Det er alltid stas å sette nybakte rundstykker på bordet til søndagsfrokosten. Du trenger slett ikke å stå opp i otta for at det skal kunne la seg gjennomføre. Dersom du lager deigen kvelden før har du verdens beste rugrundstykker på bordet etter 45 minutter.

Disse rundstykkene er "eltefrie", det vil si at deigen røres raskt sammen, heves leeeenge og bearbeides minimalt før de stekes. De blir luftige med sprø skorpe, og er selvsagt også kjempegode på smak. Oppskrifter på andre eltefrie brød finner du her.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

3 dl vann kaldt
5 g fersk gjær (eller 1 /2 ts tørrgjær)
150 g sammalt rug, fin
240 g hvetemel
1 ts salt
1 ss honning
solsikkekjerner

SLIK GJØR DU

Rør ut gjæren i vannet, og tilsett deretter alle ingrediensene med unntak av solsikkekjernene. Rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være klissete, men ikke renne utover. Kle bollen med plast eller sett på lokk, og la deigen heve i romtemperatur over natten (ca 8 timer eller lengre).

Strø godt med mel på bakebordet og skrap ut deigen. Dra ut deigen slik at den blir rektangulær. Brett deigen en gang på langs slik at den ser ut som en bagett.

Pensle deigen med vann og strø solsikkekjerner over. La deigen heve på bakebordet i ca 30 minutter. Sett samtidig ovnen på 275 grader (over- og undervarme) og sett et bakebrett i ovnen. Rundstykkene blir best om de stekes på en stekeplate (eller bakestein) som allerede er oppvarmet.

Del deigpølsen i 8-10 omtrent like store biter. Sett rundstykkene på det oppvarmede brettet og sett brettet umiddelbart inn i ovnen igjen. Senk temperaturen til 250 grader og stek rundstykkene midt i ovnen, i 11-13 minutter, til de er gjennomstekte. Avkjøl rundstykkene på rist.

Rundstykker du får til overs kan du fint putte i fryseren. La rundstykkene tine og varm dem deretter i ovnen ved 200 grader varmluft i ca 3-4 minutter, så er de som nybakte igjen.

God frokost!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Disse rundstykkene har jeg servert hver søndagsmorgen i de siste! Kjeeempe gode å populære:) kan varmt anbefale de til alle sammen!!!

 2. Hei Trine, Takk for god oppskrift – de ble kjempegode! Men, jeg fikk ikke til den sprø skorpen. Noe jeg kan ha gjort galt? 🙂 Julie

  1. For å få sprø skorpe er det viktig at du følger oppskriften ift å benytte oppvarmet stekebrett, høy temperatur og steke rundstykkene lenge nok. Ellers er det viktig å være oppmerksom på at bakverk mister sin sprø skorpe dersom du putter det i en tett plastpose… Lykke til neste gang!

   1. hei og takk for svar. ja, det var nok temperaturen som var problemet – min stekeovn går ikke lenger opp enn til 250 grader dessverre… Men, men – rundstykkene ble jo kjempegode i alle fall – og superenkle å lage.

   2. hei igjen, nå har jeg akkurat tatt ut et av rundstykkene fra fryseren og tint/varmet opp i varmluft. da ble skorpen sprø. 🙂

 3. Hei! Forsøkte rundstykkene i helgen, og de ble kjemepegode! Tror det var honningen som gjorde susen.
  Bare et spørsmål: Når du skriver «hvetemel» i oppskriftene dine, mener du da siktet hvetemel eller kan man bruke en grovere variant? Takk 🙂

  1. Når jeg skriver hvetemel i mine oppskrifter mener jeg alltid siktet hvetemel. Du kan selvsagt erstatte siktet hvetemel med grovere meltyper, men da får du også en tyngre og mer kompakt bakst. Selv synes jeg bakst etter den eltefrie metoden blir mest vellykket om jeg benytter mer enn halvparten siktet hvetemel eller siktet spelt, og ellers i det vesentligste sammalte (finmalte) kornsorter. Lykke til!

 4. Gjett om jeg ble populær idag som stod opp i gryninga for å bake ut rundstykken, så de var klar når familien stod opp 0630!!
  Veldig god metode

 5. Hei, jeg stod på tur til å begynne å lage deig, ogs lurte jeg p åom det stemmer at det bare er fem gram gjær?

 6. Hei!
  Smører du bakeplaten, bruker bakepapir, eller ingenting? Jeg har ett brett i ovnen nå, med bakepapir vel å merke, og er spent på resultatet 😉

  1. Det er ikke nødvendig å bruke bakepapit eller smør/olje. Ha rundstykkene på rent og oppvarmet bakebrett uten noe som helst. Rundstykkene begynner å steke idet de legges på stekebrettet, og et bakepapir vil nok ikke ha denne effekten.

 7. HEI
  Disse så veldig gode ut men jeg hadde ett problem med at de stekte seg helt fast i bakeplaten.
  Smører du virkelig ikke platen?

 8. Hei Trine!
  Jeg vil bare si tusen takk for en flott oppskrift. Disse er blitt vår frokostfavoritt. 🙂

 9. Tusen takk for super oppskrift! 🙂 Baker ofte disse nydelige og luftige rundstykkene til langfrokost lørdag eller søndag. Bruker litt forskjellige melsorter hver gang, havre og bygg gir også smakfull bakst. Virkelig flott blogg du har, med mat både til hverdags og fest. 🙂

 10. Disse gjorde suksess til søndagsfrokosten!
  Tenk at man kan få til noe så godt med så lite arbeidsinnsats! Strålende 🙂

 11. Hei!
  Prøver rugrundstykkene dine for første gang! De er i ovnen nå og ser kjempefine ut!
  Jeg er så glad jeg fant bloggen din! Jeg er allerede fristet av mange av oppskriftene. Er imponert over flotte bilder og gode instruksjoner. 🙂
  Lurer på om jeg skal melde meg på til å få ukentlige oppskrifter…?

  Mvh Gitte Hansen

  1. Du er velkommen til å melde deg på nyhetsbrevene som sendes ut daglig, se «Abonner på epost» øverst til høyre, under headeren. 🙂

 12. Ypperlige rundstykker!! Takk for oppskriftene dine, jeg har prøvd flere av dem! De gleder meg og inspirerer! 🙂

 13. Desse hadde me til frukosten i dag. Fantastisk gode.
  Kjenner at dette blir ein av gjengangarane.
  Tusen takk for oppskrifta!

 14. Veldig gode rundstykker – frister til gjentagelse! Jeg strødde litt mel på (det glohete) stekebrettet før jeg la rundstykkene oppå, og da svidde de seg ikke fast.

 15. Jeg slumpet meg til grove rundstykker etter denne fremgangsmåten på hytta. Vi hadde ikke alle ingrediensene og heller ingen bakevekt. Men det ble veldig godt. Blandet grovbakstmel med hvetemel og vann til det jeg trodde var passe deig.

  Det eneste er at jeg synes de sprekker litt under steking. Har jo ingenting å si for smaken, men de ser litt i overkant rustikke ut for å si det sånn. Har du noen formening om hvorfor det blir slik? Nå er jeg hjemme og har mer utstyr og ingredienser. Skal se om jeg følger denne oppskriften til i morgen tidlig.

  1. Her er det bare å slumpe i vei, spesielt dersom man har laget eltefri bakst noen ganger slik at en vet hva slags konsistens deigen bør ha. Det er vanskelig for meg å si noe om hvorfor rundstykkene sprekker. Kan du ha hatt i for mye mel?

 16. Hei, disse har jeg hørt mye fint om, og jeg tenker å prøve dem i kveld.

  Er det noe i veien for å bake ut rundstykkene kvelden før og legge dem på et bakepapir mens de hever over natten? Da vil jo all «jobben» kunne gjøres på kvelden. På morgenen trenger man da bare å skyeve bakepapiret med rundstykkene over på varm plate når de skal stekes.

  Eller er det kritisk for resultatet at deigen får heve over natten først tror du?

  1. Hm, jeg synes det er vanskelig å svare på dette, siden jeg ikke har forsøkt det selv. Jeg tror at mye av suksessen ligger i den lange hevingen, før brødet/rundstykkene formes. Jeg har laget disse med kun 30 minutter heving før steking (etter lang heving over natten), og det ble kjempebra. Men det er selvfølgelig ikke noe i veien å prøve din metode også, og da vil jeg gjerne høre resultatet. Lykke til! 🙂

 17. Hei,
  jeg er helt frelst, disse rundstykkene er jammen gode! Match made in heaven for en fattig student med lite gidd. Matpakken i morgen blir suveren!

 18. Hei Trine!
  Jeg serverte ferske hjemmebakte rundstykker i seilebåten vår i pinsa. Hadde blandet mel, gjær, salt og sukker i en pose på forhånd. Blandet deigen om kvelden og stekte rundstykkene i stekeovnen som er varmet med propan. Den steker litt ujevnt, men det ble fine rustikke rundstykker 😉 Eltefritt setter ny standard for frokost i båten. Takk for super oppskrift.

 19. Som norsk student i Danmark, er jeg etterhvert blitt utrolig lei av tørt rugbrød kjøpt på brugsen, men ikke har jeg tålmodighet til å elte deiger, og kjøkkenmaskin har jeg heller ikke. Så jeg kan ikke beskrive gleden etter å ha bakt disse rundstykkene! Nydelig til frokost og de ble også godt mottatt av dansken, som ellers sverger til rugbrød! 😉

 20. Takk for super oppskrift. Jeg fant ikke fin sammalt rug i lokalbutikkene, kun siktet. Erstattet sammalt rug med sammalt hvete, og drøyt halvparten av hvetemelet ble erstattet med siktet rug. Ble vellykket bakst, så denne helgen ble det nybakte rundstykker til frokost til glede for stor og liten.
  Nå er jeg klar for å prøve havrebrød ala Åpent Bakeri (må bare finne sammalt rug først 🙂

  1. Er det ikke spennende å prøve seg frem med andre kornsorter og kombinasjoner?! Høres godt ut! Blir spennende å høre om havrebrødet faller i smak! 🙂

 21. Hei, jeg driver å ordner rundstykkene nå, men lagde deigen i går ettermiddag/kveld. Og skulle bake de ut og varme de nå… Men deigen lukter ikke direkte godt… Det lukter gjæra(alkohol). Så tror den blir kasta og prøvd på nytt. Eller er det riktig? Tørr ikke spise det hvis det er dårlig heller, gravid 😉

  Håper på raskt svar!!

  1. Det er helt normalt at det lukter gjær/alkohol av gjærdeig, så det er nok ikke noe galt med deigen. Lykke til!

  2. Emilie: Ville bare nevne at det dannes alltid litt alkohol under heving (gjæren er den samme som brukes ved brygging av øl, for eksempel). Men det er helt minimale mengder og alt forsvinner uansett under steking (alkohol blir ødelagt ved 70 oC). Stek og spis så mye du vil selv om du er gravid.

   Trine: jeg har prøvd flere av de eltefrie oppskriftene dine og fantastisk! Jeg kommer garantert tilbake for flere 🙂

 22. Fantastisk gode rundstykker som var veldig lette å få til :-).. supert tips med oppvarmet stekeplate og høy temp. på ovnen!

 23. Tusen takk for oppskrift på nydelige rundstykker! Denne har jeg benyttet meg av ved en rekke anledninger, og familien blir alltid fornøyde:)
  For de som blir avskrekket av at deigen skal heve over natten: Vi fikk akutt behov for disse rundstykkene her før helgen så jeg prøvde meg da frem: Istedenfor heving over natten, forhevet jeg rundstykkene i ovnen på 50 grader i 25 minutter, tok de så ut og skrudde opp temperaturen og satt de igjen ved 250-275 grader og stekte 13 minutter – med stort hell!

 24. Hei Trine!
  Jeg er en ivrig tilhenger av oppskriftene dine, og denne slo meg med i sokkene! Jeg er 33 uker gravid, matlei og ingen (butikk) brød smaker.. Men disse! Jeg er helt frelst! Tusen takk for at du gjør en så god jobb med oppskriftene dine, deler og inspirerer ivrige amatørbakere som meg selv! Jeg har laget dine oppskrifter til hverdags og fest, og får ALLTID skryt! Fortsett det supre arbeidet!
  Klem fra ivrig baker 🙂

 25. Disse er rett og slett geniale, her i huset blir jeg nok ikke til å bake brød/kjøpe brød lengre. Denne deigen kan man sette på mårningen(eventuelt om kvelden og langtidsheve, en dæsj sitron for å bryte ned gluten er heller ikke så dumt) og bake etter middagstid og vips så har man rundstrykker til kvelds/frokost og slipper tørre brødskriver.

  Vi byttet ut rugmelet med spelt og det ble super godt 🙂 Og oppskriften er så enkelt at etter vår første runde med disse satt oppskrifta bom fast i hodet. Oppbevarer de i ett traug med klede over og de er fine etter flere timer 🙂

  Skal tråle i bloggen din etter flere eltefrie oppskrifter, kanskje du har noen av det grovere slaget?

  Tusen takk 🙂

  1. Disse rundstykkene trenger mer enn 1,5 time for å bli bra, de skal blant annet heves i minst 8 timer før du kan begynne å bake dem ut, etterheve og steke. Det er den lage forhevingen som er selve nøkkelen til et vellykket resultat (og at man selvsagt ellers også følger oppskriften). Lykke til neste gang!

 26. Desse er kjempegode! Eit spørsmål: Er det greit å doble slike eltefrie oppskrifter? Skulle gjerne hatt litt fleire når eg først er i gong.

  Ragnhild

 27. Hei! Takk for super oppskrift, disse blir utrolig gode. Jeg synes mine blir litt mørke og antydning til brente utenpå etter 11 minutter, men bare akkurat ferdig inni? Kan jeg eventuelt skru ned temperaturen til 200 grader? Hva tror du, Trine? 🙂

 28. Hei Trine 🙂

  Ville bare si tusen hjertelig takk for en fantastisk oppskrift!!!
  Jeg ble verdens mest populære mor som bakte disse i julen (fant oppskriften i boken din), slik at jeg og datteren fikk nybakte rundstykker hver morgen i julen…
  Disse kommer jeg til å bake igjen og igjen…

  Med vennlig hilsen,
  Hulda M.

 29. Hei, satte denne deigen igår og serverte rundstykker til frokost idag. Innertier både hos guttungen, og de to kompisene som hadde overnattet. Luftige og knallgode

 30. Hei! Jeg sitter nå og nyter disse deilige rundstykkene, er veldig fornøyd! Det eneste jeg lurer på er hvordan du fordeler deigen i biter etter at den er hevet? Deigen min ble så fryktelig fuktig og rennende, og den var veldig vanskelig å jobbe med. Har du noen tips?

 31. Hei. Kan du erstatte honningen med noe? Kan lys sirup gå ann, eller kan du bare sløyfe honningen?

   1. Gleder meg til å prøve dette! Hvordan gjør du det med honningen? Rører du den ut i kaldt vann?

 32. Hei Trine,
  Er så glad i bloggen din, og prøvd mange oppskrifter. Har testet ut denne i dag. Satte deigen i går kveld, og latt den stå til i ettermiddag. Bakte ut, etterhevet og stekte. De ble imidlertid paddeflate. Har fulgt oppskrift… Noen tips?

 33. Spennende, denne vil jeg prøve!:) lurte på- hvorfor bruker du kaldt vann? Trodde man skulle bruke lunkent, fingervarmt vann når man bruker gjær? Eller er det annerledes fordi deigen hever så lenge? Har du forresten prøvd noen melkombinasjoner med litt grovere mel for disse? Men skjønner det må mye siktet mel til altså for at de skal bli luftige:)

 34. Hei Trine,

  Jeg har bare grovmalt sammalt rug, går det greit å bruke dette, eller er det viktig at det er finmalt? 🙂

  Har smakt disse hos ei venninne og vet de er knallgode, så det er kanskje dumt å knøle det til med å bruke feil mjøl…

  1. Det går fint med sammalt mel også, men det kan da hende du må justere væskemengden noe. Dessuten kan det hende at rundstykkene dine ikke blir så luftige som de ville ha blitt med kun finmalt mel. Her er det bare å prøve seg frem med det en har tilgjengelig. Lykke til! 🙂

 35. Hei Trine 🙂 Jeg skal lage disse til hele familien som kommer på lunsj på søndag, da får de servert den raske chorizo, squash og kikert-suppen din, med nystekte rundstykker. Må bli bra! Det jeg lurer på er hvor lenge deigen kan heve? Dersom jeg lager den før jeg legger meg vil den få oppmot 13-14 timer. Blir dette altfor lenge? Setter stor pris på svar, men vet du er travel så om noen andre har prøvd hadde det vært fint å høre fra deres erfaring 🙂

 36. Står og venter på at de skal heve i 30 min nå. Det jeg lurer på er :
  hvilken konsistens skal pølsa egentlig ha når den legges til heving? og hvor stort rektangel skal det være?

 37. Hei hei Trine!!
  Kjempegode rundstykker, har bakt dem mye, i likhet med mange av de andre oppskriftene dine:)
  Lurte på om det går greit å putte ost og skinke o.l. Inn i rundstykkene før de stekes slik at det blir som fylte horn? Er det dumt å bake de ut som horn? Er ikke så vant til å bake eltefritt, så vet ikke hvor mye man kan jobbe med deigen?

  Hilsen Ingrid.

 38. Har bakt disse for første gang i dag. Synes deigen var i overkant klissete da jeg skulle dele den i biter. Vanskelig å få dem jevne/pene i fasonger (smaker sikkert godt uansett). Burde jeg hat mer mel på bakebordet/i deigen?

  1. Jeg passet på å ha nok mel på bakebord + på redskapet man deler med(i mitt tilfelle deigskrape i metall). Hvis jeg tok litt mel på deigskrapen mellom hver gang jeg delte en bit+ litt mel på den når jeg skulle løfte rundstykket til stekeplaten, så gikk det helt supert!:)

 39. Har bakt disse for første gang i dag. Synes deigen var i overkant klissete da jeg skulle dele den i biter. Vanskelig å få dem jevne/pene i fasonger. Burde jeg hat mer mel på bakebordet/i deigen? Når de var stekt i 13 min var de ikke sprø og rå inni. Stekte de videre, ble sprø etterhvert, men er fortsatt rå. Hevet i over 8 timer (tørrgjær) og brukte varm plate. Er så skuffet etter alle disse fantastiske tilbakemeldingene

  1. Det virker som om du har benyttet for lite mel ved utbakingen. Når det gjelder stekeresultatet er det vanskelig for meg å si. Hevet deigen som den skulle? Stekovner steker ulikt, så steketider må alltid tas som veiledende. Du sjekker om rundstykkene er ferdigstekte ved å vurdere fargen (gyllen) og ved å banke lett under rundstykket (hul lyd). Lykke til neste gang!

   1. Henger meg på denne. Hvor mye mel bruker du når du skal bake de ut? Jeg følte jeg brukte veldig mye, men fremdeles var de veldig klissete og rennende.. Det endte opp med at vi helte deigen over på stekebrettet og stekte det som brød i stedet for. Det funket og smaken ble helt grei, men var rundstykker jeg var ute etter…
    Veldig takknemlig for svar Trine! Er ellers veldig glad i begge oppskriftsbøkene dine, og bruker de veldig ofte 🙂

 40. Gleder meg til å prøve disse! Hvordan gjør du det med honningen? Rører du det ut i kaldt vann før du tar det oppi det tørre?

 41. Eltefritt deigen ermet funn for travle familier! Elsket disse eltefritt frokostrundstykkene?. Er ikke så veldig dyktig innen baking, så lurer derfor på: deigen blir litt klissete og henger seg fast når jeg skal dele dem opp før steiking. Skjønte ikke helt det med å legge den rektanguler og brette den… Noen tips?

 42. Dette er definitivt de beste rundstykkene jeg har smakt! Og så lettvindte å lage! Jeg er ingen supergod baker,men disse krevde ikke at man er veldig flink heller! Både barn og voksne digget disse!

 43. Hei Trine! Gjorde deigen igår, men satte den i kallt under natten og den hadde så klart ikke hevet så mye. Lurer på om d er ok å la den heve i romtemperatur nå åtte timer under dagen?

  1. Deigen skal heve i romtemperatur, ikke kaldt. La den stå å heve videre nå i romtemperatur, regner med at den hever mer da. Lykke til!

 44. Hi Trine.. just only wondering.. how much water should I used if I used other measurements.. for example in deciliter.. thank you so much

 45. Takk for en super oppskrift? har prøvd meg på flere av de eltefrie rundstykkene på hjemmesiden din – og alle gir like vellykket resultat!
  Selv focacciaen (den eltefrie) var helt knall!

 46. Hei, takk for kjempefin oppskrift. Jeg har laget disse rundstykkene flere ganger, med godt resultat. Nå har jeg tenkt å lage de på hytta til helgen, men tror ovnen bare går til 250 grader. Tror du det er varmt nok til å få et godt resultat?

 47. Hei! Hvordan skal konsistensen på deigen være etter å ha rørt sammen mel, gjør og vann? Jeg brukte nøyaktig meltype og mengde, samt 3 dl vann. Men føler ikke deigen blir klissete, slik som beskrevet. Så jeg pøste på med mer vann. Tusen takk på forhånd 🙂

 48. Min deig ble nesten flytende over natten. Det ble et håpløst prosjekt å elgene mer mel også. Men nå står de klesset på et bakebrett i ovnen. Spent på resultatet

 49. Hei Trine, tusen takk for denne og mange, mange andre oppskrifter! Mamma tipset meg om bloggen din for lenge siden, så du kan tro du har spredt mye glede i flere hjem hos oss! Men med disse rundstykkene har jeg et problem, de hever seg omtrent ikke. Jeg har prøvd flere ganger, men får det ikke til. De smaker nydelig, og det er jo det viktigste, men jeg har så lyst til at de skal bli høye nok til å dele i to, i hvert fall… Hva anbefaler du? Jeg pleier å la deigen stå over natten, ca. 12 timer. Så legger jeg den på benken og bretter sammen, har prøvd både med og uten bakeklede over. Tror jeg følger oppskriften og fremgangsmåten til punkt og prikke, men lell!

 50. Hei, disse var supre! Takk for oppskrift:) dersom man dobler oppskriften, skal man også doble gjærmengden?

 51. Hei. Veldig gode rundstykker som jeg baker ofte. Bruker å doble mengden gjær. Da blir de mere luftige og lette.

  1. Da har du nok ikke stekt dem lenge nok. Sjekk gjerne kjernetemperaturen neste gang. Rundstykkene er ferdige når kjernetemperaturen er ca. 95 grader.

 52. Hei.
  Veldig fine og gode rundstykker. Hadde ikkje rugmjøl så brukte mjøl frå ein pose grov ferdigbrød eg hadde ståande.
  Takk for denne gode oppskriften og mangen andre oppskrifter på god mat.

 53. Hei Trine! Følgte oppskriften slavisk, men deigen ble som en røre og rennende noe du skriver den ikke skal, hvordan kan dette da skje? Hentet deigen i morges og heller ut på kjøkkenbenken, men er kun ei klissete røre og nå lurer jeg på om den kan bli bra? Blir så usikker når slikt som dette skjer når jeg følger oppskrift nøyaktig og prøver å få det til. Kom gjerne med innspill. Takk på forhånd. Mvh Christine

 54. Herlighet så gode disse var!!! Nydelige! Hadde disse og de fine rundstykkene dine, som var stekt og frosset før jul, til julefrokosten 1. juledag. Er ikke så superfan av eltefrie brød, men disse her rundstykkene smakte himmelsk! Tusen takk for oppskriften ❤️

 55. Disse herlige og lettvinte rundstykkene har i ca. 8 år vært fast på frokostbordet når vi er på hytta. Tusen takk for god oppskrift
  PS: jeg pleier å også strø litt linfrø på innimellom solsikkefrøene, sikkert sundt og ser bra ut

  Hilsen,
  Janne

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste