Den eltefrie teknikken er den jeg benytter mest for tiden, og belønnes hver eneste gang med et velsmakende og vakkert brød med sprø skorpe! Klikk deg inn på matkanalen min på YouTube og se hvordan jeg lager eltefritt firekornsbrød!

Det tar litt tid fra begynnelse til slutt, men reell arbeidstid på dette brødet er faktisk bare noen få minutter. Resten er ventetid, og da kan du jo gjøre noe helt annet! Begynn dagen før, så kan du imponere med et lekkert brød dagen etter. Jeg har her laget et halvgrovt brød med sammalt hvete – og med massevis av smakfulle frø og kjerner. Dersom du har små barn som kanskje ikke er så begeistret for hele korn og kjerner i brødet, kan du kjøre dem raskt i en kjøkkenmaskin med kniver eller med en stavmikser til de har ønsket størrelse. Til ett brød trenger du:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

400 g hvetemel
200 g sammalt hvetemel , fint eller grovt(evt. fullkornsmel, fibra eller rugmel)
50 g gresskarkjerner
50 g solsikkekjerner
25 g linfrø
25 g sesamfrø
1 1/2-2 ts salt
1/3 ts tørrgjær
5 dl vann , fra springen
gryte eller form (ca. 4 liter) med lokk (og som begge tåler 250 grader)

SLIK GJØR DU

Finn frem en stor bakebolle. Ha alle de tørre ingrediensene i bollen og rør godt sammen. Tilsett vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 12-24 timer.

Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Det kan gjøres på to måter:

Alternativ # 1. Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve. Ta gjerne en titt på denne videoen, hvor jeg lager eltefri loff og brødet «brettes» på matpapir).

Alternativ # 2. Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter (og som jeg viser i videoen). Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen.

Når du er ferdig med denne ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i tilsammen 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet (dvs. etter ca. 1 ½ time etterheving) setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille.

Eltefritt firekornsbrød

Det aller beste resultatet får du når du steker brødet i en oppvarmet støpejernsgryte med lokk. Begge deler må tåle 250 graders varme. Det varme støpejernet gjør at stekeprosessen starter umiddelbart, varmen fordeles jevnt og det holder også godt på varmen. Har du ikke jerngryte kan du eventuelt benytte leirgryte, andre typer former med lokk eller en vanlig brødform kledd med aluminiumsfolie. Gryta jeg benytter er 24 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt hvetemel på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Se her hvordan jeg lager brødet.

Det eltefrie brødet er aller best når det er ganske nylaget. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i 5-10 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
    1. Ikke så farlig egentlig så lege det ikke er varmt. Jeg bare tar ca rom temperert, ikke kaldt og ikke varmt.

  1. Er det viktig at gryta også har et tungt lokk? Jeg har en støpejernsgryte men bare et tynt aluminiumslokk eller noe. Har bakt brød i den et par ganger og det blir bra, men mulig det blir enda bedre med annet lokk?

  2. Hvor stor grovhetsgrad kan brødet ha for at det skal heve godt. Jeg lagde ett i går med 100 % grovhet (bare fibramel), men skulle ønske at det hadde vært luftigere.

    1. Du må ha minimum 50 % fint mel i baksten for å få et godt og luftig resultat etter min erfaring 🙂

  3. Jeg har en sort støpejernsgryte som ikke er emaljert på innsiden, kan den brukes uten at jeg smører den i bunnen? Hilsen Berit

    1. Jeg har både sort støpejernsgryte og emaljerte gryter, og har aldri opplevd at det eltefrie brødet har satt seg fast. Uansett, bruk ikke smør. Er du usikker kan du eventuelt strø litt mel i bunnen av gryta. Lykke til!

  4. Hei. Kan jeg bruke leirgryte i stedenfor jerngryte? Takk for masse gode oppskrifter til inspirasjon 🙂 Hilsen Karin

  5. Hei! Jeg fulgte oppskriften din nøyaktig, men fikk et brød som var veldig kompakt. Jeg tror det var for lite væske og for lite klissete deig i mitt tilfelle. Du skriver at man skal justere mel/vann-forholdet selv, men jeg synes det var vanskelig å vite hvordan deigen skal være.

    1. Den må være nokså klissete, du skal kunne utføre bretteprosessen uten at du må klemme ut eller kjevle deigen, den skal være så «rennende» at du bare på en måte løfter den ene siden med deigskrapa og strekker den ut og legger den over.

  6. Hei!
    Er det nødvendig å alltid etterheve i 2timer (viss jeg f.eks har det travelt)?

  7. Hei 🙂 liker veldig godt oppskriftene dine og har begge bøkene dine. Jeg lurer på hvor ekstra tid jeg skal regne med når gryten min tåler bare max 240 grader. Oppdaget etter jeg hadde pakket den ut at den tåler bare 240 og 250 grader. Har du evt tips om hvilke gryter så er best?

    1. Jeg har gryter fra Le Creuset og Ikea. Men du kan fint benytte en gryte som bare tåler 240 grader også. Prøv å steke brødene i ca. 5 minutter lenger enn oppskriften sier, ta av lokket og stek til brødet har en fin gyllen farge, etter ca. 10-20 minutter. Det kommer jo litt an på stekeegenskapene til ovnen din også. Lykke til!

  8. Hei!

    Ser det står at man bør nyte det ganske så umiddelbart.
    Er det bare fordi det er best, eller fordi det fort blir dårlig?
    Kan det fryses, eller hvor lenge holder det seg?

  9. Dersom brødet har forhevet i 24 timer er det fortsatt viktig med 2 timers etterheving etter bretting av deigen. – Krever mye planlegging når det i tillegg skal etterheves.

  10. Hei,
    Kan jeg bruke større gryte til denne oppskrifta eller blir brødet veldig flatt? Har ei gryte på 5,3 liter (26cm) :/

    1. Ved bruk av større gryte vil brødet få større overflate og bli noe lavere. Hvis du tenker at det ikke gjør noe at det ikke blir så høyt så er det bare å prøve det. 🙂

  11. Hei! Har ein steikeovn som kun går opp til 230°c, korleis kan eg gå fram med steiking da? 🙂
    Mvh Irene

    1. Jeg har bakt dette brødet mange ganger og har samme problematikk. Det løste seg fint ved at jeg stekte brødet 5 minutter lengre og brukte samme temperatur til stekingen uten lokk. 🙂

    1. Hvis brødet er rått inni er det ikke stekt lenge nok. Sjekk med steketermometer neste gang, når kjernetemperaturen midt i brødet er 96-97 grader er brødet ferdig stekt. Lykke til!

      1. Jeg har bakt dette brødet mange ganger, og elsker det. Men – det blir ofte litt for lite stekt inni. Jeg steker alltid mer enn det står i oppskriften – nå er jeg oppe i 45 min på 250 grader med lokk og 15 min på 225 uten lokk. Steker jeg det lenger, opplever jeg at skorpa blir for tykk og hard, men at det fortsatt er klissete inni. Det er helt klart bedre enn for tørt brød, men skulle likevel gjerne funnet den helt perfekte stekingen. Noen tips?

  12. Elsker dette brødet! Har bakt det utallige ganger. Nå begynner min emaljerte jerngryte å bli slitt og sliten. Brødet setter seg fast. Jeg har smurt m olje, men det blir veldig mye os under oppvarming av gryta. Ikke tør jeg skrubbe den heller. Noen tips til sliten gryte og ivrig brødbaker?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste