Spekemat er kjapp, enkel, populær og smakfull mat å servere når du skal kose deg litt ekstra, enten dere er få eller mange til bords. Som tilbehør har jeg hjemmebakt focaccia, aioli, gode oster, chilimarmelade, salte mandler og oliven. Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SPEKEMAT & TILBEHØR

100 g speket pølse
100 g coppaskinke
100 g spekeskinke
oliven
ost
chilimarmelade
salte mandler

FOCACCIA

600 - 650 g hvetemel
200 g sammalt hvetemel , fint
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts honning eller sukker
1 1/2 ts flaksalt
6 1/2 dl vann (romtemperert)
6 soltørkede tomater , i biter
3/4 dl extra virgin olivenolje
flaksalt

AIOLI

1 egg
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ss sitronsaft
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1/2 dl extra virgin olivenolje (ca.)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

Lag focaccia etter for eksempel denne oppskriften eller kjøp ferdig i butikken. (Jeg har her erstattet cherrytomater med soltørkede tomater som eltes inn i deigen i 1-2 minutter, før deigen settes til heving.) Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du eventuelt lage eltefri focaccia, se oppskrift her.

Ha alle ingrediensene til aiolien (med unntak av oljen) i en smal beholder (hele egget skal oppi). Sett stavmikseren ned i beholderen slik at hodet dekker eggeblandingen. Hell over solsikkeoljen og sett på mikseren. La den gå noen sekunder slik at kun eggeblandingen vispes, og løft den deretter sakte oppover i glasset slik at all oljen blir blandet inn. Tilsett deretter litt olivenolje og kjør aiolien litt til. Smak eventuelt til med mer sitronsaft, salt og pepper.

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

Anrett spekematen på en trefjøl eller et fat. Dersom du benytter en hel pølse (som alltid tar seg bra ut på et spekefat) kan du skjære opp noen skiver, og la resten ligge på fjøla slik at man kan skjære opp mer ved behov.

Ost smaker godt sammen med spekemat, og velg gjerne en eller to norske oster. Som tilbehør til både spekemat og ost smaker det godt med chilimarmelade (se oppskrift her). Oliven og salte mandler (se oppskrift her) er også godt tilbehør. Nytes sammen med focaccia og aioli, eller annet tilbehør etter smak.

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

Alle «tapasoppskriftene» på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut
    1. Så hyggelig å høre. Jeg brukte her Alpeost og en godt modnet camembert (husker ikke navnet). 🙂

  1. Dette ser fristende ut! Hvilken kniv skal man bruke på stavmikseren når man lager aiolien? Den flate med hull i, eller den med blader?

    1. Jeg bruker den med knivblader. «Den flate med hull i» har jeg ikke, så er usikker på hva den skal brukes til.

  2. Hei Trine! Jeg skal lage tapas til 16 stykk, tenkte at dette ostefatet /spekefatet kunne være en del av tapasen, Men hva er dine favoritt retter som passer til? Jeg skal lage dette selv , men har fri dagen før pluss sammme dag. Gjestene kommer ikke før 19.00 og det er midt i uken. Tusen takk Trine på forhånd:)

  3. Hei Trine! Aiolien blir veldig rennende til tross for at jeg har halvert oljemengden. Hva er det jeg gjør feil?
    Hilsen Mona:-)

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste