Jeg pleier ofte å helgrille kjøtt på 17. mai, noe som alltid blir bra dersom man har et steketermometer innen rekkevidde. Dersom værgudene ikke er med på moroa kan kjøttstykket eventuelt tilberedes i stekovnen istedet. Som tilbehør har jeg ofte ovnsstekte grønnsaker, hvor alt blir plassert i langpannen - enkelt og veldig godt!

Ingredienser

HELGRILLET ENTRECÔTE

1 kg entrecôte , romtemperert
salt og pepper

FARGERIK POTETSALAT OG ASPARGES

800 g småpoteter eller amadinepoteter
1-2 røde paprika , i brede strimler
1 gul paprika , i brede strimler
2 rødløk , i båter
olivenolje
salt og pepper
rosmarin eller timian
1 bunt asparges

BALSAMICOSAUS

2 sjalottløk , finhakket
1 ss smør
1 ts tomatpuré
1 dl god oksekraft
1,5 dl vann
1 dl rødvin
4 ss balsamicoeddik (smak til)
2 ss soyasaus
1 laurbærblad
1 kvast timian , grovt hakket
pepper

SLIK GJØR DU

GRILLET ENTRECOTE MED GRILLEDE GRØNNSAKER OG BALSAMICOSAUS

Gni kjøttet inn i salt og pepper, og grill det på direkte varme i 3-5 minutter på alle sider. Legg deretter kjøttet på en sone uten direkte varme. Mens du griller må du ha på lokket og huske å snu kjøttet jevnlig. Bruk et steketermometer som kan benyttes på grillen. Når kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 57 grader tar du det vekk fra grillen og legger det på et dobbelt lag med aluminiumsfolie og pakk folien godt rundt kjøttet og legg et håndkle eller lignende rundt, slik at kjøttet blir godt isolert, men gjerne slik at steketermometeret fortsatt er synlig. La kjøttet hvile i folien i minst 45 minutter. Kjøttet vil da ettersteke og være medium når det serveres, ca. 63-65 grader.

Vask og/eller skrell potetene og del dem i to (eventuelt båter dersom potetene er store). Legg potetene i et smurt ildfast fat, ringle over litt olivenolje og krydre med salt og pepper, og stek potetene ved ca. 225 grader (midt i ovnen) i ca 10 minutter. Tilsett deretter rødløk og paprika og la det steke med, til potetene er møre og fine. Det tar totalt ca. 30 minutter eller mer, avhengig av størrelsen på potetene du benytter. Ha over grovt hakkede krydderurter ved servering.

Fres sjalottløken i smør, til den blir blank og myk. Tilsett tomatpureen og la den surre med et par minutter, og ha deretter i rødvin, balsamicoeddik, soyasaus, kraft (eventuelt utblandet fond), vann og krydder. Kok opp og la sausen koke inn til ca. halvparten. Smak til underveis, og tilsett eventuelt mer vann, soyasaus eller balsamicoeddik hvis du synes det trengs. Rett før servering rører du inn 1 ss smør og smaker til med nykvernet sort pepper. Sausen skal ikke koke etter at smøret er rørt inn. Hvis du likevel synes at sausen er litt tynn kan du tilsette litt maisenna. Sausen kan gjerne tilberedes et par dager før den skal serveres.

Kok og/eller grill aspargesen etter denne oppskriften. Skjær kjøttet i passende skiver og server sammen med den fargerike potetsalaten og aspargesen, og med balsamicosausen som tilbehør – og gjerne et glass god rødvin til.

Grillet entrecote med grillede grønnsaker og balsamicosaus

TIPS

  • Alternativt kan du steke kjøttet i stekovnen istedet for på grillen, ved ca. 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på ca. 57 grader – og la det hvile på samme måte som er beskrevet ovenfor.
  • Balsamicosausen kan eventuelt erstattes med urtesmør eller basilikumpesto. Inspirasjon til andre grønnsaker som tilbehør finner du samlet her.

VELBEKOMME!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Kva balsamico eddik bruker du her ?
    Har prøvd meg på den oppskriften som er til laks, men min blir fryktelig sur,
    og ender opp med å bruke MYE sukker i sausen.. 🙂

  2. Tusen takk for en fantastisk oppskrift som alltid Trine. Jeg har en utfordring. Jeg har en veganer på besøk og hun spiser vel ikke entrecôte eller gjør hun? Men kan jeg ringle over litt olje på grønnsakene? Og la det være middagen hennes. Er viktig dette ikke blir feil.
    Juuuhuuu Trine oppskriftene dine rocker.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste