I dag kan jeg friste med oppskrift på rykende ferske rundstykker som jeg vet er en favoritt hos mange. Oppskriften ble publisert første gang i 2010 og den ligger faktisk på 18. plass over populære oppskrifter på bloggen i 2017! Og det er ikke det minste rart, for dette er sunne, gode og halvgrove rundstykker som like gjerne kan nytes til hverdags som i helgen. Ypperlige å fryse ned og ha i matboksen, for eksempel. Prøv dem du også!

Ingredienser

500 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel
1 ts salt
1/2 ts sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
5 dl melk
2 dl vann
75 g smør , i terninger

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å varme opp melk og vann først. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, og litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 24-32 jevnstore emner, alt etter hvor store rundstykker du ønsker. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle med vann og strø gjerne (knuste) frø og kjerner eller sikt litt mel over. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 220 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg til frokost eller i matpakken, eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

TIPS

 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.
 • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

Dette er en revidert versjon av denne oppskriften fra 2010.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Nam! Er på jakt etter den perfekte rundstykkeoppskriften.. Kan jeg tilsette litt solsikkefrø i deigen, og bør jeg da justere mdlmengden?

 2. Jeg ønsker å lage grove rundstykker av din oppskrift og etterpå å lage kavringer. Jeg har prøvd å lage en en oppskrift med grove rundstykker å ble veldig seige og veldig tørre.
  Hva har gjort feil med å tørke de. Jeg bruke varmluft en liten stun, var det feil? Jeg tro at jeg må kaste hele porsjonen av rundstykker?
  Noe så trist?

 3. Nydelige og mat i hver en bit. Lurt å bruke litt olje på hendene når man former dem i stedet for å bruke mel☺

 4. Nydelige rundstykker! Lager disse med 500 G fibra mel, 100 g malt havre og 400 g hvetemel. Bruker skummet kulturmelk i stedet for melk. Tilsetter ogsålitt honning i deigen.
  Steker i langpanne, og deler med pizzaskjærer. Steker halv ferdig og fryser. Steker 5 min på morgenen og gutten elsker å ha disse i matpakken på skolen

 5. Jeg prøvde å lage denne, men deigen ble veldig hard og kompakt… Hva gjorde jeg feil? jeg bytta ut litt av hvetemelet med sammalt fint hvetemel, kan jeg ha brukt for lite hvitt hvetemel?

 6. Har nettopp laget disse rundstykkene.Kjempefornøyd med denne oppskriften,de ble så flott og skikkelig god.Tusen takk !!

 7. Disse rundstykkene ble helt fantastisk gode. Jeg brukte ferskgjær og rørte ut i melk,vann og smør. Tilsatte så det tørre. Disse lager jeg neste gang! 😉

  1. Så hyggelig å høre at de falt i smak. Dersom du har kjøkkenmaskin med eltekrok så anbefaler jeg deg å følge oppskriften og elte inn smøret i terninger til slutt, for da blir de enda bedre!

 8. Hei! Jeg har noe havremel stående som jeg gjerne skulle brukt. Kan jeg bytte ut f eks sammalt hvete grov med havremel i denne oppskriften?

 9. Veldig fin oppskrift herlige mellomgrove rundstykker. Litt skeptisk til smøret pga av kaloriene, men du verden så gode. Blir min favoritt.

 10. Så fornøyd med resultatet – min første gang med den oppskriften!! Når rundstykkene er ferdig stekt – skal de ha over seg et kjøkkenhåndkle når de skal avkjøles?

 11. Den beste oppskriften jeg har bakt flere ganger Og de er fantastiske og gode 🙂
  Takk for oppskriften .

 12. Hei, kan man bruke mandelmelk i denne oppskriften isteden for melk? Eventuellt en annen erstatning for ku-melk? 🙂

  1. Jeg har aldri brukt mandelmelk i bakst, men vil tro det går bra med melkeerstatninger (med mindre de setter en markant smak). Men, du kan også droppe melk og kun benytte vann. Lykke til!

 13. Veldig gode! Jeg byttet ut melk med soyamelk og brukte melkefritt smør, funket veldig godt 😀 (Ble også elting for hånd) Takk for oppskrift!

 14. Stemmer det at hvis jeg skal lage disse etter tangzhongmetoden så skal jeg bare bruke 0.5 dl væske mer? 1000 g mel x 0.75% = 750

 15. Hva gjør jeg med smøret når jeg ikke har kjøkkenmaskin? Smelter det og blander inn med melk og vann? 🙂

 16. Jeg har virkelig blitt flink til å lage rundstykker etter jeg fant denne oppskriften! Jeg har litt finhakket valnøtter og solsikkefrø i i tillegg. Så har jeg funnet ut at den også egner seg til å ha i langpanne og deler da opp til 20 stk. Resten av deigen blir det avlange rundstykker av!

 17. Hei!

  Vil gjerne prøve ut oppskriften din, men vet du om jeg kan bytte ut grovt sammalt hvete mot rug mel? Må jeg da i tillegg ha i mer væske?

 18. Hei Trine. Jeg vil gjerne prøve dine grove rundstykker men tåler ikke så godt hvetemel. Kan jeg bruke speltmel?

  1. Jeg bruker speltmel, både siktet og sammalt, når jeg lager disse rundstykkene og de blir veldig gode 😀 Har ikke prøvd med hvetemel, så vet egentlig ikke om det er noen stor forskjell.

 19. Hei. Har brukt denne oppskrifta i mange år, veldig lette å få til.satte en deig I dag, skal ha med på hytta i helga. Mitt barnebarn kaller de gommostykker, og er veldig fornøyd når eg kjem med ein pose

 20. Jeg har brukt denne oppskriften i flere år, men tilsetter litt grovmalte valnøtter. Lager både rundstykker og brød og brøda blir kjempegode!

 21. Du skriver at de skal snittes før steking. Hver gang jeg gjør dette med rundstykker eller brød, så faller bakeverker sammen – som når man tar luft ut av en ballong. Hva gjør jeg galt?

 22. Med disse rundstykkene har jeg samme erfaring som du. De faller litt sammen. Jeg har sluttet å snitte disse rundstykkene og det fungerer veldig bra. Senest i dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Min Handleliste