GROVE RUNDSTYKKER V. 2

I dag kan jeg friste med oppskrift på rykende ferske rundstykker som jeg vet er en favoritt hos mange. Oppskriften ble publisert første gang i 2010 og den ligger faktisk på 18. plass over populære oppskrifter på bloggen i 2017! Og det er ikke det minste rart, for dette er sunne, gode og halvgrove rundstykker som like gjerne kan nytes til hverdags som i helgen. Ypperlige å fryse ned og ha i matboksen, for eksempel. Prøv dem du også!

 • Difficulty: enkel
 • Servings: 32 rundstykker
 • Time: ca. 2 1/2 time
 • Kjøkken:
 • Type rett: ,
 • Tip: TIPS
Annonse

Ingredienser

500 g sammalt hvete, grov
500 g hvetemel
1 ts salt
1/2 ts sukker
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
5 dl melk
2 dl vann
75 g smør , i terninger

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, i bakebollen. Det er ikke nødvendig å varme opp melk og vann først. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, og litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord og del den opp i 24-32 jevnstore emner, alt etter hvor store rundstykker du ønsker. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter. Pensle med vann og strø gjerne (knuste) frø og kjerner eller sikt litt mel over. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 220 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg til frokost eller i matpakken, eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

TIPS

 • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker.
 • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

Dette er en revidert versjon av denne oppskriften fra 2010.

 1. Nam! Er på jakt etter den perfekte rundstykkeoppskriften.. Kan jeg tilsette litt solsikkefrø i deigen, og bør jeg da justere mdlmengden?

 2. Jeg ønsker å lage grove rundstykker av din oppskrift og etterpå å lage kavringer. Jeg har prøvd å lage en en oppskrift med grove rundstykker å ble veldig seige og veldig tørre.
  Hva har gjort feil med å tørke de. Jeg bruke varmluft en liten stun, var det feil? Jeg tro at jeg må kaste hele porsjonen av rundstykker?
  Noe så trist?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits