Lag en deilig lammestek med fargerike norske rotgrønnsaker!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMESTEK

1200-1500 g lammestek
salt og pepper
tørket timian
tørket rosmarin
2-3 ss nøytral olje til steking
1 ss smør

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

650 g småpoteter , delt i to
250 g sellerirot , i staver
6 gulrøtter (gjerne regnbuegulrøtter), i staver
2 persillerot , i staver
2 beter , i båter
extra virgin olivenolje
salt og pepper

RØDVINSAUS

2 sjalottløk , finhakket
2 ss smør eller nøytral olje
1-2 ss tomatpuré
2 dl rødvin
2 laurbærblad
5 dl kraft av lam, storfe eller kalv
1-2 ss balsamicoeddik , vellagret type
1 1/2-2 ss soyasaus
1-2 ts sukker
3 ss smør
nykvernet sort pepper og evt. litt salt

TILBEHØR

persille , finsnittet
1 glass myntegelé (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Lammestek med rotgrønnsaker og rødvinsaus

LAMMESTEKEN

Sett stekeovnen på 125 grader, over- og undervarme.

Tørk lammesteken med litt kjøkkenpapir og surr den med bomullshyssing dersom den ikke er surret fra før. Krydre lammekjøttet med salt, pepper, timian og rosmarin, og stek det raskt på alle sider i stekepannen i litt smør eller nøytral olje. Legg lammesteken i en ildfast form som akkurat rommer steken og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stekes på midterste rille til kjøttet har en kjernetemperatur på 60-65 grader (ca. 2 timer+), se tips nedenfor. Ta kjøttet ut av formen og la det hvile i 15-20 minutter, og skjær det deretter opp i skiver rett før servering. Ta vare på stekesjyen som har samlet seg i formen (skal benyttes i rødvinsausen).

Lammestek med rotgrønnsaker og rødvinsaus

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Skrell og skjær opp rotgrønnsakene som beskrevet. Bruk rotgrønnsaker etter smak eller hva du har tilgjengelig. Fordel grønnsakene i langpannen. Ringle over olivenolje, og krydre med flaksalt og litt frisk rosmarin.

Lammestek med rotgrønnsaker og rødvinsaus

Stekes på midterste rille i 40-45 minutter, til grønnsakene er møre. Rør forsiktig i grønnsakene 2-3 ganger underveis. Bruk gjerne varmluft de siste 5-10 minuttene for å få litt farge i kantene på grønnsakene. (Se tips nedenfor dersom du skal steke kjøtt og grønnsaker i samme stekeovn.)

Lammestek med rotgrønnsaker og rødvinsaus

RØDVINSAUS

Stek sjalottløk i smøret, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpuré og la det surre med et par minutter. Ha deretter i rødvin og la den koke nesten inn. Tilsett deretter kraft og laurbærblad og la det småkoke til sausen er redusert inn til omtrent halvparten. Bruk stekesjyen fra lammesteken og spe på med annen kraft, eventuelt utblandet fond eller buljong. Sil sausen og smak til med sukker, balsamicoeddik, soyasaus, nykvernet sort pepper og eventuelt litt salt. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Dersom du synes at sausen er litt tynn kan du eventuelt jevne den med litt maisenna. Hold sausen varm.

SERVERING

Server lammesteken sammen med rotgrønnsaker og rødvinsaus. Gi det hele et dryss med finhakket persille og server gjerne litt myntegelé ved siden av. Nytes umiddelbart, gjerne med en god rødvin i glasset.

Lammestek med rotgrønnsaker og rødvinsaus

TIPS

  • Dersom du skal steke alt i samme stekeovn kan du la grønnsakene steke med lammekjøttet de siste 30 minuttene. Ta ut kjøttet, skru opp varmen til 225 grader og la grønnsakene steke ferdig mens kjøttet hviler. Bruk eventuelt varmluft de siste 5 minuttene.
  • Mange har ulike preferanser ift. kjernetemperatur på kjøttet. Selv foretrekker jeg å steke kjøttet til det har en kjernetemperatur på 62-63 grader. Kjernetemperaturen stiger ytterligere 1-2 grader mens kjøttet hviler, noe som gir et rosa og saftig resultat. Dersom du ønsker kjøttet bedre stekt øker du kjernetemperaturen noen grader.
  • Rester av lammekjøtt til overs? Lag for eksempel en deilig linsesuppe eller lammekebab av restene.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste