Sashimi av laks er noe av det beste jeg får, og serverer den gjerne i en salat, slik at den metter litt mer. Dette er kjapp og god sommermat, som jeg også laget på God Sommer Norge på TV2 i kveld! Klikk deg gjerne inn HER for å se innslaget. Du kan servere denne salaten som hovedrett til 2-3 eller som smårett til 4.
Ingredienser
SASHIMISALAT
300 g | laksefilet , i skiver på skrå |
150 g | småbladsalat (ca.) |
2 | vårløk , i staver på skrå |
1 | mango, , i skiver |
2 | avokado , i skiver (1 stor eller 2 små) |
frisk koriander | |
sesamfrø , ristet |
PONZUSAUS
1/2 dl | soyasaus |
1/2 | lime , saften (smak til) |
2 ss | riseddik |
1 1/2 ss | sukker (smak til) |
1 | rød chili , finhakket (smak til) |
2 fedd | hvitløk , finhakket (smak til) |
1 ss | frisk koriander , finhakket (smak til) |
SLIK GJØR DU
Begynn med ponzusausen, slik at alle de gode smakene får satt seg. Bland sammen ingrediensene til sausen i en liten bolle. Smak deg frem til en fin balanse mellom det søte og det syrlige, og tilsett chili og hvitløk etter hvor sterkt du ønsker det. Sausen kan gjerne tilberedes i god tid før den skal serveres.
Rist sesamfrø i en tørr stekepanne og sett til side.
Fordel småbladsalaten og vårløken i en vid bolle med lave kanter, eller direkte på tallerkener. Skjær ut den harde kjernen i mangoen ved hjelp av en mangodeler eller kniv, og del mangoen opp i passende biter, som du fordeler oppå salaten. Del avokadoen i to, ta ut steinen og bruk en skje for å løsne avokadoen fra skallet. Skjær opp i passende biter og fordel oppå salaten.
Så står laksen for tur. Sjømat som skal nytes rå skal i utgangspunktet fryses ned i minst 24 timer før den skal tilberedes, men norsk oppdrettslaks (som Salma og andre vakuumpakkede fileter) kan tas direkte fra pakken. Skjær laksen opp i jevnstore skiver på skrå, ca. 3 mm tykke. Fordel laksen i salaten. Strø de ristede sesamfrøene over laksen og ha over litt fersk koriander.
Serveres umiddelbart med ponzusausen som tilbehør. Drypp gjerne noe av sausen over salaten, og server resten i en liten skål.
VELBEKOMME!
Nydelig – Jeg pleier å lage noe lignende stadig vekk, og dette er snadder ! 🙂
Fantastisk godt
Hvor lenge før kan sausen lages? Venter med ristet frø til servering.
Sausen er holdbar og kan lages et par dager før servering.
Kan man bruke noe annet istedet for Koriander ? Kan ikke spise den da den gir meg en ubehagelig smak.
Du kan droppe koriander, eventuelt erstatte den med thaibasilikum hvis du får tak i det.
Dette er den perfekte kveldskos.
Takk for en balansert oppskrift.