Jeg har laget utallige varianter av denne fiskeretten siden jeg begynte å kokkelere på hybelkjøkkenet på begynnelsen av åttitallet. Den ser litt kjedelig ut idet du tar den ut av ovnen, men straks du har fått tatt hull på retten så åpenbarer det seg friske farger og spennende smaker. Under "ostelokket" finner du nemlig både paprika, spinat, tomat og fisk, samt en fyldig og smakfull chilisaus. Retten kan varieres i det uendelige, etter smak og hva du har tilgjengelig, se tips avslutningsvis.

Annonse

Ingredienser

500-600 g torskefilet (sei eller laks)
1 rødløk , i tynne båter
nøytral olje til steking
2 fedd hvitløk , finhakket
1 rød paprika , i strimler
1 gul paprika , i strimler
50-75 g spinat
8-10 cherrytomater , delt i to
3 dl crème fraîche , kremfløte eller matfløte (20%)
2 ts Sriracha , smak til
salt og pepper
100 g hvitost eller mozzarella
persille , grovt hakket
4 porsjoner villris eller annet tilbehør

SLIK GJØR DU

Torskeform med paprika og chilisaus

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Skjær opp grønnsakene som angitt, og skjær fisken i jevnstore biter, ca. 3 x 3 cm. Krydre fisken med litt flaksalt.

Finn frem en vid gryte eller en stekepanne med høye kanter, og stek løken i nøytral olje til den er blank og myk. La hvitløk og paprika steke med de siste minuttene. Tilsett deretter spinat og tomat, og krydre med litt flaksalt og nykvernet sort pepper. La det stå å surre et par minutter. Ha grønnsakene i en ildfast form (min er 22 x 22 cm, men du kan gjerne benytte en form som er litt større) og fordel fiskebitene oppå.

Ha creme fraiche/fløte i den tomme stekepannen/gryten og varm det opp mot kokepunktet (skal ikke koke), og smak til med sriracha, salt og pepper. Fordel chilisausen oppi formen, og strø osten over. Stekes på midterste rille i 20-25 minutter, til osten er gyllen. La retten hvile i 5-10 minutter før servering. Dryss gjerne over litt hakket persille (eller basilikum) ved servering.

Kok villrisen etter anvisningen på pakken, og server den sammen med torskeformen.

Torskeform med paprika og chilisaus

TIPS

  • Torsken kan gjerne byttes ut med andre fiskesorter, for eksempel sei eller laks. Bruk gjerne frossen fisk, men pass på at den har tint og rent av seg før du har den i formen.
  • Du kan gjerne benytte rester av matfløte (20%), kremfløte, creme fraiche (gjerne en blanding) ol. Pass på at du benytter kokefaste varianter, slik at du unngår at sausen skiller seg.
  • Sriracha kan eventuelt erstattes med sambal oelek eller finhakket rød chili. Ønsker du en mildere variant kan du isteden smake til fløtesausen med sennep.
  • Bytt gjerne ut fisken med kylling (som må forstekes litt først). Ta gjerne en titt på denne oppskriften for tips til tilberedningen.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Denne var utrolig god, og enkel å lage. Sitat fra 13-åringen: Den sausen var skikkelig god! Jeg brukte 50-50 matfløte og creme fraiche, fikk brukt opp rester fra kjøleskapet. Syrligheten fra creme fraichen gjorde seg, så vil bruke det neste gang også – for dette er en rett som garantert blir lagd flere ganger!

    1. Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Er enig i at syrligheten i creme fraiche smaker ekstra godt her. Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂

  2. Jeg brukte matfløte, og den kokte ikke. Men sausen har skilt seg. Mulig jeg brukte litt for høy varme i ovnen?

    1. Så hyggelig å høre at den falt i smak! Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Den er kjempegod med kylling også!:)

  3. Denne var veldig god!
    Brukte lett matfløte(10%) og det fungerte bra, men sausen ble ganske tynn.

  4. OMG! For en snadder fiskegryte, og enkel å lage i tillegg. Bruke vanlig fløte. Og funker som kavkarborett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.