SPELTRUNDSTYKKER MED LINFRØ

Til helgefrokosten koser vi oss ofte med hjemmebakte rundstykker, som for eksempel disse speltrundstykkene. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes - på grunn av svakere gluten - og tåler blant annet mindre elting. Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe høyere innhold av mineraler og vitaminer. Godt er det, også! 

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 18 rundstykker
  • Time: ca. 2 1/2 timer
  • Kjøkken:
  • Type rett: ,
Annonse

Ingredienser

GJÆRDEIG

325 g sammalt speltmel, grovt
325 g fint speltmel
100 g linfrø
2 1/2 dl melk , lunken
2 1/2 dl vann , lunkent
25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts salt (ca.)
1 ts flytende honning

TIL PENSLING

1 egg
2 ss vann

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen i bakebollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca.  8 minutter på sakte fart. Juster med mer vann underveis dersom deigen virker kompakt, eventuelt mer mel dersom den virker klissete. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve i minst en time, til den har omtrent dobbel størrelse.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 18 jevnstore emner. Trill til boller og fordel på to bakepapirkledte bakebrett. Etterheves under klede i minst 45 minutter. Visp sammen egg og vann og pensle rundstykkene. Strø gjerne over litt sammalt speltmel og snitt rundstykkene med en skarp kniv eller lignende.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 13-15 minutter, til rundstykkene er passe stekt. Avkjøl rundstykkene på rist. Nytes med godt pålegg og i godt selskap.

TIPS

  • Rundstykkene kan fint fryses. La dem tine i romtemperatur (eller i kjøleskapet over natten), og varm dem opp noen minutter ved. ca. 175 grader (varmluft).
  1. Hei skal egget i deigen eller er det ene egget som står i oppskriften det som skal blandes i vann å pensle rundstykkene med.
    Takker for svar☺️

    1. Hei:-)Jeg brukte ca halvparten av gjæren og satt til heving på kjøkkenbenken over natta.Det gikk kjempe bra.Og ca 1 1/2 time etterheving;-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits