Etter at jeg hadde testet ut tangzhong-metoden på rosinboller og kanelsnurrer med stort hell, var det ingen tvil om at årets julebrød skulle bakes etter denne metoden. Har du ikke hørt om tangzhong-metoden, sier du?

Tangzhong er en gammel asiatisk bakemetode som tilfører deigen mer væske, som igjen gir saftigere og mer holdbar bakst. Du starter med å lage en jevning av hvetemel og væske, som røres sammen og varmes opp til ca. 65 grader. Stivelsen i melet vil binde vannet slik at det absorberes mer væske i deigen, enn om man ikke benytter en slik jevning. Jeg har her tatt utgangspunkt i den populære oppskriften på søt gjærbakst, og med denne metoden benytter jeg faktisk ca. 150 g mer melk i deigen! Resultatet er enda saftigere og bedre bakst - og du vil garantert merke forskjellen, både når de er nystekte og på dag 2 og 3.

Prøv det du også! Men, selv om julebrødet holder seg ferskt lengre, så varer det ikke lengre av den grunn, for plutselig er det tomt! Du må derfor kanskje belage deg på en bakerunde til før jul (det må i alle fall jeg).

Ingredienser

1000 g hvetemel
7 1/2 dl melk (750 g)
1 egg
25 g gjær eller 1/2 pose tørrgjær
125-150 g sukker
2 ts kardemomme
1/2 ts salt
150 g smør , i terninger
250-300 g rosiner
1 egg (sammenvispet), til pensling *

SLIK GJØR DU

JULEBRØD (TANGZHONG)

Begynn med Tangzhong-jevningen. Ha 90 g hvetemel og 450 g melk (4 1/2 dl) i en liten kjele på litt over middels varme. Bruk en visp eller lignende, og rør godt sammen til det begynner å tykne (ved ca. 65 grader). Tangzhong-jevningen skal ikke koke. Avkjøl jevningen til romtemperatur (ha den gjerne i bakebollen og smør den oppover kantene, slik at den avkjøles raskere).

Rosinboller tangzhong

Mens jevningen avkjøles kan du gjøre klar rosinene. Ha dem i en liten bolle og hell over kokende varmt vann til rosinene er så vidt dekket med vann. La det stå å trekke i ca. 30 minutter og hell deretter av vannet.

Ha resten av hvetemelet (ca. 910 g) og melken (ca. 300 g/3 dl, rett fra kjøleskapet) i bakebollen sammen med tangzhong-jevningen (romtemperert), tilsett resten av ingrediensene med unntak av smør, rosiner og det ene egget (som skal benyttes til pensling), og kjør det i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Kjør deigen først på lav hastighet til alt er godt blandet. Dersom deigen virker tørr tilsetter du mer melk (eller vann), og om den er løs tilsetter du mer hvetemel. Elt deretter deigen på middels hastighet i ca. 10 minutter. Fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel underveis, deigen skal være litt mer klissete enn vanlig. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten klump deig og strekke den forsiktig ut. Dersom du klarer å strekke den så tynt at du nesten kan lese gjennom den uten at den sprekker, er deigen ferdig eltet. Ryker deigen er den ikke ferdig eltet, og du bør kjøre den noen minutter til før du tester på nytt. Tilsett deretter de avrente rosinene og kjør maskinen på lav hastighet til de er noenlunde fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time. Dersom du ikke har tid til å la deigen heve så lenge kan du varme opp melken til ca. 20 grader før du tilsetter den i deigen.

JULEBRØD (TANGZHONG)

Ha deigen på melet underlag og del den opp i fire like store emner og form til store boller. La dem hvile i ca. 15 minutter under et klede (kan sløyfes), form deretter julebrødene i ønsket fasong og fordel dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La julebrødene etterheve under klede eller plast til nesten dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Pensle brødene med sammenvispet egg og snitt i dem med et barberblad eller en skarp kniv.

Stek julebrødene på nederste rille ved 200 grader (over- og undervarme) i 25-30 minutter, til brødene har fått fin farge og er gjennomstekte, og avgir en “hul” lyd når du banker forsiktig på undersiden. Følg med mot slutten av steketiden. Dersom du synes julebrødene ser ut til å bli litt for brune på toppen kan du legge et bakepapirark over brødene de siste minuttene.

Avkjøl julebrødene på rist, og nyyyt – med for eksempel smør, brunost og en kopp med god te! Prøv det gjerne også til sylte og sild.

JULEBRØD (TANGZHONG)

TIPS

  • Oppbevar julebrødet i plast, da vil det holde seg ferskt og godt i 3-4 dager. Dersom du ikke skal spise alle julebrødene umiddelbart bør de fryses. Pakk dem inn i en pose straks de er avkjølt og legg dem i fryseren.
  • Dersom du ønsker å benytte tangzhong-metoden på din egen gjærbakstoppskrift tar du utgangspunkt i melmengden (min oppskrift: 1000 g) og multipliserer denne med 75% for å finne væskemengden (min oppskrift: 1000 x 0,75 = 750 g). Jeg skal altså benytte 7,5 dl melk etter tangzhong-metoden, mot 6 dl etter min ordinære oppskrift. Jevningen lages av 5-10% av hvetemelet, etter mengdeforholdet 1 del hvetemel og 5 deler væske. Jeg brukte 90 g hvetemel og 450 g/4,5 dl melk. Det var flinke Elin som driver bakebloggen krem.no som først gjorde meg oppmerksom på metoden. Jeg har også funnet litt info på denne nettsiden.
  • Alle oppskriftene med tangzhongmetoden finner du samlet her.
  • Ta gjerne en titt her for tips om søt gjærbakst generelt, som for eksempel hvordan du kan lage søt gjærdeig uten bruk av kjøkkenmaskin, kaldheving, dersom du ikke ønsker å ha egg i deigen – og mye mer.
  • Ønsker du å lage ordinære julebrød (uten tangzhong-metoden) finner du oppskriften her. Har du heller lyst til å lage eltefritt julebrød kan du klikke deg inn her.

JULEBRØD (TANGZHONG)

LYKKE TIL!

PS. Klikk deg gjerne inn på høydepunkter på Instagram (@trinesmatblogg) for å se trinn-for-trinn-bilder og film om tangzhongmetoden. Du finner dem under “tangzhong”.

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Dette skal prøves! Og i år også lussekatter bakt med tangzhong-metoden – det løser kanskje det evige problem med tørre lussekatter..

  2. Lagde fire stk i går. Beste julekake ever. Så lurtig og myk. Denne oppskriften var helt genial, litt tid tok det. Men det var det verdt. God jul

  3. Takk for mange gode oppskrifter. Jeg bruker bloggen din jevnlig. Jeg bakte disse julebrødene i går. Di ble kjempegode. Men jeg hadde ikke nok rosiner, så i stede for å dra på butikken å kjøpe, brukte jeg tørket dadler og fiken+2-3 del hakket valnøtter og hasselnøtter. Kjempegodt!

  4. Fulgte oppskriften, men hadde litt mere melk i(deigen virket fast) . Den ble helt fantastisk å jobbe med, brødene hevet seg fint ——- men de «falt sammen» og ble temmelig flate. Hva kan ha skjedd? Kunne det være at jeg hadde litt mere melk i,

    1. Hei, Jeg stekte mine 4 brød i to omganger, og jeg syntes første partiet ble veldig flate… Deretter bakte jeg de to siste brødene ut på nytt før de havnet i ovnen, uten ny heving på brettet, og da hevet de seg høye og fine!! Vet ikke helt hva Trine har tenkt her?

      1. hei

        mente du at du stekte de etter 15minutters “hviletid” og ikke la de etterheve 1-1.5 time på stekebrett? min var litt flate også, jeg la de etterheve på brett en time.

    2. Det er vanskelig for meg å si hva som gjorde at brødene dine ble flate. Kan det være at de ble utsatt for trekk eller at du var litt “uvøren” da du satte brettet i ovnen?

  5. Dine julebrød har blitt oppskrift nummer 1 hos oss i jula, helt utrolig gode. I år skal vi teste tangzhong på lussekattene først, så kanskje vi bruker metoden også på julebrødene. Men hvordan julebrødene kan bli bedre enn de allerede er, har jeg litt vanskelig for å skjønne. Og de holder lenge. Vi fant et julebrød fra i fjor i fryseren, som vi tok ut for et par uker siden, det var like fint.

    1. Oppdatering: brukte denne oppskriften til lussekatter, ved å tilsette 0,5 gram safran til jevningen, og droppe rosinene. Jeg var redd for at de ikke ville heve nok på tiden jeg hadde til rådighet, så jeg brukte en hel pose gjær for søte deiger. Fikk 32 kjempestore, saftige lussekatter, som var saftige og gode i dag. Så denne oppskriften skal jeg bruke på julebrødene til helgen, tusen takk!

  6. jeg lurte på det samme-når tilsetter du ferskgjær? I melblandingen eller løses den oppi melken? Burde da melken varmes opp litt?

  7. Dette var en super oppskrift. Det ble perfekte julebrød. Jeg skal absolutt prøve metoden på flere typer gjærbakst. Tusen takk for en flott blogg,og god jul

    1. Svarer selv jeg Det ble 3 store herlige brød. Økte gjærmengden til ca 40 gram og steketiden til 40 minutter. Såååå nydelige på smak! Takk for oppskriften, den blir nok brukt videre God jul

  8. Hei 🙂 Har Trine eller noen av dere andre erfaring med å erstatte noe eller hele mengden melk med vatn? Hva med å erstatte smør med rapsolje?

  9. Bakte desse i dag. Ett brød oppspist i løpet av kvelden Fantastisk saftige og gode, så denne oppskrifta er nå lagret hos meg. Anbefales

  10. For en fantastisk oppskrift! Resultatet ble nydelig og noe av det aller beste hvetebaksten jeg har smakt. Jeg skal teste denne metoden med all bakst den passer til fremover.

    Tusen takk for oppskrift og kunnskap om tangzhong. Denne går rett inn i den hellige oppskiftsboka som skal arves til nye generasjoner.

    Anette

  11. Opplever at dei faller litt sammen når en pensler med melk og snitter dei.. kan det være tilfelle og hvorfor blir det slik?

  12. Etter å ha prøvd flere av dine oppskrifter på ulik gjærbakst, har jeg i dag prøvd denne oppskriften på julebrød. De ble helt nydelige. Gikk fint å vente med de to siste mens de første stod i ovnen. Min erfaring med å bruke kald veske er at baksten fortsetter å heve etter at det kommer i ovnen, så faren for “overheving” blir ikke så stor.
    Takk for at du har tatt gleden med å bake gjærbakst til nye høyder med din metode med kald væske og smøret i til slutt

  13. Hei.

    Denne julebrødoppskriften har fascinert meg, men kan jeg bruke glutenfritt mel på samme måte. ?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste