En silkemyk og smakfull ostekake er et "must" på kakebordet ved både små og store anledninger. Til 17. mai lager jeg gjerne en ostekake i rødt, hvitt og blått - med et hint av sitron, deilig jordbærcoulis og friske bær. Ostekaken er enkel og rask å lage, og du trenger dessuten ikke stekeovn!

Hurra for 17. mai og ostekake - prøv den du også! Er dere få til bords kan du eventuelt lage porsjonskaker isteden, se tips avslutningsvis.

Ingredienser

OSTEKAKEN

250 g havrekjeks (søte)
100 g smør , smeltet
5 gelatinplater
450 g kremost (naturell)
150 g sukker
3 dl kremfløte
1 1/2 - 2 sitroner (økologiske), saft + skall
1 springform , 22-23 cm i diameter

JORDBÆRCOULIS OG DEKOR

200 g jordbær (gjerne frosne)
50 g melis (smak til)
1-2 ss sitronsaft
friske bær
mynte eller sitronmelisse

SLIK GJØR DU

Ostekake med sitron og jordbærcoulis

Smelt smøret. Knus kjeksene til smuler, gjerne av ulik størrelse. Jeg pleier å ha kjeksene i en dobbel plastpose og banker deretter på kjeksene med et kjevle eller lignende. Du kan også benytte en kjøkkenmaskin med kniver. Rør sammen det smeltede smøret og kjekssmulene, og fordel dem i springformen. Trykk kjeksblandingen fast og jevnt utover. Sett kakebunnen kjølig mens du gjør ferdig resten.

Ha kremost og sukker i bakebollen og kjør det forsiktig til en jevn blanding. Tilsett kremfløten litt etter litt, og kjør det til du har en luftig krem.

Vask sitronene i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Riv skallet fint med et zesterjern eller lignende (skall av 1-1 1/2 sitron). Del deretter sitronene i to og press ut saften, ca. 1 dl sitronsaft. Finn frem en slikkepott og vend sitronsaft og sitronskall forsiktig inn i osteblandingen, til alt er godt blandet.

Ostekake med sitron og jordbærcoulis

Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 5-10 minutter. Varm 4-5 ss av ostekremen i en mikrobølgeovn eller i en liten kjele, klem vannet ut av gelatinplatene og smelt dem inn i ostekremen. Ha gelatinblandingen oppi ostekremen mens du rører forsiktig med slikkepotten – til alt er godt blandet. Hell ostekremen oppi springformen og fordel den jevnt utover. Kle formen med litt plastfolie og sett ostekaken i kjøleskapet i minst 4 timer.

Mens ostekaken stivner kan du lage jordbærcoulisen. Ha jordbær og melis i en blender eller lignende, og kjør det med blender til du får en jevn saus. Smak til med sitronsaft og eventuelt litt mer melis til du får en fin balanse mellom det søte og det syrlige. Jordbærcoulisen må oppbevares kaldt, og er holdbar i flere dager.

Løsne ostekaken fra springformen ved å skjære forsiktig langs innsiden av formen. Rett før servering pynter du ostekaken med friske bær og urter etter smak og behag. Server jordbærcoulisen ved siden av.

TIPS

 • Isteden for å lage en kake kan du fordele kjeksblandingen og ostekremen i 8-10 små glass (lag evt. halv porsjon hvis dere er færre). Topp porsjonskakene med jordbærcoulis og bær rett før servering.
 • Ostekaken må oppbevares kjølig og tildekket, og er holdbar i ca. 3 dager.
 • Kaken kan også fryses (uten bær), i inntil 3 måneder. La ostekaken tine i kjøleskapet.

VELBEKOMME!

Advertisement

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Endelig en oppskrift på ordentlig ostekake!=D (uten gelepulver) Denne skal jeg bake til min venninnes bryllup til helgen. =)

 2. Hei!
  Laga denne men tok nok litt for mykje sitronsaft i for den vart veldig syrlig. Har du tips til eit ekstra lag på toppen, eller trur du det er ein god idé med litt ektra melis i coulisen?

  1. Hvis kaken ble litt for syrlig så kan du gjerne smake til coulisen med litt ekstra melis. Men pass på at den ikke blir alt for søt. Lykke til!

 3. Hei, jeg prøvde gelatinpulver isteden for Gelatinplater så det kom masse klumper i kaken! Har du noe tips til hvordan det ikke blir klumper? Med vennlig hilsen Aleksander sanstøl

 4. Eg er dessverre allergisk mot jordbær. Kva tenker du om å bytte ut jordbær med bringebær i sausen?

 5. Hei denne så god ut, deilig ut gelesmak! Hvilke kjeks bruker du i bunnen? Bixit eller Digestive, eller hva blir best synes du?

  1. Nei, den tilsettes i kremosten som beskrevet, og vil etter hvert som du pisker bli kremete og fin. Lykke til!

 6. Kremete og fin!? Ca hvor lenge og hvilken hastighet på kjøkkenmaskin? Tror jeg kanskje pisket alt for lite….

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste