I det marokkanske kjøkken er det et rikt utvalg av krydder. Det benyttes krydderblandinger med alt fra 4 til 35 forskjellige kryddersorter for å skape de unike kryddersmakene. En av de mest kjente krydderblandingene er "ras el hanout" som visstnok skal bestå av nærmere 35 forskjellige krydder. Den marokkanske maten er krydret, men sjelden sterk på smak. Marokkanerene bruker ofte krydder vi kanskje heller forbinder med søt mat - som for eksempel anis og kanel. Syre fra sitrus og sødme fra tørket frukt, er også viktige ingredienser. I denne gryteretten får lammeskankene kose seg vel og lenge sammen med deilig krydder, aprikos og grønnsaker - en forenklet og fornorsket versjon, men likevel en skikkelig god smaksopplevelse! Prøv den du også!

Ingredienser

LAMMESKANKER

4 lammeskanker (ca. 1 1/2 kg)
4 ss nøytral olje
3 dl vann
1 gul løk , i tynne båter
1 ss spisskummin
1 ss koriander
1 ts anisfrø , knust i morter
1/2 ts gurkemeie
1 rød chili , finhakket (ca.)
3 fedd hvitløk , finhakket
2-3 ss tomatpuré
1 ss ingefær , finrevet
400 g hermetiske tomater , hakket
3 gulrøtter , i biter
300 g ferdig kokte kikerter
1 kanelstang
6 tørket aprikos , i små biter
1 sitron , saft og revet skall
pepper (smak til)
salt (smak til)

COUSCOUS

4 porsjoner couscous eller bulgur
1/2-1 sitron
3 ss extra virgin olivenolje
mynte , grovt hakket
persille , grovt hakket

SLIK GJØR DU

LAMMESKANKER MED MAROKKANSK VRI

Finn frem en gryte som tåler å stå i stekeovnen. Sett stekeovnen på 150 grader (over- og undervarme).

Skjær opp grønnsakene som angitt, slik at du har alt klart før du setter i gang. Krydre lammeskankene med salt og pepper. Bruk gjerne hel sort pepper i pepperkvern, for best mulig smak.

Brun skankene på alle sider i nøytral olje, og legg dem deretter til side. Kok ut av gryta med 2-3 dl vann og ta vare på sjyen.

Stek løken i nøytral olje noen minutter. Tilsett hvitløk, chili, spisskummin, koriander, knuste anisfrø, gurkemeie og la det steke med til løken er blank og myk. Ha i tomatpuré og revet frisk ingefær og la det surre med i ca. 1 minutt, og tilsett deretter hermetiske tomater, vannet (det du kokte ut av pannen), gulrøtter, aprikos, kanelstang og kikerter. Kok opp og smak til med salt og pepper.

Ha lammeskankene oppi gryta og dytt dem nedi slik at mest mulig blir dekket av sausen. Sett på lokk og stek det på nederste rille i stekeovnen i 2 1/2-3 timer, avhengig av størrelsen på skankene. Juster litt på lammeskankene underveis og øs over saus ca. hvert 30 minutt. Ta gjerne lokket av gryta de siste 30 minuttene hvis det er mye væske i gryta. Skankene er ferdige når kjøttet løsner fra bena. Fjern kanelstangen. Riv sitronskallet fint (kun det gule) og ha i gryta, og smak også til med sitronsaft. Smak til med mer salt og pepper (og andre krydder) om nødvendig. Gi retten eventuelt et dryss med mynte før servering.

Lag couscous etter oppskriften. Rør forsiktig i couscousen med en skje og tilsett saften av 1/2 sitron (ca.), olivenolje og grovt hakkede urter. Pynt eventuelt med noen sitronbåter.

Server lammeskankene med couscousen, og gjerne med hjemmebakte pita som tilbehør.

LAMMESKANKER MED MAROKKANSK VRI

TIPS

  • Dersom du ikke har en gryte som tåler å stå i ovnen kan du benytte et dypt, ildfast form isteden. Stek skanker og grønnsaker i en stekepanne først, og ha det hele i den ildfaste formen. Ha på lokk eller bruk dobbelt lag med aluminiumsfolie.
  • Du kan gjerne bytte ut lammeskankene med ca. 1 kg benfritt lammekjøtt skåret i terninger på ca. 3 x 3 cm. La gryteretten stå i ovnen i ca. 2 timer, til kjøttet er mørt og fint.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Sitter her og planlegger påsken. Lammeskank var bestemt for lenge siden, så da var det fint at du hadde en oppskrift på det. Gleder meg! Mn lurte på hva tempratur har du på ovnen!?

  2. Jeg prøvde denne oppskriften med lammekjøt og det smakket supergodt.Fikk en kjempe god tilbakmelding fra gjester.Anbefales.

  3. Den er alltid så god! Jeg lagde den i kveld med fårikål kjøtt, da det ikke fantes noe lammeskank. Super godt! Og så er det jo kjøtt for sesongen

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste