ELTEFRIE RUGRUNDSTYKKER MED SOLSIKKEKJERNER

Det er alltid stas å sette nybakte rundstykker på bordet til søndagsfrokosten. Du trenger slett ikke å stå opp i otta for at det skal kunne la seg gjennomføre. Dersom du lager deigen kvelden før har du verdens beste rugrundstykker på bordet etter 45 minutter.

Disse rundstykkene er «eltefrie», det vil si at deigen røres raskt sammen, heves leeeenge og bearbeides minimalt før de stekes. De blir luftige med sprø skorpe, og er selvsagt også kjempegode på smak. Oppskrifter på andre eltefrie brød finner du her.

Til 8-10 rundstykker:

  • 3 dl kaldt vann
  • 5 gram fersk gjær (eller 1 /2 ts tørrgjær)
  • 150 gram sammalt rug, finmalt
  • 240 gram hvetemel
  • 1 ts salt
  • 1 ss honning
  • solsikkekjerner

Rør ut gjæren i vannet, og tilsett deretter alle ingrediensene med unntak av solsikkekjernene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være klissete, men ikke renne utover. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (ca 8 timer eller lengre).

Strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett.

Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner over. La deigen heve på bakebordet i ca 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 275 grader (over- og undervarme) og sett et bakebrett i ovnen. Rundstykkene blir best om de stekes på en stekeplate (eller bakestein) som allerede er oppvarmet.

Del deigpølsen i 8-10 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på det oppvarmede brettet og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene midt i ovnen, i 11-13 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

God frokost!

(Oppskriften har jeg lånt fra Martin Johansons bok «Enklare brød».)


, ,

61 Kommentarer

  1. Svetlana 11. november 2011 at 09:45 #

    Hei Trine! Fantastisk! Disse skal jeg jammen bake til søndag :)) Tusen takk for oppskriften!

  2. sarah 11. november 2011 at 14:16 #

    Hei! Disse rundstykkene har jeg servert hver søndagsmorgen i de siste! Kjeeempe gode å populære:) kan varmt anbefale de til alle sammen!!!

  3. Julie 13. november 2011 at 16:17 #

    Hei Trine, Takk for god oppskrift – de ble kjempegode! Men, jeg fikk ikke til den sprø skorpen. Noe jeg kan ha gjort galt? :) Julie

    • Trine ;) 13. november 2011 at 20:36 #

      For å få sprø skorpe er det viktig at du følger oppskriften ift å benytte oppvarmet stekebrett, høy temperatur og steke rundstykkene lenge nok. Ellers er det viktig å være oppmerksom på at bakverk mister sin sprø skorpe dersom du putter det i en tett plastpose… Lykke til neste gang!

      • Julie 15. november 2011 at 19:39 #

        hei og takk for svar. ja, det var nok temperaturen som var problemet – min stekeovn går ikke lenger opp enn til 250 grader dessverre… Men, men – rundstykkene ble jo kjempegode i alle fall – og superenkle å lage.

      • Julie 18. november 2011 at 12:59 #

        hei igjen, nå har jeg akkurat tatt ut et av rundstykkene fra fryseren og tint/varmet opp i varmluft. da ble skorpen sprø. :)

  4. Ida 14. november 2011 at 19:17 #

    Hei! Forsøkte rundstykkene i helgen, og de ble kjemepegode! Tror det var honningen som gjorde susen.
    Bare et spørsmål: Når du skriver «hvetemel» i oppskriftene dine, mener du da siktet hvetemel eller kan man bruke en grovere variant? Takk :)

    • Trine ;) 14. november 2011 at 19:24 #

      Når jeg skriver hvetemel i mine oppskrifter mener jeg alltid siktet hvetemel. Du kan selvsagt erstatte siktet hvetemel med grovere meltyper, men da får du også en tyngre og mer kompakt bakst. Selv synes jeg bakst etter den eltefrie metoden blir mest vellykket om jeg benytter mer enn halvparten siktet hvetemel eller siktet spelt, og ellers i det vesentligste sammalte (finmalte) kornsorter. Lykke til!

      • ida 16. november 2011 at 23:56 #

        Takk! Det var det jeg trodde.
        Supert at du tar deg tid til å svare på kommentarer, det må ta mye tid :)

      • solveig 21. september 2012 at 12:18 #

        Eg bytter ut alt kveitemjøl med sikta spelt. Blir knallgode:-)

  5. Eva Brænden 18. november 2011 at 08:05 #

    Gjett om jeg ble populær idag som stod opp i gryninga for å bake ut rundstykken, så de var klar når familien stod opp 0630!!
    Veldig god metode

  6. Mari Lyn 25. november 2011 at 17:00 #

    Hei, jeg stod på tur til å begynne å lage deig, ogs lurte jeg p åom det stemmer at det bare er fem gram gjær?

    • Trine ;) 25. november 2011 at 17:34 #

      Det stemmer, 5 gram er tilstrekkelig når du skal heve deigen så lenge. Lykke til!

  7. LIV 4. desember 2011 at 12:32 #

    Hei!
    Smører du bakeplaten, bruker bakepapir, eller ingenting? Jeg har ett brett i ovnen nå, med bakepapir vel å merke, og er spent på resultatet ;)

    • Trine ;) 4. desember 2011 at 16:56 #

      Det er ikke nødvendig å bruke bakepapit eller smør/olje. Ha rundstykkene på rent og oppvarmet bakebrett uten noe som helst. Rundstykkene begynner å steke idet de legges på stekebrettet, og et bakepapir vil nok ikke ha denne effekten.

  8. Miriam 15. desember 2011 at 21:30 #

    Hei, tenkte jeg skulle forsøke disse i helga, bare ett spørsmål: skal gjæren røres ut i kaldt vann?

  9. gro 17. desember 2011 at 11:22 #

    HEI
    Disse så veldig gode ut men jeg hadde ett problem med at de stekte seg helt fast i bakeplaten.
    Smører du virkelig ikke platen?

    • Trine ;) 17. desember 2011 at 13:03 #

      Så rart, jeg har ikke opplevd det. Var platen varmet opp før du la rundstykkene på stekeplaten?

  10. Marita 11. januar 2012 at 07:42 #

    Hei Trine!
    Jeg vil bare si tusen takk for en flott oppskrift. Disse er blitt vår frokostfavoritt. :-)

  11. Hedda 21. januar 2012 at 15:05 #

    Tusen takk for super oppskrift! :-) Baker ofte disse nydelige og luftige rundstykkene til langfrokost lørdag eller søndag. Bruker litt forskjellige melsorter hver gang, havre og bygg gir også smakfull bakst. Virkelig flott blogg du har, med mat både til hverdags og fest. :-)

  12. Hege 28. januar 2012 at 12:05 #

    Hei!

    Kan jeg bruke siktet rugmel i stedenfor sammalt rug, eller er det det samme? :)

  13. Elisabeth 30. januar 2012 at 08:49 #

    Disse gjorde suksess til søndagsfrokosten!
    Tenk at man kan få til noe så godt med så lite arbeidsinnsats! Strålende :-)

  14. Gitte Hansen 5. februar 2012 at 10:38 #

    Hei!
    Prøver rugrundstykkene dine for første gang! De er i ovnen nå og ser kjempefine ut!
    Jeg er så glad jeg fant bloggen din! Jeg er allerede fristet av mange av oppskriftene. Er imponert over flotte bilder og gode instruksjoner. :)
    Lurer på om jeg skal melde meg på til å få ukentlige oppskrifter…?

    Mvh Gitte Hansen

    • Trine ;) 5. februar 2012 at 11:28 #

      Du er velkommen til å melde deg på nyhetsbrevene som sendes ut daglig, se «Abonner på epost» øverst til høyre, under headeren. :)

  15. Christina 11. februar 2012 at 12:31 #

    Ypperlige rundstykker!! Takk for oppskriftene dine, jeg har prøvd flere av dem! De gleder meg og inspirerer! :)

  16. Hanne 11. februar 2012 at 16:38 #

    Desse hadde me til frukosten i dag. Fantastisk gode.
    Kjenner at dette blir ein av gjengangarane.
    Tusen takk for oppskrifta!

  17. Marlen 9. april 2012 at 12:20 #

    Veldig gode rundstykker – frister til gjentagelse! Jeg strødde litt mel på (det glohete) stekebrettet før jeg la rundstykkene oppå, og da svidde de seg ikke fast.

  18. Turid 14. april 2012 at 18:29 #

    Jeg slumpet meg til grove rundstykker etter denne fremgangsmåten på hytta. Vi hadde ikke alle ingrediensene og heller ingen bakevekt. Men det ble veldig godt. Blandet grovbakstmel med hvetemel og vann til det jeg trodde var passe deig.

    Det eneste er at jeg synes de sprekker litt under steking. Har jo ingenting å si for smaken, men de ser litt i overkant rustikke ut for å si det sånn. Har du noen formening om hvorfor det blir slik? Nå er jeg hjemme og har mer utstyr og ingredienser. Skal se om jeg følger denne oppskriften til i morgen tidlig.

    • Trine ;) 22. april 2012 at 01:11 #

      Her er det bare å slumpe i vei, spesielt dersom man har laget eltefri bakst noen ganger slik at en vet hva slags konsistens deigen bør ha. Det er vanskelig for meg å si noe om hvorfor rundstykkene sprekker. Kan du ha hatt i for mye mel?

  19. Gry 14. april 2012 at 19:50 #

    Hei, disse har jeg hørt mye fint om, og jeg tenker å prøve dem i kveld.

    Er det noe i veien for å bake ut rundstykkene kvelden før og legge dem på et bakepapir mens de hever over natten? Da vil jo all «jobben» kunne gjøres på kvelden. På morgenen trenger man da bare å skyeve bakepapiret med rundstykkene over på varm plate når de skal stekes.

    Eller er det kritisk for resultatet at deigen får heve over natten først tror du?

    • Trine ;) 22. april 2012 at 01:08 #

      Hm, jeg synes det er vanskelig å svare på dette, siden jeg ikke har forsøkt det selv. Jeg tror at mye av suksessen ligger i den lange hevingen, før brødet/rundstykkene formes. Jeg har laget disse med kun 30 minutter heving før steking (etter lang heving over natten), og det ble kjempebra. Men det er selvfølgelig ikke noe i veien å prøve din metode også, og da vil jeg gjerne høre resultatet. Lykke til! :)

  20. Nicoline Hofgaard 25. april 2012 at 11:15 #

    Hei Trine, koser meg med deilige rundstykker til frokost nå, takk skal du ha!

    • Trine ;) 3. juni 2012 at 01:17 #

      :)

  21. Marianne 7. mai 2012 at 21:54 #

    Hei,
    jeg er helt frelst, disse rundstykkene er jammen gode! Match made in heaven for en fattig student med lite gidd. Matpakken i morgen blir suveren!

  22. Reidun 28. mai 2012 at 18:21 #

    Hei Trine!
    Jeg serverte ferske hjemmebakte rundstykker i seilebåten vår i pinsa. Hadde blandet mel, gjær, salt og sukker i en pose på forhånd. Blandet deigen om kvelden og stekte rundstykkene i stekeovnen som er varmet med propan. Den steker litt ujevnt, men det ble fine rustikke rundstykker ;) Eltefritt setter ny standard for frokost i båten. Takk for super oppskrift.

  23. Ina N. 2. juli 2012 at 16:19 #

    Som norsk student i Danmark, er jeg etterhvert blitt utrolig lei av tørt rugbrød kjøpt på brugsen, men ikke har jeg tålmodighet til å elte deiger, og kjøkkenmaskin har jeg heller ikke. Så jeg kan ikke beskrive gleden etter å ha bakt disse rundstykkene! Nydelig til frokost og de ble også godt mottatt av dansken, som ellers sverger til rugbrød! ;)

  24. Synnøve 20. august 2012 at 08:54 #

    Takk for super oppskrift. Jeg fant ikke fin sammalt rug i lokalbutikkene, kun siktet. Erstattet sammalt rug med sammalt hvete, og drøyt halvparten av hvetemelet ble erstattet med siktet rug. Ble vellykket bakst, så denne helgen ble det nybakte rundstykker til frokost til glede for stor og liten.
    Nå er jeg klar for å prøve havrebrød ala Åpent Bakeri (må bare finne sammalt rug først :-)

    • Trine ;) 20. august 2012 at 18:11 #

      Er det ikke spennende å prøve seg frem med andre kornsorter og kombinasjoner?! Høres godt ut! Blir spennende å høre om havrebrødet faller i smak! :)

  25. Anne H 23. august 2012 at 07:53 #

    Hei.

    Dette fikk jeg lyst til å prøve. Litt teit spm bare, bruker du varmluftovn?

    • Trine ;) 23. august 2012 at 07:58 #

      Nei, jeg benytter vanlig over- og undervarme. Lykke til!

  26. Emilie 10. september 2012 at 12:08 #

    Hei, jeg driver å ordner rundstykkene nå, men lagde deigen i går ettermiddag/kveld. Og skulle bake de ut og varme de nå… Men deigen lukter ikke direkte godt… Det lukter gjæra(alkohol). Så tror den blir kasta og prøvd på nytt. Eller er det riktig? Tørr ikke spise det hvis det er dårlig heller, gravid ;)

    Håper på raskt svar!!

    • Trine ;) 10. september 2012 at 13:13 #

      Det er helt normalt at det lukter gjær/alkohol av gjærdeig, så det er nok ikke noe galt med deigen. Lykke til!

    • Eli 5. november 2012 at 20:32 #

      Emilie: Ville bare nevne at det dannes alltid litt alkohol under heving (gjæren er den samme som brukes ved brygging av øl, for eksempel). Men det er helt minimale mengder og alt forsvinner uansett under steking (alkohol blir ødelagt ved 70 oC). Stek og spis så mye du vil selv om du er gravid.

      Trine: jeg har prøvd flere av de eltefrie oppskriftene dine og fantastisk! Jeg kommer garantert tilbake for flere :)

  27. Kari 21. oktober 2012 at 14:14 #

    Fantastisk gode rundstykker som var veldig lette å få til :-).. supert tips med oppvarmet stekeplate og høy temp. på ovnen!

  28. Hanna 6. november 2012 at 23:49 #

    Tusen takk for oppskrift på nydelige rundstykker! Denne har jeg benyttet meg av ved en rekke anledninger, og familien blir alltid fornøyde:)
    For de som blir avskrekket av at deigen skal heve over natten: Vi fikk akutt behov for disse rundstykkene her før helgen så jeg prøvde meg da frem: Istedenfor heving over natten, forhevet jeg rundstykkene i ovnen på 50 grader i 25 minutter, tok de så ut og skrudde opp temperaturen og satt de igjen ved 250-275 grader og stekte 13 minutter – med stort hell!

  29. ih 4. april 2013 at 09:38 #

    Disse rundstykkene er blitt en favoritt hos oss! kjempe gode :)

  30. Sara 30. mai 2013 at 13:36 #

    Hei Trine!
    Jeg er en ivrig tilhenger av oppskriftene dine, og denne slo meg med i sokkene! Jeg er 33 uker gravid, matlei og ingen (butikk) brød smaker.. Men disse! Jeg er helt frelst! Tusen takk for at du gjør en så god jobb med oppskriftene dine, deler og inspirerer ivrige amatørbakere som meg selv! Jeg har laget dine oppskrifter til hverdags og fest, og får ALLTID skryt! Fortsett det supre arbeidet!
    Klem fra ivrig baker :)

  31. Siri Nilsen 29. september 2013 at 21:32 #

    Disse er rett og slett geniale, her i huset blir jeg nok ikke til å bake brød/kjøpe brød lengre. Denne deigen kan man sette på mårningen(eventuelt om kvelden og langtidsheve, en dæsj sitron for å bryte ned gluten er heller ikke så dumt) og bake etter middagstid og vips så har man rundstrykker til kvelds/frokost og slipper tørre brødskriver.

    Vi byttet ut rugmelet med spelt og det ble super godt :-) Og oppskriften er så enkelt at etter vår første runde med disse satt oppskrifta bom fast i hodet. Oppbevarer de i ett traug med klede over og de er fine etter flere timer :-)

    Skal tråle i bloggen din etter flere eltefrie oppskrifter, kanskje du har noen av det grovere slaget?

    Tusen takk :-)

  32. Benedikte Schibbie 2. november 2013 at 11:54 #

    Har brukt 1,5 time på å lage disse,, de ble deigete inni og svarte utenpå.. Føkk uuuuuuuuuu

    • Trine ;) 2. november 2013 at 12:13 #

      Disse rundstykkene trenger mer enn 1,5 time for å bli bra, de skal blant annet heves i minst 8 timer før du kan begynne å bake dem ut, etterheve og steke. Det er den lage forhevingen som er selve nøkkelen til et vellykket resultat (og at man selvsagt ellers også følger oppskriften). Lykke til neste gang!

  33. m 2. november 2013 at 12:00 #

    hvor i ovnen skal rundstykkene stekes?

    • Trine ;) 2. november 2013 at 12:10 #

      De skal stekes midt i ovnen.

  34. Ragnhild 13. november 2013 at 08:29 #

    Desse er kjempegode! Eit spørsmål: Er det greit å doble slike eltefrie oppskrifter? Skulle gjerne hatt litt fleire når eg først er i gong.

    Ragnhild

  35. Anna 24. november 2013 at 12:03 #

    Hei! Takk for super oppskrift, disse blir utrolig gode. Jeg synes mine blir litt mørke og antydning til brente utenpå etter 11 minutter, men bare akkurat ferdig inni? Kan jeg eventuelt skru ned temperaturen til 200 grader? Hva tror du, Trine? :)

  36. Hulda M 2. januar 2014 at 20:28 #

    Hei Trine :)

    Ville bare si tusen hjertelig takk for en fantastisk oppskrift!!!
    Jeg ble verdens mest populære mor som bakte disse i julen (fant oppskriften i boken din), slik at jeg og datteren fikk nybakte rundstykker hver morgen i julen…
    Disse kommer jeg til å bake igjen og igjen…

    Med vennlig hilsen,
    Hulda M.

  37. Charlotte 8. februar 2014 at 10:38 #

    Hei, satte denne deigen igår og serverte rundstykker til frokost idag. Innertier både hos guttungen, og de to kompisene som hadde overnattet. Luftige og knallgode

  38. Louise 7. april 2014 at 13:31 #

    Hei! Jeg sitter nå og nyter disse deilige rundstykkene, er veldig fornøyd! Det eneste jeg lurer på er hvordan du fordeler deigen i biter etter at den er hevet? Deigen min ble så fryktelig fuktig og rennende, og den var veldig vanskelig å jobbe med. Har du noen tips?

  39. Anne 14. april 2014 at 18:32 #

    Hei. Kan du erstatte honningen med noe? Kan lys sirup gå ann, eller kan du bare sløyfe honningen?

    • Trine ;) 14. april 2014 at 18:34 #

      Du kan erstatte honningen med sirup eller sukker, eller droppe det helt. Lykke til! :)

  40. Hanne 14. april 2014 at 21:46 #

    Hei Trine,
    Er så glad i bloggen din, og prøvd mange oppskrifter. Har testet ut denne i dag. Satte deigen i går kveld, og latt den stå til i ettermiddag. Bakte ut, etterhevet og stekte. De ble imidlertid paddeflate. Har fulgt oppskrift… Noen tips?

Tilbaketråkk/Pingbacks

  1. Eltefrie rundstykker | - 5. april 2012

    [...] ingen gryte som tåler komfyren, så når jeg fant en eltefri oppskrift som ikke krever gryte hos Trine var jeg ikke sen med å prøve [...]

Legg igjen en kommentar