Til helgefrokosten koser vi oss ofte med hjemmebakte rundstykker, som for eksempel disse speltrundstykkene. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes - på grunn av svakere gluten - og tåler blant annet mindre elting. Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, blant annet hevdes det at det skal ha et noe høyere innhold av mineraler og vitaminer. Godt er det, også! 

Ingredienser

GJÆRDEIG

325 g sammalt speltmel, grovt
325 g fint speltmel
100 g linfrø
2 1/2 dl melk , lunken
2 1/2 dl vann , lunkent
25 g fersk gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts salt (ca.)
1 ts flytende honning

TIL PENSLING

1 egg
2 ss vann

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen i bakebollen. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca.  8 minutter på sakte fart. Juster med mer vann underveis dersom deigen virker kompakt, eventuelt mer mel dersom den virker klissete. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve i minst en time, til den har omtrent dobbel størrelse.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 18 jevnstore emner. Trill til boller og fordel på to bakepapirkledte bakebrett. Etterheves under klede i minst 45 minutter. Visp sammen egg og vann og pensle rundstykkene. Strø gjerne over litt sammalt speltmel og snitt rundstykkene med en skarp kniv eller lignende.

Stekes midt i ovnen ved 225 grader (over- og undervarme) i 13-15 minutter, til rundstykkene er passe stekt. Avkjøl rundstykkene på rist. Nytes med godt pålegg og i godt selskap.

TIPS

 • Rundstykkene kan fint fryses. La dem tine i romtemperatur (eller i kjøleskapet over natten), og varm dem opp noen minutter ved. ca. 175 grader (varmluft).
Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei:-)Jeg brukte ca halvparten av gjæren og satt til heving på kjøkkenbenken over natta.Det gikk kjempe bra.Og ca 1 1/2 time etterheving;-)

 1. Nå har jeg laget denne deigen flere ganger og det samme skjer hver gang. Den hever godt i bollen og også når de er trillet ut og lagt på stekebrett. Det som skjer med hevingen her er at de blir større i omkrets, men hever ikke noe særligi høyden.

  1. Jeg brukte solsikkeolje i rundstykkene med linfrø..di ble veldig fine..ikke så tørre. veldig fin deig og bake ut. En kokk i familien min sa, blir ikke så tørre med olje.

  2. Samme skjer med meg! De blir store, men flate etter de har hevet ferdig på brett. Hva gjør jeg galt?

   1. Det er mange faktorer som spiller inn her, og det er vanskelig for meg å si hva som har gått galt hvis du har fulgt oppskriften. Mulige årsaker kan for eksempel være at høy temperatur der deigen har stått til heving, trekk, at du har håndtert brettene litt “tøft” slik at de har falt sammen – eller stekeegenskapene til ovnen din. Jeg beklager at jeg ikke kan være mere til hjelp.

    1. Det samme skjer hos meg også! Så merkelig, vanligvis pleier oppskriftene til Trine å sitte perfekt. Jeg er veldig nøyaktig av meg, så skjønner ikke helt hva som ble feil her! :/

 2. Brukte halvparten lin og chiafrø. Vann og olje. Til deg som har problem med at rundstykkene sklir ut,prøv å ikke hev dem så lenge. Da ordner det seg.

 3. Hei! Kan man bake disse uten melk og erstatte med vann? Ser noen bruker appelsinjuice og vann.

 4. Kjempegode rundstykker! Har bakt fryseren full. Hvis de siger utover under heving, så triller jeg dem bare en gang til og setter dem i ovnen. Har i litt timian og oregano, da passer de veldig godt til tomat- eller løksuppe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste