I dag kan jeg friste med oppskrift på rykende ferske rundstykker som jeg vet er en favoritt hos mange. Oppskriften ble publisert første gang i 2010 og den ligger faktisk på 18. plass over populære oppskrifter på bloggen i 2017! Og det er ikke det minste rart, for dette er sunne, gode og halvgrove rundstykker som like gjerne kan nytes til hverdags som i helgen. Ypperlige å fryse ned og ha i matboksen, for eksempel. Prøv dem du også!

Annonse

Ingredienser

500 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel
1 ts salt
1/2 ts sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
5 dl melk
2 dl vann
75 g smør , i terninger

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å varme opp melk og vann først. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, og litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 24-32 jevnstore emner, alt etter hvor store rundstykker du ønsker. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle med vann og strø gjerne (knuste) frø og kjerner eller sikt litt mel over. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 220 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg til frokost eller i matpakken, eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

TIPS

 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.
 • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

Dette er en revidert versjon av denne oppskriften fra 2010.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nam! Er på jakt etter den perfekte rundstykkeoppskriften.. Kan jeg tilsette litt solsikkefrø i deigen, og bør jeg da justere mdlmengden?

 2. Jeg ønsker å lage grove rundstykker av din oppskrift og etterpå å lage kavringer. Jeg har prøvd å lage en en oppskrift med grove rundstykker å ble veldig seige og veldig tørre.
  Hva har gjort feil med å tørke de. Jeg bruke varmluft en liten stun, var det feil? Jeg tro at jeg må kaste hele porsjonen av rundstykker?
  Noe så trist?

 3. Nydelige rundstykker! Lager disse med 500 G fibra mel, 100 g malt havre og 400 g hvetemel. Bruker skummet kulturmelk i stedet for melk. Tilsetter ogsålitt honning i deigen.
  Steker i langpanne, og deler med pizzaskjærer. Steker halv ferdig og fryser. Steker 5 min på morgenen og gutten elsker å ha disse i matpakken på skolen

 4. Jeg prøvde å lage denne, men deigen ble veldig hard og kompakt… Hva gjorde jeg feil? jeg bytta ut litt av hvetemelet med sammalt fint hvetemel, kan jeg ha brukt for lite hvitt hvetemel?

 5. Har nettopp laget disse rundstykkene.Kjempefornøyd med denne oppskriften,de ble så flott og skikkelig god.Tusen takk !!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.