Det er noe helt spesielt med den deilige duften av rykende fersk gjærbakst - og kanskje spesielt nå når høsten sniker seg innpå oss, litt mer for hver dag som går.

Kardemomme er vanligvis et fast innslag når jeg lager søt gjærbakst, men her har jeg latt kardemommen få en litt mer fremtredende rolle, både i deigen og i fyllet. Jeg bruker helst kardemommekapsler som jeg knuser i en morter. Det gir en mye bedre smak på baksten, og er verdt den ekstra jobben det er å knuse dem selv. Dersom du ikke har kardemommekapsler/-kjerner kan du selvsagt benytte ferdig malt kardemomme. Sjekk da datostemplingen, for smaken på baksten blir aller best når den gode kardemommesmaken får komme til sin rett.

Valget falt her på å lage fletter, men baksten blir selvsagt like god om du lager snurrer eller knuter isteden. Men litt gøy å imponere med disse flettene da, ikke sant? Det er slett ikke vanskelig - jeg viser deg hvordan du gjør det!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

GJÆRDEIGEN

600 g hvetemel
75 g sukker
1 1/2 ts kardemomme
1/2 ts salt
3 1/2 dl melk
1 egg
15 g fersk gjær eller 1/2 pakke tørrgjær (rød type)
100 g smør , i terninger

KARDEMOMMESMØR + TOPPING

125 g smør , mykt
100 g brun farin eller vanlig sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts kanel
1 egg , til pensling
perlesukker (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Kardemommeknuter

Knus kardemommekapslene i en morter eller lignende, og fjern det papiraktige skallet underveis (hvis du ikke har fått tak i rensede kardemommekjerner). Hvor mye du maler/knuser kardemommen er en smakssak. Til denne oppskriften trenger du totalt ca. 2 1/2 ts malt/støtt kardemomme.

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør det på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til forheving til den har est til omtrent dobbel størrelse, etter 1-1 ½ time.

Mens deigen hever kan du lage kardemommesmøret. Rør sammen alle ingrediensene til du har en jevn krem. Smak eventuelt til med mer kardemomme og/eller kanel.

Kardemommeknuter

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 55×30 cm. Fordel kardemommesmøret jevnt utover leiven. Brett den ene langsiden inn mot midten, og den andre over – slik at du nå har tre lag med deig (ca. 55×10 cm).

Kardemommeknuter

Kjevle ut leiven til den er ca. 65×10 cm, og del den i ca. 4 cm brede biter, ca. 16 stykker. Bruk en skarp kniv eller pizzahjul og skjær to snitt i biten slik at du får tre remser, men pass på at den fortsatt henger sammen i overkant (se nr. 2 fra venstre). Flett de tre remsene sammen (se nr. 3 og 4), og putt deretter de to endene under fletten slik at de ikke synes (se nr. 5 og bildet nedenfor).

Kardemommeknuter

Dersom du opplever at deigen blir vanskelig å jobbe med kan du sette den (tildekket) i kjøleskapet en times tid, før du prøver på nytt.

Fordel kardemommeflettene på to bakepapirkledde bakebrett (eller bakebrett med slippbelegg som jeg benytter her), og la dem etterheve i romtemperatur (under plast eller klede) i 45-60 minutter.

Kardemommeknuter

Pensle kardemommeflettene med sammenvispet egg og strø eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme) på midterste rille i 12-14 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl kardemommeflettene på bakerist.

Nyt kardemommeflettene (lune) sammen med en kopp god kaffe, og gjerne i godt selskap.

Kardemommeknuter

TIPS

  • Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen, hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
  • Dersom du ikke tåler egg kan du droppe det og heller tilsette litt mer melk.
  • Brun farin i kardemommesmøret kan gjerne byttes ut med hvitt sukker, men jeg anbefaler deg å benytte brun farin hvis du kan. Det gir den beste smaken på kardemommeflettene. Sliter du med at farinen blir hard etter åpning? Oppbevar den (lufttett) i kjøleskapet isteden, så holder det seg myk og fin lenge!
  • Dersom du ikke skal spise alle kardemommeflettene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. Frosne kardemommefletter tines i romtemperatur og varmes ved ca. 175 grader varmluft i ca. 4 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.
  • Lyst til å teste ut flere oppskrifter med søt gjærdeig? Klikk deg inn her for mer inspirasjon.

Kardemommeknuter

GOD BAKST!

Har du laget oppskriften? Jeg vil gjerne høre hva du synes, legg igjen en kommentar nedenfor, på facebook eller Instagram (@trinesmatblogg). 

Skriv ut
  1. Da jeg var liten serverte tanta mi slike kardemommefletter. Det var noe av det beste jeg visste og jeg var så misunnelig på søskenbarna mine som hadde en mor som kunne bake slike. Nå er jeg 31 og venter mitt første barn. Våknet opp i dag og så innlegget ditt på Instagram og tenkte at det må jeg påkker meg få til å lage. Hadde egentlig gitt opp gjærbakst, men det gikk knallbra, så tusen takk for inspirasjon og god oppskrift!!

    1. Takk for koselig tilbakemelding! Herlig med slike matminner, og desto herligere når man nailer dem selv! Lykke til med gjærbaksten og «bolla i ovnen»! 🙂

  2. Hei, jeg fikk ikke deigen min til å heve da jeg brukte kald melk. Vet du hva det kan komme av? Kan det være fordi jeg brukte tørrgjær?

    1. Det er vanskelig å si hva som kan være årsaken, her er det mange faktorer som kan spille inn, bla. hvor lenge du forhevet deigen, kvaliteten på tørrgjæren (gått ut på dato?), var det trekk i rommet der deigen sto til heving?

  3. Elsker kardemomme, og denne mååå jeg prøve! Men for oss som bor nordpå og ikke helt sentralt, får vi kun tak i malt kardemomme…Er det noen plasser man kan bestille?
    Forøvrig har du en fantastisk matblogg!

  4. Hei Trine
    Sitter her med 2 av mine beste venninner, hvor vi holder på med julebakst
    En av oss hadde tatt med seg deig av havreflarn, men ser ut som det kommer mye smør fra kjeksene når de stekes. Hun har prøvd å ta oppi mere havregryn og mel, men resultatet ser ikke ut til å bli noe bedre. Har du et tips eller kan deigen brukes til noe annet?
    Mvh Anita

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste