HALVGROVT FIREKORNSBRØD

Et godt hverdagsbrød skal etter min mening inneholde mye grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være godt på smak og være relativt holdbart. Dette er et slikt brød. Ønsker du ikke hele korn i brødet, kan du kjøre korn, kjerner og frø med en stavmikser før du elter sammen deigen.

  • Difficulty: enkel
  • Servings: 2 brød
  • Time: ca. 3 1/2 time + bløtlegging
  • Kjøkken:
  • Type rett: ,
  • Tip: BAKETIPS
Annonse

Ingredienser

TRINN 1

50 g helkorn rug eller hvete
100 g solsikkekjerner
50 g linfrø
50 g sesamfrø
4 dl vann (kokende)

TRINN 2

550 g hvetemel
125 g sammalt hvete, grov
125 g sammalt hvete fin
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 1/2 ts flaksalt
3 1/2 dl vann (20-25 grader)

SLIK GJØR DU

Bland alle ingrediensene fra ”trinn 1” i bakebollen, dekk med plast/lokk og la den stå i romtemperatur i minst 2 timer eller natten over. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør dem seige, slik at de binder seg bedre i deigen.

Tilsett ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1”, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Juster eventuelt med mer mel/litt vann dersom deigen er klissete/tørr. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter, til du får en blank og elastisk deig. Deigen kan gjerne være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller lokk og sett deigen til heving på et lunt sted.

La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 2 like store emner. Form emnene til brød og legg dem i smurte brødformer (ca. 2 liter). Pensle brødene med vann og strø litt grovt sammalt hvetemel over. La brødene etterheve under plast/klede i ca. en time.

Forvarm ovnen til 220 grader (over- og undervarme). Snitt brødene på toppen med en skarp kniv og sett dem inn i stekeovnen på nederste rille. Ha samtidig ca. ½ dl varmt vann i bunnen av stekeovnen og lukk umiddelbart igjen stekeovnsdøren. Stek brødene først i ca. 5 minutter og skru deretter ned termostaten til 180 grader. Stek brødene i 45 minutter, til de har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Ta brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.

Nytes med godt pålegg og gjerne en kopp te.

TIPS

  • Pakk brødene i fryseposer når de enda er lit lunkne, og legg dem i fryseren når de er helt avkjølt.
  • Dette brødet er betegnet som ”halvgrovt” på brødskalaen.
EnglishREAD IN ENGLISH
  1. Hei! Har bakt dette brødet i dag, har fulgt oppskriften, og deigen hevet godt, men sliter med å få høyde på brødet etter at de der lagt i formen og etterhevet de. Mulig formene mine er litt lange at det er derfor de blir lave, noen tips til hvordan jeg kan få litt mere høyde på brødene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

hits

Min Handleliste

ANNONSE
Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.