OH-LA-LA-LAM - deilig, mørt lammekjøtt med knasende sprø skorpe, ovnsbakte rotgrønnsaker, søte tomater, silkemyk potetmos og en smakfull rødvinsaus! Det høres godt ut, ikke sant - men det smaker enda bedre! Prøv det du også!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GRATINERT LAMMESTEK

1,6 kg lammestek , benfri og surret
flaksalt og pepper
2 ss nøytral olje
1/2 bunt persille , finhakket
2 fedd hvitløk , finhakket
1/2 dl panko eller strøkavring
40 g parmesan , finrevet
2 ss olivenolje
1/2 sitron , saften

OVNSBAKTE ROTGRØNNSAKER

1 rødløk , i båter
1 gul løk , i båter
200 g sellerirot , i staver
3-4 gulrøtter , i staver
1 persillerot , i staver
1 pastinakk , i staver
2 polkabeter , i båter
2-3 ss olivenolje
6 tomater

RØDVINSAUS

1-2 sjalottløk , finhakket
1-2 ss nøytral olje
2 ss tomatpuré
1 laurbærblad
1 kvast timian
2 1/2 dl rødvin
2 1/2-3 dl kraft (lam, kalv eller storfe)
1 ts sukker (smak til)
1 ss soyasaus
1-2 ss balsamicoeddik , vellagret type (smak til)
2 ss smør
pepper

POTETMOS

1,2 kg poteter (ca.)
1-2 ss smør
melk eller fløte
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Skrell og skjær opp rotgrønnsakene som angitt over. Bruk rotgrønnsaker etter smak eller hva du har tilgjengelig. Fordel grønnsakene i en stor ildfast form eller langpannen. Ringle over litt olivenolje og krydre med litt flaksalt. Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme).

Tørk lammesteken med litt kjøkkenpapir og surr den med bomullshyssing dersom det ikke er gjort fra før. Krydre lammesteken med salt og pepper, og stek den raskt på alle sider i stekepannen. Legg lammesteken oppå grønnsakene og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Stekes på nederste rille til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 55 grader (ca. 2 timer). Mens steken koser seg i ovnen kan du gjøre klar gratineringsblandingen. Bland persille, hvitløk, parmesan, panko/brødrasp i en liten bolle, tilsett deretter olivenolje og sitronsaft, og rør det hele godt sammen.

Ta ut lammesteken og øk samtidig steketemperaturen til 225 grader. Legg også tomatene i formen sammen med grønnsakene. Fjern bomullshyssingen og fordel gratineringsblandingen oppå toppen av lammesteken, og klapp den godt inntil. Legg den tilbake på grønnsakene og stek den i 10-15 minutter, til kjernetemperaturen er 60-62 grader og gratineringsblandingen er gyllen og sprø. Ta ut lammesteken og la den hvile i ca. 20 minutter (dekk kjøttet løst til med litt folie), før du skjærer den opp i skiver (rett før servering).

La grønnsakene steke videre til de er møre og fine, og gjerne har tatt litt farge i kantene. Bruk eventuelt varmluft de siste minuttene.

Mens lammesteken koser seg i ovnen kan du lage sausen. Stek sjalottløk i litt nøytral olje, til løken er blank og myk. Tilsett tomatpureén og la den surre med et par minutter, sammen med laurbærblad og frisk timian. Tilsett rødvinen og la den koke nesten inn. Tilsett deretter kraften og la det småkoke til sausen er redusert inn til omtrent halvparten. Har du ikke kraft kan du benytte utblandet fond eller buljong. Smak til med sukker, balsamicoeddik, soyasaus og nykvernet sort pepper. Sil sausen. Rett før servering rører du inn smøret. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn.

Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Det tar omtrent 25 minutter. Hell av vannet og damp potetene tørre over svak varme et par minutter. Mos dem med en potetstapper eller lignende, og tilsett smør og melk/fløte til du får ønsket konsistens på potetmosen. Smak til med salt og pepper. Hold potetmosen varm.

Server lammesteken sammen med de ovnsbakte rotgrønnsakene og potetmosen, og drypp den deilige sausen over. Nytes i godt selskap, og gjerne med en god rødvin i glassene.

TIPS

 • Dersom du har god tid kan du langtidssteke kjøttet ved for eksempel 100 grader.
 • Du kan gjerne benytte samme fremgangsmåte og kjernetemperaturer på et lammelår, men da må du trolig beregne noe lengre steketid. Pass på at du ikke stikker inn steketermometeret slik at det kommer i kontakt med ben.
 • Ønsker du mer inspirasjon til deilige lammeretter og tilbehør? Alle lammeoppskriftene på bloggen finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Det så fantastisk godt ut:) Tenkte å langtidssteke lammet, hvordan gjør jeg med det sprø som er rundt? Skal jeg ta det på med engang eller vente til helt på slutten og skru opp varmen?:)

 2. Dersom jeg skal langtiddssteke kjøttet, ca hvor lenge bør det steke? Så jeg beregner god nok tid. Og hvordan løser jeg det med grønnsakene? Tar jeg steken ut f.eks de siste to timene, og legger grønnsakene i langpannen med steken oppå, og fortsette å steke på 100 gr? Frem til det siste kvarteret når gratineringen skal på?

  1. Jeg er usikker på hva som er best ift grønnsakene, men mulig det er best å tilsette dem etter at kjøttet har stekt noe. Grønnsakene vil uansett bli ferdigstekt under gratineringen og mens kjøttet hviler. Bruk eventuelt varmluft mot slutten for å gi grønnsakene litt farge i kantene.

   Det er vanskelig å si hvor lang tid du må beregne dersom du istedet skal steke kjøttet ved 100 grader. Steketiden vil være avhengig av:
   – størrelsen på steken
   – hvor lenge du har stekt den i stekepannen
   – hva slages steketemperatur du benytter
   – egenskapene til stekeovnen din

   Jeg ville ha beregnet en times tid ekstra.

   Lykke til!

 3. Hei! Dette ser veldig godt ut! Det står ikke noe om krydring av kjøttet, skal man ikke det?

 4. Dersom du skal langtidsstek, legg den på kraftgrønnsaker. Ha i vann til under steika/lammelår, pakk folie rundt forma, sett i ovn ved 85-100 grader. La stå i 5-6 timer minst. Øk til 125 den siste timen. Ta ut og sjekk om den er ferdig. Ha på panering og stek ved 225 til panering er sprø. La den hvile minst 30 min før du skjærer i den. Gjerne under folie + håndduk.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste