ANNONSE - ROSENDAHL

KARAMELLPUDDING

Karamellpudding er en gammel og kjær dessertfavoritt. Ikke bare er den god på smak, den kan også lages ferdig flere dager før den skal serveres, og det er jo alltid kjærkomment.

Karamellpuddingen serverer jeg på et fat fra Rosendahl Grand Cru. Fatet er litt større enn en ordinær brødform og har høye kanter slik at karamellsausen holder seg i formen - og er derfor perfekt til karamellpudding. Det er kanskje flere enn meg som har opplevd at karamellsausen skvulper ut av fatet når det sendes rundt bordet? De høye kantene på dette fatet gjør det enklere å servere puddingen, samtidig som det tar seg godt ut på bordet. Fatet er 35 x 15 cm, er ildfast og har derfor mange bruksområder utover karamellpudding, både til tilberedning og servering.

Her kommer oppskrift på karamellpudding, slik jeg lager den - med rikelig med karamellsaus!

  • Difficulty: middels
  • Servings: 6 porsjoner
  • Time: 2 1/2 timer + hviletid
  • Kjøkken:
  • Type rett: ,
Annonse

Ingredienser

PUDDING

6 egg
5 1/2 dl melk
2 1/2 dl kremfløte
75 g sukker
1 vaniljestang , frøene

KARAMELLSAUS & TILBEHØR

200 g sukker , til karamellsaus
3 dl kremfløte , pisket
1 ts sukker

SLIK GJØR DU

Finn frem en brødform eller lignende, ca. 1 1/2 liter. Varm opp en vid tykkbunnet kjele eller stekepanne og tilsett sukkeret til karamellsausen. La sukkeret smelte på litt over middels varme, uten at du rører i det. Hvis du rører i det vil sukkeret krystallisere seg. Vend eventuelt litt på pannen/kjelen for å få litt bevegelse i massen. Når sukkeret har en fin, gyllen farge heller du det over i formen. Vend på formen slik at hele bunnen er dekket av karamell. Sett til avkjøling.

Sett stekeovnen på 125 grader (over- og undervarme) og sett langpannen eller en annen form med høye kanter midt i ovnen.

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha stangen og frøene i kjelen. Gi det hele et forsiktig oppkok. Sett kjelen til side og la melkeblandingen avkjøles noe.

Karamellpudding

Finn frem en stor bolle, ha i eggene og visp dem raskt sammen. Ikke visp for mye luft inn i eggene, for da kan du få luftbobler i karamellpuddingen. Hell den lunkne melken litt etter litt oppi eggene og rør godt sammen. Sil deretter blandingen, slik at du ikke får hvite tråder av eggehvite i puddingen. Sett formen i langpannen og hell umiddelbart blandingen i formen. Fyll langpannen med kokende vann, til vannet står omtrent halvveis opp på formen.

Stekes i ca. 2 timer, til puddingen akkurat har satt seg. Stikk gjerne en spiss kniv midt i karamellpuddingen for å sjekke om den er fast. Den skal ikke “skjelve” i midten. Avkjøl puddingen på rist, og kle deretter formen med plast og sett den i kjøleskapet over natten.

Rett før servering løsner du forsiktig puddingen langs kanten med en kniv. Legg fatet oppå formen, ta et godt tak i hver ende av formen og fatet, og hvelv raskt rundt. Løft forsiktig av formen, slik at karamellpuddingen løsner og karamellsausen renner ut og samler seg i bunnen av fatet.

Visp kremfløte og ca. 1 ts sukker til en myk krem. Dekorer gjerne karamellpuddingen med litt krem, og server resten ved siden av.

Karamellpudding

TIPS

  • Karamellpuddingen må lages minst en dag før den skal serveres. Den er holdbar i 3-4 dager, forutsatt at du oppbevarer den godt tildekket i kjøleskapet.
  • Dersom det sitter karamell igjen i formen etter at du har hvelvet den over på fatet, kan du smelte den ved å sette formen noen minutter i varmt vann. Sausen må da avkjøles før den eventuelt helles oppi formen, eller så kan du servere den i en liten mugge ved siden av.

VELBEKOMME!

Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Rosendahl. Fatet og øvrige produkter i serien fås kjøpt i kjøkkenutstyrsforretninger og glassmagasin som fører Rosendahl Grand Cru. 

EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Hei, og takk for supre oppskrifter!

    Hvis man vil unngå at karamellpuddingen blir “pipete” (luftrørene man ser på bildet), så bør temperaturen ikke være over 100 grader. Årsaken er nemlig luftbobler som oppstår når melkeblandinga koker. Disse vandrer oppover og danner luftrør på veien. Mora mi var veeeeldig nøye på det, og hadde alltid glatt og fin karamellpudding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.