Det er overproduksjon av lam og sau i Norge, og vi forbrukere spiser stadig mindre lam og sau. Ola Nordmann spiser gjennomsnittlig 54 kg kjøtt i året, men kun 3 av disse er lammekjøtt. Dette innebærer at vi må importere annet kjøtt, mens vi altså har mange tonn med lamme- og sauekjøtt på fryselager. Norsk lam og sau har en ypperlig kvalitet, dyrene går ute hele sommerhalvåret og koser seg i og med frisk, norsk natur. Videre er kjøttet kortreist og trygt å spise - og anses også som etisk mer riktig å spise enn storfe, svin og kylling. Så, hvorfor spiser vi ikke mer lam og sau?

En av årsakene er tilbudet, det er jo nesten ikke mulig å få tak i lammekjøtt utenfor de store "lammesesongene" som påske, høsten og til jul. Det kan selvsagt henge sammen med at vi forbrukere ikke er flinke nok til å etterspørre lamme- og sauekjøtt, kanskje fordi vi ikke vet hvordan vi skal bruke det i hverdagen også? Forbrukerinspektørene (NRK) har en kampanje på gang for å få økt forbruket av norsk lam og sau, og har i den forbindelse utfordret meg til å lage flere oppskrifter med lammekjøtt. For det er nemlig slik, at dersom vi alle spiser ett ekstra måltid med lammekjøtt og ett ekstra måltid med sauekjøtt i 2018, så kan vi sammen tømme fryselageret slik at ikke noe kjøtt går til spille. Jeg tar utfordringen og vil dele flere lammeoppskrifter i ukene som kommer, som forhåpentligvis kan være med å bidra til at flere får lyst til å spise mer lamme- og sausekjøtt.

Før påske publiserte jeg oppskrift på lammeskanker og lammestek. I dag står en smakfull og enkel hverdagssuppe på menyen, med deilige lammekjøttboller med et hint av sitron, en spicy kraft og fargerike grønnsaker. Det hele toppes med en silkemyk fetakrem. Finner du ikke lammekjøttdeig i butikken, så spør. Kanskje har de noe på lageret eller i frysedisken - og hvis ikke, be om at det blir tatt inn.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

SUPPEN

1 løk , grovt hakket
nøytral olje
3 fedd hvitløk , finhakket
2-3 ts sambal oelek (chilipasta, smak til)
1-2 ts røkt paprika (smak til)
1 1/2 ts malt spisskummen (smak til)
1 ts malt koriander (smak til)
1 liter kyllingkraft eller utblandet fond/buljong
2 poteter , i terninger
2 gulrøtter , i terninger
1 rød paprika , i terninger
2 stilker stangselleri , i biter
300 g kikerter (hermetiske)
sitronsaft (smak til)
salt og pepper (smak til)

LAMMEKJØTTBOLLER & FETAKREM

400 g kjøttdeig av lam
1 dl melk
1 egg
3 ss strøkavring eller panko
1 sitron (helst økologisk), finrevet skall
1 ts salt
pepper (nykvernet)
150-200 g gresk yoghurt
50-75 g fetaost
frisk koriander eller bladpersille, til dekor
brød, bulgur eller couscous

SLIK GJØR DU

Ha lammekjøttdeigen i en bolle og tilsett melk, egg, strøkavring/panko, salt og pepper. Vask sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint og rør det inn. La kjøttfarsen stå å hvile noen minutter, den vil da bli fastere og lettere å jobbe med.

Skjær opp grønnsakene som angitt ovenfor. Stek løken i litt nøytral olje, til den er blank og myk. La hvitløk og krydder steke med mot slutten av steketiden. Tilsett deretter kyllingkraft, sambal oelek (kan eventuelt erstattes med 1-1 1/2 rød chili) og grønnsaker, og gi suppen et oppkok. Skyll kikertene og tilsett i suppen, og la det småkoke i 10-15 minutter, til grønnsakene er nesten ferdigkokte. Smak omnødvendig til suppen med mer sambal oelek eller krydder.

Lag små, jevnstore kjøttboller av lammekjøttfarsen. Jeg pleier å ha farsen i en sprøytepose av plast som jeg klipper et ganske stort hull på, og sprøyter deretter små «dotter» på en tallerken. Ha kjøttbollene forsiktig oppi den kokende varme suppen. La suppen stå å trekke (skal ikke koke) i ytterligere 5-10 minutter, til kjøttbollene er gjennomkokte og grønnsakene er møre.

Mens suppen koker kan du lage fetakremen. Ha fetaost og yoghurt i en liten beholder med høye kanter og kjør den raskt med en stavmikser eller lignende, til du har en jevn krem.

Server suppen rykende varm, toppet med fetakrem og frisk koriander, og med godt brød og/eller couscous/bulgur som tilbehør.

Hva med deg, tar du også utfordringen om å spise to ekstra lammemåltider i 2018?

Følg med fremover for flere lammeoppskrifter! Sjekk gjerne ut de øvrige lammeoppskriftene jeg har på bloggen også, du finner dem samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei! Herlig side. Føler meg som en flink kokk, men skulle skrive handleliste og klikket på legg i handleliste for da tenkte jeg at det kom opp en liste som jeg kunne ta bilde av så hadde jeg den på mobilen. Men jeg fant aldri noen handleliste, bare en mulighet til å printe ut og printer har jeg ikke.
    Er det mulig å få handlelisten til å fremkomme på skjermen så man enten kan ta foto el en skjermdump?

    Mvh
    Karin Wegger

  2. Angående kjøttdeig av lam, så kjøpte jeg Gilde sin lammekjøttdeig i serien «Hverdagslam». Jeg skulle ha den i Moussaka. Kjøttdeigen var dessverre VELDIG feit, hele 25% fett. Det ødela hele retten for min del. Jeg kontaktet Gilde/Nortura om det, uten at det har hjulpet.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste