskt har jeg aldri laget brød før. Og har heller aldri laget brød som smaker så utrolig vidunderlig! Dette kan nok fort bli en vane! Takk for inspirerende oppskrifter!
Hei!
Hvorfor tørrgjær og ikke fersk? Er det hipp som happ? Jeg har laga annen type deig med ferskgjær til kaldheving før, og det har gått bra.
Hei! Har laget dette brødet mange ganger, og synes det smaker helt fantastisk! Men her jeg befinner meg nå har jeg bare en stor jerngryte.. Vil det fungere å doble oppskriften og steke i den store gryta? ved du evt hvordan det da vil bli med steketid og temperatur? 🙂
Hei!
Hvordan fungerer det å lage denne typen brød med grovere mel?
god morgen ? har baket ditt brød mange ganger til en cafe i Stavanger, men har lagt litt til
( hemmelig ) vellykket vær gang, nå prøver jeg elte frie jule brød, blir sikkert like bra, god jul til deg og din familie Trine
Når skal honningen i?
Hei Trine!
2 spørsmål:
Kan jeg laget den uten valnøtter? Har dem ikke akkurat nå men liker veldig mye hvordan dette brødet ser ut (farge).
Gryta mi er 28cm. Bør jeg bruke mer mel osv. for å ikke få for flat brød?
Mine brød blir så kompakte og noen ganger ikke gjennomstekt? kan jeg skylde på ovnen nå tro? Jeg følger oppskrift til punkt og prikke! Sist prøvde jeg varmluft,240* men brlde blir fortsatt kompakt?hva gjør jeg galt??
Kan brødet fryses?
Ja.
Kan deigen stå lengre enn 18 timer før du bretter den?
Ja, jeg har latt det gå 22-24 timer, med bra resultat. Lykke til! 🙂
Fantastisk godt brød. Det beste jeg har smakt tror jeg. Jeg lurer på ordet går å fryse det og om man da beholder den sprøe skorpen?
Baker dette brødet for 4 gang nå, uten gryte men heller en halv kopp vann i ovnen etter jeg har satt brødet inn. Blir sprøtt og godt av det og. Ble en stor favoritt hos meg, så enkelt og kjempegodt.
Hei! Har noen noe erfaring med å erstatte gjæren med surdeig?
Hei, Trine!
Kunne du kanskje laget en liten video av hvordan du får deigen fra bakepapiret over i den (veldig) varme gryta? Får det ikke ordentlig til uten å enten brenne meg eller dunke ut all luften.
Fantastisk brød, gode muligheter for å variere nøtter, gresskarkjerner, solsikkefrø osv. Valnøttene er blitt dyre etterhvert og de blir mest til fest. Når det gjelder bretting og vipping av deig, så har jeg forsøkt ulike varianter. Nå er jeg mest fornøyd med å helle / skyve med slikkepott deigen fra bollen over på melet benk eller melet silikonunderlag. Så får deigen stå i fred under bakebollen til ovn og alt er klart. Sikreste måten, uten fare for å brenne hverken fingre eller utstyr er å bruke pizzaspaden. Gi den en runde mel, og få den under deigen. Så kan du trygt få deigen i gryta.
Lager brødet for andre gang i dag, når brødet vippes oppi gryta, er det meningen at brettene skal opp eller ned?
Jeg prøver å få «brettsiden» ned.
Kan man bake dette brødet med surdeigstarter?