Tar du utfordringen om å spise et ekstra måltid lam og sau i år? Det gjør jeg, og har i den forbindelse laget enda en oppskrift med lam, nemlig shepherds pie. Shepherds pie er slett ikke noen pai, men en kjøttstuing med et lokk av potetmos, som gratineres i ovnen før servering. Jeg har tilsatt pastinakk sammen med potetene, noe som gir en ekstra god smak, synes jeg. Smakfull, enkel og rustikk mat som gjerne kan deles med mange!

Du kan lese mer om bakgrunnen for utfordringen i dette innlegget.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

LAMMERAGU

400 g lammekjøttdeig eller kjøttdeig av storfe
nøytral olje
1 løk , i skiver
2 gulrøtter , i små terninger
2 ss tomatpuré
1 ss hvetemel (kan sløyfes)
3 dl oksekraft eller kyllingkraft (evt. utblandet fond/buljong)
1 laurbærblad
1/2 ts tørket timian (ca.)
1/2 ts tørket oregano (ca.)
1/2 ts tørket basilikum (ca.)
salt og pepper

POTET- OG PASTINAKKMOS

800-900 g poteter , skrelt og delt i to
250 g pastinakk , skrelt og delt i biter
1-2 dl melk
50-75 g smør
1/4-1/2 ts malt muskatnøtt (smak til)
salt og pepper (smak til)
50 g hvitost , revet

SLIK GJØR DU

SHEPHERDS PIE – LAMMEGRYTE MED POTETMOSLOKK

Skrell poteter og pastinakk og del opp i jevnstore biter. Kokes i usaltet vann, til grønnsakene er møre. Hell av vannet og la det dampe litt på svak varme. Bruk en potetstapper og mos grønnsakene til ønsket konsistens. Tilsett smør og rør godt sammen. Ha i så mye melk som er nødvendig for at mosen får en myk, men likevel litt fast konsistens. Smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Brun lammekjøttdeigen i nøytral olje i en stekepanne. Krydre med salt og pepper, og sett til side.

Skjær opp grønnsakene som angitt over. Ha olje eller smør i en gryte eller stekepanne med høye kanter og stek løk og gulrøtter, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureen og la det surre i ca. 1 minutt. Strø over hvetemelet og tilsett deretter kraft, kjøttdeig og laurbærblad. Smak til med krydder. La kjøttblandingen putre under lokk på lav varme i ca. 10 minutter. Tilsett eventuelt litt vann dersom det virker litt tørt. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer krydder.

Ha kjøttblandingen i en ildfast form (formen jeg brukte er 23-24 cm i diameter) og fordel den jevnt utover. Fjern laurbærbladet og fordel deretter et jevnt lag med potet- og pastinakkmosen over. Strø over litt revet ost.

Stekes midt i ovnen ved ca. 200 grader (over- og undervarme) i ca. 30 minutter, til potetmosen er gyllen. Server gjerne en salat og/eller godt brød som tilbehør.

Sjekk gjerne ut de øvrige lammeoppskriftene jeg har på bloggen også, du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Ja, det går fint. Husk at den må steke noe lengre da, siden ingrediensene jo er kjøleskapskalde når du setter formen i stekeovnen.

 1. Lagde denne sist fredag. Brukte sellerirot i stedet for pastinakk siden jeg hadde det liggende. Det viste seg at jeg manglet øst til å ha på toppen da den var nesten ferdig. Uansett ble den så god at jeg og min kjære spiste opp en hel form beregnet på fire

 2. Lagde denne i dag,etter inspirasjon fra den nye kokeboken. Smaken var helt nydelig, men konsistensen på kjøttfyllet var helt flytende. Jeg brukte 2ss mel til jevning og 2,5dl kraft. I tillegg hadde jeg persillerot i fyller sammen med løk og gulrot. Kommer absolutt til å lage igjen, men må regulere væskemengden enda mer neste gang.

  1. Så hyggelig å høre at det falt i smak. Jeg har ikke samme erfaring som deg, men skal dobbeltsjekke dette neste gang jeg lager denne retten.

 3. Kjempegod rett, har laget denne flere ganger. Brukte lammekjøttdeig for første gang idag, det ble ekstra godt da!!

 4. Hei
  Det heter ikke Shepherds pie når du bruker oksekjøtt, det er Cottage pie.
  Håper ingen Briter har lest det der du skriver om å bytte lammedeigen med okse i en sauegjeterpai 🙂

  1. Jeg vet det. Men, jeg fikk så mange spørsmål om man kan benytte kjøttdeig av storfe isteden (lammekjøttdeig er ikke alltid så enkel å få tak i) at jeg for å spare meg selv å svare på mange e-poster, meldinger og kommentarer valgte å skrive det slik. Hvis du leser hva jeg skriver i innledningen så er det ingen tvil om at det skal være lammekjøtt i Shepherds pie.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste