ANNONSE - TIND

Det er straks påske og det er kanskje flere enn meg som ser frem til det? Spekemat er kjapp, enkel, populær og smakfull mat å servere i påsken, enten dere er få eller mange til bords.

Når det kommer til spekemat anbefaler jeg Tind. Tinds spekemat er et resultat av lange tradisjoner med fokus på gode råvarer, lidenskap for mat og ikke minst godt norsk mathåndverk. Det særegne ved produktene fra Tind er at de bruker så lite salt som mulig, slik at det er kjøttet, krydderet og urtene som får spille hovedrollen. Og det kjenner du på smaken.

Jeg har her valgt ut tre produkter fra Tind som jeg skal servere i påsken, men du kan selvsagt velge flere eller færre, alt etter smak og behag, hvor mange dere er til bords og hva som eventuelt serveres ved siden av. Jeg har her valgt coppaskinke, spekeskinke og speket pølse med elg og einebær - og som tilbehør har jeg hjemmebakt focaccia, aioli, gode oster, chilimarmelade, salte mandler og oliven. Prøv det du også!

Annonse

Ingredienser

SPEKEMAT & TILBEHØR

1 pakke TIND Speka Pølse med Elg og Einebær
1 pakke TIND Vellagra Coppaskinke
1 pakke TIND Godt Modna Spekeskinke
oliven
ost
chilimarmelade
salte mandler

FOCACCIA

600 - 650 g hvetemel
200 g sammalt hvetemel , fint
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
1 ts honning eller sukker
1 1/2 ts flaksalt
6 1/2 dl vann (romtemperert)
6 soltørkede tomater , i biter
3/4 dl extra virgin olivenolje
flaksalt

AIOLI

1 egg
1 ts dijonsennep
1 fedd hvitløk , grovt hakket
1 ss sitronsaft
1 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1/2 dl extra virgin olivenolje (ca.)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

Lag focaccia etter for eksempel denne oppskriften eller kjøp ferdig i butikken. (Jeg har her erstattet cherrytomater med soltørkede tomater som eltes inn i deigen i 1-2 minutter, før deigen settes til heving.) Dersom du ikke har kjøkkenmaskin kan du eventuelt lage eltefri focaccia, se oppskrift her.

Ha alle ingrediensene til aiolien (med unntak av oljen) i en smal beholder (hele egget skal oppi). Sett stavmikseren ned i beholderen slik at hodet dekker eggeblandingen. Hell over solsikkeoljen og sett på mikseren. La den gå noen sekunder slik at kun eggeblandingen vispes, og løft den deretter sakte oppover i glasset slik at all oljen blir blandet inn. Tilsett deretter litt olivenolje og kjør aiolien litt til. Smak eventuelt til med mer sitronsaft, salt og pepper.

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

Anrett spekematen på en trefjøl eller et fat. Dersom du benytter en hel pølse (som alltid tar seg bra ut på et spekefat) kan du skjære opp noen skiver, og la resten ligge på fjøla slik at man kan skjære opp mer ved behov. I denne spekematanretningen benytter jeg:

  • Speka pølse med elg og einebær – med en deilig viltsmak fra elg som blir fremhevet av einebær og deilige krydder. Den finnes både hel og ferdig oppskjært, og jeg brukte førstnevnte her.
  • Coppaskinke – med lavt saltinnhold, fin marmorering og fyldig og god smak – nydelig til det meste!
  • Godt modna spekeskinke – som er modnet i 12 måneder og er tilsatt mindre salt enn andre spekeskinker.

Tind har også mange andre varianter som kan være verdt å sjekke ut.

Ost smaker godt sammen med spekemat, og velg gjerne en eller to norske oster. Som tilbehør til både spekemat og ost smaker det godt med chilimarmelade (se oppskrift her). Oliven og salte mandler (se oppskrift her) er også godt tilbehør. Nytes sammen med focaccia og aioli, eller annet tilbehør etter smak.

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

TIPS

SPEKEFAT MED OST, FOCCACIA

Flere av Tinds produkter har fått «Spesialitetsmerket», som er en utmerkelse som kun gis til produkter med spesielle kvaliteter som skiller dem fra alle de andre. Merket garanterer en spennende, ny og god matopplevelse.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Grilstad AS som eier TIND. TIND spekevarer finner du hos Meny, Coop Mega og Obs, og i utvalgte butikker hos Rema, Extra, Spar, Joker og Bunnpris.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette ser fristende ut! Hvilken kniv skal man bruke på stavmikseren når man lager aiolien? Den flate med hull i, eller den med blader?

    1. Jeg bruker den med knivblader. «Den flate med hull i» har jeg ikke, så er usikker på hva den skal brukes til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.