Karamellpudding er en gammel og kjær dessertfavoritt. Ikke bare er den god på smak, den kan også lages ferdig flere dager før den skal serveres, og det er jo alltid kjærkomment. Her kommer oppskrift på karamellpudding, slik jeg lager den - med rikelig med karamellsaus!

Annonse

Ingredienser

PUDDING

6 egg
5 1/2 dl helmelk
2 1/2 dl kremfløte
75 g sukker
1 vaniljestang , frøene

KARAMELLSAUS & TILBEHØR

200 g sukker , til karamellsaus
3 dl kremfløte , pisket
1 ts sukker

SLIK GJØR DU

Finn frem en brødform eller lignende, ca. 1 1/2 liter. Varm opp en vid tykkbunnet kjele eller stekepanne og tilsett sukkeret til karamellsausen. La sukkeret smelte på litt over middels varme, uten at du rører i det. Hvis du rører i det vil sukkeret krystallisere seg. Vend eventuelt litt på pannen/kjelen for å få litt bevegelse i massen. Når sukkeret har en fin, gyllen farge heller du det over i formen. Vend på formen slik at hele bunnen er dekket av karamell. Sett til avkjøling.

Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme) og sett langpannen eller en annen form med høye kanter midt i ovnen.

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha stangen og frøene i kjelen. Gi det hele et forsiktig oppkok. Sett kjelen til side og la melkeblandingen avkjøles noe.

Karamellpudding

Finn frem en stor bolle, ha i eggene og visp dem raskt sammen. Ikke visp for mye luft inn i eggene, for da kan du få luftbobler i karamellpuddingen. Hell den lunkne melken litt etter litt oppi eggene og rør godt sammen. Sil deretter blandingen, slik at du ikke får hvite tråder av eggehvite i puddingen. Sett formen i langpannen og hell umiddelbart blandingen i formen. Fyll langpannen med kokende vann, til vannet står omtrent halvveis opp på formen.

Stekes i ca. 2 timer, til puddingen akkurat har satt seg. Stikk gjerne en spiss kniv midt i karamellpuddingen for å sjekke om den er fast. Den skal ikke «skjelve» i midten. Avkjøl puddingen på rist, og kle deretter formen med plast og sett den i kjøleskapet over natten.

Rett før servering løsner du forsiktig puddingen langs kanten med en kniv. Legg fatet oppå formen, ta et godt tak i hver ende av formen og fatet, og hvelv raskt rundt. Løft forsiktig av formen, slik at karamellpuddingen løsner og karamellsausen renner ut og samler seg i bunnen av fatet.

Visp kremfløte og ca. 1 ts sukker til en myk krem. Dekorer gjerne karamellpuddingen med litt krem, og server resten ved siden av.

Karamellpudding

TIPS

 • Karamellpuddingen må lages minst en dag før den skal serveres. Den er holdbar i 3-4 dager, forutsatt at du oppbevarer den godt tildekket i kjøleskapet.
 • Dersom det sitter karamell igjen i formen etter at du har hvelvet den over på fatet, kan du smelte den ved å sette formen noen minutter i varmt vann. Sausen må da avkjøles før den eventuelt helles oppi formen, eller så kan du servere den i en liten mugge ved siden av.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei, og takk for supre oppskrifter!

  Hvis man vil unngå at karamellpuddingen blir «pipete» (luftrørene man ser på bildet), så bør temperaturen ikke være over 100 grader. Årsaken er nemlig luftbobler som oppstår når melkeblandinga koker. Disse vandrer oppover og danner luftrør på veien. Mora mi var veeeeldig nøye på det, og hadde alltid glatt og fin karamellpudding.

 2. Jeg smelter alltid sukkeret direkte i stekeformen . Det går mye bedre for meg og det stivner der det skal. Kan anbefales. Ellers samme oppskriften.

 3. Første gang jeg lager karamellpudding og den ble helt super! Takk for nydelige oppskrifter! 🙂

 4. Du har glemt å skrive hvor mange grader puddingen skal ha i ovnen! Går ut ifra de 100 som hun over skriver om…..

  1. Hei Ranveig, Når karamellpuddingen er overstekt syns jeg den kan smake eggete. Prøv med lavere temperatur og/eller kortere steketid (ta den ut når den er nesten klar og ikke etter en gitt tidsperiode). Husk at den vil fortsette å steke mens den kjølner.

 5. Laget dobbel porsjon, og den ble veldig god. Første gang jeg lager det. Går det an å fryse en full form, selvsagt godt tildekket?
  Takk for gode oppskrifter!

 6. Takk for flott oppskrift! Jeg laget forleden dobbel oppskrift, og familien var superbegeistret. Jeg har forsøkt litt forskjellige oppskrifter før, men din er klart best. Helt nydelig, og enkel å lykkes med. Anbefales varmt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.