SHEPHERDS PIE – LAMMEGRYTE MED POTETMOSLOKK

Tar du utfordringen om å spise et ekstra måltid lam og sau i 2018? Det gjør jeg, og har i den forbindelse laget enda en oppskrift med lam, nemlig shepherds pie. Shepherds pie er slett ikke noen pai, men en kjøttstuing med et lokk av potetmos, som gratineres i ovnen før servering. Jeg har tilsatt pastinakk sammen med potetene, noe som gir en ekstra god smak, synes jeg. Smakfull, enkel og rustikk mat som gjerne kan deles med mange!

Du kan lese mer om bakgrunnen for utfordringen i dette innlegget.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 4 porsjoner
  • Time: ca. 1 time og 15 minutter
  • Type rett:
Annonse

Ingredienser

LAMMERAGU

400 g lammekjøttdeig
nøytral olje
1 løk , i skiver
2 gulrøtter , i små terninger
2 ss tomatpuré
1 ss hvetemel (kan sløyfes)
3 dl oksekraft eller kyllingkraft (evt. utblandet fond/buljong)
1 laurbærblad
1/2 ts tørket timian (ca.)
1/2 ts tørket oregano (ca.)
1/2 ts tørket basilikum (ca.)
salt og pepper

POTET- OG PASTINAKKMOS

800-900 g poteter , skrelt og delt i to
250 g pastinakk , skrelt og delt i biter
1-2 dl melk
50-75 g smør
1/4-1/2 ts malt muskatnøtt (smak til)
salt og pepper (smak til)
50 g hvitost , revet

SLIK GJØR DU

Skrell poteter og pastinakk og del opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann, til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Bruk en potetstapper og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Tilsett smør og rør godt sammen. Ha i så mye melk som er nødvendig for at mosen får en myk, men likevel litt fast konsistens. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Brun lammekjøttdeigen i nøytral olje i en stekepanne. Krydre med salt og pepper, og sett til side.

Skjær opp grønnsakene som angitt over. Ha olje eller smør i en gryte eller stekepanne med høye kanter og stek løk og gulrøtter, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la det surre i ca. 1 minutt. Strø over hvetemelet og tilsett deretter kraft, kjøttdeig og laurbærblad. Smak til med krydder. La kjøttblandingen putre under lokk på lav varme i ca. 10 minutter. Tilsett eventuelt litt vann dersom det virker litt tørt. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer krydder.

Ha kjøttblandingen i en ildfast form (formen jeg brukte er 23-24 cm i diameter) og fordel den jevnt utover. Fjern laurbærbladet og fordel deretter et jevnt lag med potet- og pastinakkmosen over. Strø over litt revet ost.

Stekes midt i ovnen ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter, til potetmosen er gyllen. Server gjerne en salat og/eller godt brød som tilbehør.

Sjekk gjerne ut de øvrige lammeoppskriftene jeg har på bloggen også, du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

 

EnglishREAD IN ENGLISH
    1. Ja, det går fint. Husk at den må steke noe lengre da, siden ingrediensene jo er kjøleskapskalde når du setter formen i stekeovnen.

  1. Lagde denne sist fredag. Brukte sellerirot i stedet for pastinakk siden jeg hadde det liggende. Det viste seg at jeg manglet øst til å ha på toppen da den var nesten ferdig. Uansett ble den så god at jeg og min kjære spiste opp en hel form beregnet på fire

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.