En ny film er publisert på YouTube-kanalen min TRINES MAT, og i dag skal vi bake nan! Nan er et mykt, flatt brød som selvskrevent tilbehør til indiske smaker. Tradisjonelt stekes nan i en tandooriovn, men som du ser av videoen er det fullt mulig å lage det i en vanlig stekeovn også.

Ingredienser

TRINN 1

15 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
4 ss melk , lunken
2 ss sukker

TRINN 2

450-500 g hvetemel
1/2 ss bakepulver
1/2 ts salt
1 1/2 dl melk
1 1/2 dl yoghurt naturell
1 egg , sammenvispet
2 ss smør , smeltet

TIL PENSLING

50 g smør , smeltet (ca.)
nigellafrø eller hakket frisk koriander

SLIK GJØR DU

Bland gjær, lunken melk og sukker i en liten bolle og la blandingen stå lunt noen minutter, til det begynner å skumme.

Ha det tørre i bakebollen, og tilsett gjærblandingen, melk, egg, smør og yoghurt. Kjør i en kjøkkenmaskin med eltekroker i ca. 10 minutter, til du har en blank og smidig deig. La deigen heve på et lunt sted i ca. en time, til dobbel størrelse.

Resultatet blir best dersom du steker brødet på bakestål eller bakesten. Omtrent 30 minutter før du skal steke brødene setter du en bakesten eller bakestål i stekeovnen og setter termostaten på maksimal steketemperatur. Dersom du ikke har bakestål/bakesten kan du selvsagt benytte stekeovnens bakebrett (som du varmer opp på samme måte, men da er det tilstrekkelig med ca. halve oppvarmingstiden).

Smelt smøret og la det avkjøles noe.

Ha deigen på melet underlag og del opp deigen i 8 like store emner som trilles til boller. Kjevle ut bollene til flate, avlange brød, ca. 3-5 mm høye. Pensle brødene med smøret og dryss nigellafrøene over. Jeg bruker å legge brødene på en melet pizzaspade og la brødet gli ned på det varme bakestålet mens den står i stekeovnen. Alternativt kan du finne frem tykke grytekluter og sette den varme platen på varmebestandig underlag og legge brødene (3-4 av gangen) oppå, og deretter sette de umiddelbart inn i ovnen. Du kan steke brødene på vanlig over- og undervarme (maksimal temperatur) eller på grillfunksjon. Jeg pleier å gjøre sistnevnte. Stekes i 2-5 minutter litt høyt i ovnen, til de er ferdigstekt. Det tar bare noen minutter så du må passe på mot slutten, slik at ikke brødene dine blir svidd. I min stekeovn (300 grader og på stålplate) er brødene ferdige etter 2 minutter og 15 sekunder.

Nan med nigellafrø

Avkjøl brødene på rist. Oppbevares under et klede eller aluminiumsfolie frem til de skal serveres. Nan smaker godt til «indiske smaker», prøv dem for eksempel til disse rettene:

Brødene smaker best nystekt, men kan gjerne fryses straks de er avkjølt. La de frosne brødene tine i romtemperatur og varm dem i ovnen et par minutter før de skal serveres.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Hei Trine, lagde nanbrød etter din oppskrift i går. Det ble vellykket og alle i familien min storkoste seg. Tusen takk!

  2. Veldig flotte og lærerike videoer. Det hadde vært supert om du kunne lage saus, bearnaise, hollandaise, rødvinsaus, peppersaus eller en annen god og anvendelig saus.

    God advent!

    1. Jeg erstatter melk og youghurt med vanlig Kulturmelk – veldig godt og man får den syrligheten som Trine nevner

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste