Har du klementiner (eller appelsiner) til overs? Lag marmelade! Nydelig på scones, croissanter, ristet brød eller til modne oster - og er også en populær spiselig gave.

Annonse

Ingredienser

1000 g klementiner eller appelsiner (helst økologiske) med tynt skall
5 dl vann
450-500 g sukker
1 sitron , saften
1 vaniljestang

SLIK GJØR DU

Marmeladen lages av fruktkjøttet og litt av skallet. Jo mer skall du benytter, jo «bitrere» blir marmeladen. Skrell ca. halvparten av klementinene (jeg skrelte ca. 600 g) og skjær fruktkjøttet opp i biter. Kast skallet. Vask resten av klementinene godt i lunkent vann og tørk dem med litt kjøkkenpapir. Del klementinene i to og skjær i tynne skiver som du deretter deler i 2-3 biter.

Ha klementiner (med og uten skall), vann, sukker og sitronsaft i en kjele og gi det et forsiktig oppkok. Del vaniljestangen i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i kjelen sammen med resten av vaniljestangen. La marmeladen koke under lokk i ca. 30 minutter. Rør av og til. Tilsett eventuelt litt mer sukker dersom du synes det er nødvendig. Ta av lokket og la marmeladen koke til den har ønsket konsistens, etter 15-30 minutter. Marmeladen kan gjerne være litt rennende da den vil tykne noe når den er avkjølt.

Mens marmeladen koker kan du sterilisere og gjøre klar glassene, les mer her.

Fjern vaniljestangen (og eventuelle steiner) og hell den varme marmeladen på rene, gjerne små glass og sett umiddelbart på lokk. Avkjøles og oppbevares mørkt og kjølig.

Klementinmarmelade er for eksempel nydelig til scones, croissanter, ristet brød og som tilbehør til modne oster.

Klementinmarmelade

TIPS

  • For en mer krydret variant (gjerne til jul) kan du tilsette 1 kanelstang og/eller 1 stjerneanis og la det koke med marmeladen. Smak deg frem og ta ut krydderet når du synes det har satt nok smak på marmeladen.
  • Marmeladen er holdbar i 2-3 måneder, forutsatt at den er lagret på sterile glass og oppbevares mørkt og kjølig. Åpnet glass bør spises innen en uke.

LYKKE TIL!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar under, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Nydelig marmelade Et kuppmakere få brukt opp rester av appelsiner og klementiner. Fort gjort å kjøpe inn for mye til jul takk for gode og inspirerende oppskrifter. Mvh Anita

    1. Ja, det stemmer. Hvis den er rennende må du la den koke lengre uten lokk slik at noe av væsken fordamper. Vær også obs på at den tykner noe når den er kald.

  2. Det ble bare saft med 5 dl vann. Denne oppskriften funket ikke i det hele tatt for min del, helte til og med av mye av vannet men det var fortsatt bare saft.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.