Vinteren har definitivt kommet for å bli, og hva passer vel da bedre en smakfull og varmende gryte med lammekjøtt og smak av Marokko? I det marokkanske kjøkkenet blir det ofte brukt mange varme krydder, krydder vi kanskje heller forbinder med søt mat - som for eksempel anis og kanel. I tillegg er syre fra sitrus og sødme fra aprikos viktige ingredienser. I denne gryteretten får lammekjøttet kose seg vel og lenge sammen med massevis av deilig krydder, aprikos og grønnsaker, noe som ble en skikkelig god og litt hot smaksopplevelse!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GRYTERETT

1,2 kg lammekjøtt (for eksempel bog) i jevnstore terninger
nøytral olje
1 ts anisfrø
2 ts korianderfrø
1 1/2 ts spisskummenfrø
¼ ts kardemomme
¼ ts gurkemeie
¼ ts muskatnøtt
1/8 ts nellik
½ ts kajennepepper
2 løk , i grove biter
3 fedd hvitløk , finhakket
½-1 rød chili , i skiver
1 ss frisk ingefær , revet
2 ss tomatpuré
4 gulrøtter , i skiver
400 g hermetiske tomater
3 dl vann
1 kanelstang
8 aprikoser (tørkede), i små terninger
2 dl røde linser (tørkede), skylt og avrent
1 sitron , saft og finrevet skall
sukker
salt og pepper
frisk koriander , hakket

TILBEHØR

6 porsjoner couscous , tilberedt etter anvisningen på pakken
6 pita

SLIK GJØR DU

Skjær opp kjøttet (ca. 3 x 3 cm) og grønnsakene slik at alt klart før du setter i gang. Ha anisfrø, korianderfrø og spisskummenfrø i en morter og støt det til det er knust. Mål opp resten av krydderet.

Stek kjøttet raskt på høy varme i 2-3 omganger og legg til side. Stek kjøttet i flere omganger. Fres løken på middels varme, til den er blank og myk. Tilsett eventuelt mer olje om nødvendig og ha i hvitløk, chili og krydderet, som får surre med et par minutter, men uten at hvitløken tar farge. Tilsett deretter tomatpurè, og la den surre med et par minutter, før du tilsetter hermetiske tomater, gulrøtter, ingefær, aprikoser, vann og kanelstangen, kok opp og la gryten trekke på lav varme til kjøttet er mørt og fint. Trekketiden er avhengig av hvilken stykningsdel av kjøttet du benytter og størrelsen på kjøttbitene, beregn ca. 2 timer. Når det gjenstår ca. 15 minutter av trekketiden tilsettes de skylte linsene (sjekk koketiden på pakningen). Gryteretten er ferdig når kjøttet er mørt og linsene er ferdigkokte.

Smak til med salt, pepper, sukker, sitronsaft, revet sitronskall (kun det gule) og finhakket koriander. Serveres med couscous og pita.

Marokkansk lammegryte TM2

TIPS:

 • Du kan gjerne bytte ut linsene med kikerter. Les på pakningen for å se hvor lang koketid de trenger. Benytter du ferdigkokte linser eller kikerter tilsettes de når kjøttet er ferdig, og får trekke med til de er gjennomvarme.
 • Gryten kan alternativt settes på nederste rille i stekeovnen ved 150 grader (over- og undervarme), i ca. 2 timer.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei! Jeg liker veldig godt den nye bloggen din! Men jeg har et problem: Jeg klarer ikke så skrive ut hverken handleliste eller oppskrifter. Jeg har fulgt dine anvisninger til punkt og prikke, men det virker som om ikke «skriv ut»-knappene ikke virker når jeg trykker på dem… Håper du kan hjelpe, for jeg trenger å ha en utprintet oppskrift når jeg lager maten din.

  1. Hm, det var rart. Jeg testet nå utskrift av denne oppskriften, både via oppskriften, utskriftsfunksjonen på min handleliste og jeg skrev ut handleliste – og alt virket som det skal. Jeg har heller ikke fått beskjed om dette problemet fra andre. Fint om du gjør en «refresh» av siden eller tester via en annen nettleser. Send en e-post til [email protected] hvis det fortsatt ikke fungerer.

  1. De gangene jeg lager couscous, så bruker jeg en blanding av lam og kylling, så det går bra å bare bruke kylling 🙂

 2. Hei, det er ikke sånn man lager marokkansk couscous. Man skal ha en stor bolle med couscous ris i også heller man lammegryte med forskjellige kokte grønnsaker som f.eks gulrot, potet osv. Du kan ikke kalle det marokkansk hvis det ikke er sånn Marokkanere gjør det.

  Mvh skuffet marokkaner

 3. Denne synes jeg ble veldig syrlig. Såpass at alle de gode krydderne ble kamuflert.
  Hvis jeg prøver igjen så skal jeg ha i mindre sitronsaft og bytte ut noe av de hermetiske tomtene med kraft.

  1. Det var dumt. Da har du trolig tilsatt for mye sitron (det står «smak til» i oppskriften). Du kan også balansere smaken noe ved å tilsette litt sukker. Har skrevet det inn i oppskriften nå.

 4. Laget denne i dag, og synes den ble aldeles nydelig! Takk for inspirasjon gjennom de siste to-tre årene Trine. Jeg kan helt ærlig si at det er bloggen og bøkene dine sim har fått nå 38 år gamle meg til å LIKE å lage mat fra bunnen av! Takk

 5. Hei.
  Er det greit å bruke brun farin i gryta? Denne ser veldig spennende ut. Får gjester, så denne skal jeg prøve.

 6. Denne ser nydelig ut! Jeg skal feire 25 årsdag på fredag, og tenkte å prøve meg på denne. Ser det er veldig mye fårikål-lam i butikkene nå. Kan det brukes?

 7. Flott oppskrift – smakene er nydelige. Kan anbefale kjøpt focaccia til hvis du ikke lager pitabrød selv. Men vær forsiktig med sitronsaft, jeg brukte halvparten av det som står i oppskriften. Det holder lenge. Men all rasp av sitronen skal med – ril sammen har du en smaksopplevelse!

 8. Lager gryten med høyrygg nå, omtrent det doble av oppskriften. Men blir litt usikker på å doble alle krydderne – anis feks, – blir ikke det litt mye?

  Hilsen Kjetil

 9. Hei Trine. Har brukt din blogg i årevis, og synes den er helt super. Savner bare en funksjon, og det er man i oppskriften har et valg på antall porsjoner. Denne funksjonen finner man eks på mat.no og er kjempesmart. Klarer selvsagt å regne ut selv, men det er bare litt enklere å lage retten når oppskrifta er på 8 personer og behovet er kanskje 3.

   1. Tusen takk for hyggelig svar – dette viste hverken jeg eller min kone noe om, men denne funksjonen blir nok brukt i fremtiden 🙂

 10. Hei
  Veldig god gryte, men det er vanskelig å få tak i lammebog for tiden. Kan man bruke annen type kjøtt?

 11. Hei,

  Tusen takk for mange gode og inspirerende oppskrifter.
  Kan man lage den på morgenen og sette den på lav temperatur i ovnen over lenger tid til servering på kvelden?

  vh
  Carolina

 12. Hei!

  Lager denne idag, men skal varme opp og servere på lørdag. Er det best da å vente med de røde linsene (ferdige) og smakstilsetningen til oppvarmingen lørdag?

 13. Heilagde stor porsjon ( Til 8), serverte den til 6 og det var ingen ting igjen. Veldig god lamnegryte.

 14. Helt fantastisk nydelig gryte! Jeg pleier å bruke fårikålkjøtt som jeg koker i ca. 2 timer, renser kjøttet fri for bein og fett og tilsetter det i gryta. Kraften fra kjøttet reduserer jeg og bruker istedenfor 3 dl vann, da får man enda mer smak. Laget denne mange ganger over flere år, servert middagsgjester, og den er alltid like populær. Tusen takk, Trine!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste